18. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domuse töötajad tegid ise kontori sisekujunduse

Domus Kinnisvara kontor Tallinnas Pärnu mnt büroohoones on teiseks koduks 35 inimesele. Ise kujundades ja töötajate vajadusi arvestades pandi toimima iga nurk.

Kogu siselahenduse on teinud töötajad ise – Maria-Kristina Sarapik, Kaspar Pello ja Lenne Kontor. “Seda võiks võrrelda kodu kujundamisega,” ütleb Maria-Kristina Sarapik. “Me teadsime täpselt, mida tahame, nii et ei olnud mingit juttu, et keegi teine kujundaks meie igapäevast keskkonda.” Ise kujundades ja töötajate vajadusi arvestades pandi toimima iga nurk.

Hubane töökoht disainifirmade eeskujul

Maakleribüroo vajas uut modernset kontorit, kus oleks mitu nõupidamisruumi, mugavamad töötingimused, suurem köök oma inimestele ja puhkeruum. Kui praegune asukoht leiti, nägid maaklerid selles potentsiaali, ehkki tookordne viimistlus oli aegunud ning ruumijaotus sobimatu. Pilku köitsid aga suured aknad ja algselt kahest bürooruumist üheks liidetud suur pind.

Sisekujunduse üldprintsiibid määrati lähtuvalt ruumide funktsioonist ja töötajate vajadustest. Kogu kontseptsiooni põhjaks oli eesmärk tekitada hubast tunnet, mis sageli töökohtades puudub. Detailid – tapeedid, erinevad mustrid ja vaipkatted – lisandusid töö käigus. Värvilahenduses olid kõik algusest peale ühel nõul, et see tuleb mahedates kodustes toonides – rahulik prantsuse valge ja oliiviroheline.

“Ideid otsides hakkasid eelkõige silma IT-firmade kontorid, disaini- ja reklaamifirmad, kus on põnevaid lahendusi, näiteks kunstmuruga kohti, puhkealasid ja isegi pilkupüüdvaid ekstreemsusi,” ütleb Maria-Kristina. Ideede hulk, mida ja kuidas teha, kasvas iga tunniga, aga kuna kontor pidi sobima paljudele inimestele, jäeti ekstravagantsused teiseks korraks. “Liuväljak ja bassein jäid näiteks tegemata,” muigab Kaspar.

Arukalt jagatud ruum

Kontoriruumi oli vaja luua kaks nõupidamissaali, sekretäri koht, puhkeala ja köök. Töötube, mida omavahel nimetatakse majadeks, on kokku viis. Et kõik töötajad saaksid aga omavahel suhelda ja uudiseid vahetada, on loodud ühine suur elutuba koos avara köögiga. “Ühise toidulaua taga infot vahetades tekkiv sünergia on asendamatu,” lausub Maria-Kristina.

Elutoa osa ülisuur mugav diivan sobib oma tagasihoidlikes toonidega ruumi kui valatult. “See diivan oli naljakas ja üsna odav leid ühest Lasnamäe laost,” räägib Kaspar, kellel on veel natuke südamel IKEAst ostmata jäänud täpselt köögikappide tooni helesinine diivan. Autos ei olnud lihtsalt selleks enam ruumi.

Diivanitagusel seinal on värvitud laiad triibud, vaheldumisi matt ja läikiv värv, mis oli ehitajatele paras väljakutse. Tulemus on efektne, kuid rahulik. Efekti lisavad ka kunstlilled Shishist, mille kvaliteeti kiidavad Kaspar, Lenne ja Maria-Kristina korduvalt.

Väikese aktsendi suur mõju

Elutoa ja tööruumide vahel kulgeb pargiallee koos muruvaiba, puude ja laternapostidega, töötoad on aga mõnes mõttes kujutletavad majad selle pargiraja ääres. See nn õueala on kontoris kõige julgem ja intensiivsem ruumiosa. Töökohtade üldilme püüti hoida võimalikult neutraalne, kuna argipäeval on kinnisvarakontoris omajagu paberikuhjasid ja muud töösaginat.

Kasetapeedi leidis Kaspar juhuslikult ühest pankrotilaost. Töötubades on kallimad efektitapeedid, osa pärit Sandbergist, osa Skandinaavia tapeedisalongist, osa salongist Põrrand ja Zein. Näiteks hindajate toas annab töötajaile inspiratsiooni majadega tapeet, äripindade toas aga tühjade pildiraamidega tapeet, kuhu saab ise sisu tekitada.

Üks töötuba on ka avatud. Selle seinu märgivad riiulid, kus asjade silma alt ärapaigutamiseks on täpselt riiulisse sobivad hoiukastid. Seintel vallatlevad Navitrolla joonistused, mille Maria-Kristina vanast kalendrist välja lõikas ja ära raamis.

