22. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis nuhkimise ohtu tööpostil

Loe, mis ohustab sinu privaatsust, kui kasutad enda mobiiltelefoni, aga tööandja kõnepaketti.

Järgnevad näited ohtudest privaatsusele töösuhetes tõi riigi infosüsteemi ameti infoturbeekspert Anto Veldre.

1. Tööandja arvuti, tööandja internetiühendus

Tööandjal oleks tark töölepingutes või sisekorras sätestada oma õigus neid ühendusi kontrollida, kuid sätestatud peab olema ka kontrollimise eesmärk ja viisid. Iga kontrollijuhtumi kohta peab olema dokument. Kontroll ei käi nii, et saabub firmajuhi sõber ja n-ö sooritab nuhkimise.

2. Töötaja mobiiltelefon, tööandja kõnepakett

See kombinatsioon põhjustab praegu kõige rohkem segadust. Tööandja miskipärast tahab, et töötaja pääseks tööasjadele ligi kalli nutitelefoniga, kuid vältimaks igal aastal uue mudeli ostmist soovitab ta telefoni osta töötajal endal. Segadus tekib sellest, et turvalisuse tagamiseks oma võrgus peab tööandja esitama töötajale lisatingimusi (viirustõrje, tööandja sajaprotsendiline kontroll failide üle jne), mis sisuliselt nullib igasuguse privaatsuse.

3. Kohaprivaatsus

Kui töötaja töö eeldab ringisõitmist ja tööandja soovib tema asukohta tuvastada, siis tekib uus probleemistik. Tehniliselt on väga raske piiritleda asukoha tuvastamist vaid tööajaga. Mis omakorda tähendab, et tööandjal tekib ülemäärane kontroll töötaja eraelu üle.

4. Töötaja erameilid

Kui tööandja on kas või korra aktiivselt töötaja erakontole sisse loginud, on tegu kriminaalkuriteoga (ebaseaduslik jälitustegevus). Seda sõltumata asjaolust, kas töötaja on varem kuritarvitanud tööandja ühendust või mitte.

5. Kõneprivaatsuse rikkumine

Kõneprivaatsust saab rikkuda telefonispiooni paigaldamise või ühenduse ümbersuunamise ja salvestamise teel. Kui sellised tehnilised meetmed pole töölepinguga selgelt sätestatud, võib tegu olla kriminaalkuriteoga (ebaseaduslik jälitustegevus).

Autor: Piret Reiljan, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700