26. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tööd tuleb teha 6 päeva nädalas?

Lugeja küsib: Kas tööandja saab nõuda, et töötatakse 6 päeva nädalas aastaringselt? Tööaega arvestatakse summeeritult kolme kuu kaupa. Tööpäev lõpeb laupäeval kell 13.00 ja algab esmaspäeval kell 8.00. Tööandja väidab, et 36 tundi ongi normaalne arvestus. Kuidas peaks olema tegelikult?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

Tööandja ja töötaja on vabad kokku leppima neile sobivas tööaja pikkuses ja korralduses eeldusel, et täidetakse töölepingu seadusega (edaspidi TLS) kehtestatud tööaja piiranguid.

TLS § 52 kehtestab nõude, mille kohaselt tuleb töötajale seitsmepäevase ajavahemiku jooksul üldjuhul tagada vähemalt 48 tundi järjestikust puhkeaega ja summeeritud tööaja arvestuse korral vähemalt 36 tundi järjestikust puhkeaega (TLS § 52 lg 2).

Kuigi summeeritud tööaja arvestuse korral võib puhkeaega lühendada 36 tunnile, ei tohi tööaja summeeritud arvestus viia töötajate ebavõrdse kohtlemiseni. Seega tööandja ei saa nõuda, et töötaja töötaks 6 päeva nädalas aastaringselt, sest selline töötamine oleks vastuolus TLS §-s 52 nimetatud iganädalase puhkeaja reeglitega ja sätte üldise eesmärgiga. Üldpõhimõtte kohaselt peab igal töötajal olema keskmiselt iga nädala kohta kaks vaba päeva, mis tähendab, et kui mõnel nädalal ongi summeeritud tööajaga töötaval töötajal ainult 36 tundi järjestikust vaba aega, siis peab järgnema selline periood, mis keskmist arvestades tagaks töötajale siiski iga tööl oldud 7-päevase ajavahemiku kohta kaks vaba päeva, et tal oleks piisavalt aega tervise säilitamiseks ja taastamiseks.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Autor: Juuli Laanemets, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700