Detailide mäng

Mööbli “jahil” käisid Kaspar ja Maria-Kristina kolm korda Soome IKEAs. “Lauad töö tubades on tegelikult söögilauad ja dokumendikapid seal all originaalis hoopis öökapid,” avaldab Maria-Kristina. Kaspari sõnul saadi IKEAst mööbel kätte piltlikult potilillehinna eest, pealegi olid need Domuse maaklerite jaoks täpselt õige välimusega – piisavalt lihtsad, piisavalt šikid.

Heledad ja valged nõupidamisruumid, kus toimuvad kliendikohtumised, on eraldatud nii teineteisest kui ka kogu ülejäänud kontorist. Kui vaja, saab kliendi kutsuda ka elutoa poolele. “Samas saab alati ka lükandukse vahelt kinni tõmmata,” ütleb Lenne. Suured koosolekulauad ning mitmed töölauad ja kapid tegi eritellimusena Domuse maakler Viktor Lõhmus.

Toolid leiti Eesti kaubandusest. Tualettruum remonditi moodsaks üpris nutikalt. Eelnevalt üsna puretud ruumist eemaldati mõned detailid ning asemele lisati uus santehnika, peeglid, plaat mosaiigiriba, natuke tapeeti, natuke vaipa ja paar väikest riiulit kunstlillede hoidmiseks. “Seinaplaat jäi samaks, kuid koos uute detailidega näeb ruum väga hubane välja,” kiidab Lenne.

Hingega tehtud

MARIA-KRISTINA, LENNE JA KASPAR on tulemusega väga rahul. Ise tegemisele, materjalide otsimisele ning ehitajatele oma ideede selgitamisele kulus küll omajagu aega, kuid vaev ununeb nähes, kuidas töötajad kontoris kõiki nurki kasutavad. “Peamise mõtte elluviimine tuli välja – meil ongi nüüd avar, hubane ja kodune, samas inspireeriv ja töötegemist soosiv keskkond,” sõnab Lenne.

Projekti edenedes lõid kaasa kõik töötajad. Mitmed ehituslikud asjad ajas korda äripindade juht Einar Vellend. IKEA transpordil oli abiks maakler Allan Saar oma mikrobussiga. IKEA mööbli kokkumonteerimises  aitas kogu meeskond, kes veel viimasel ööl mutreid keeras, et saaks tööga alustada. Kaspari sõnul läks neil väga hästi ka ehitajatega, kes said aru, mida teha oli vaja, ja proovisid seda siis teha. “Siin on väga muhedaid kujundusdetaile, mida meile meeldib jätkuvalt vaadata: tapeedid, kellad, mõnusad värvid,” lausub Maria-Kristina. “Nipp on kindlasti lisada vaiksele üldtoonile vähest aktsenti mõne kalli ja kihvti asjaga. Peale tapeetide on meil nendeks kindlasti Shishi kunstlilled,” lisab Kaspar.

Kõik kontoris olevad lilled pole aga kunstlilled. Selle avastasid töötajad siis, kui üks orhidee ootamatult longu vajus. Samas oli keegi hoolitsev töötaja kastnud pärast seda juhtumit nõupidamiste saalis asuvat kunstorhideed. “Mõned veidrused jäid veel tegemata,” lisab Kaspar lustakalt. “Tahaksime võtta siia kontori lemmiklooma, koera või jänese, aga pole veel suutnud kokku leppida, kelle omaks ta saab. Võtan vist ise koera ja panen talle nimeks Domus.”

Soovitused, kuidas luua inspireerivat töökeskkonda

• Arvesta töö iseloomu, inimesi, nende vajadusi ja harjumusi ning firma tulevikusihte.

• Töökeskkonna üldine sisekujundus peaks olema neutraalne ja rahulik.

• Aktsenti loo väheste efektsete detailidega.

• Loo võimalus puhkamiseks, sest tööpäeva õnnestumiseks on vajalikud ka hingetõmbepausid.

Allikad: Maria-Kristina Sarapik, Lenne Kontor ja Kaspar Pello

Domus Kinnisvara Pärnu mnt kontor

Valmis: märtsis 2013

Pindala: 350 m²

Töötajaid: 35

Ehitajad: Janek Martini ehitusmeeskond

Sisekujundajad: Maria-Kristina Sarapik, Lenne Kontor, Kaspar Pello 

Uues kontoris meenutavad endise asukoha toredaid aegu sekretäri laua tagune wengestiilis paneel ning koridori seinal olev joonis vana kontori hoonest.
Foto: Meeli Küttim

Autor: Elen Luht, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700