27. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firma puhkeruum erinegu töökeskkonnast

Puhkeruum võib olla kujundatud lõõgastavaks kolleegidega vestlemise nurgaks või hoopis vastupidi – püstiseisulaudade või veloergomeetriga aktiivse puhkuse kohaks, kuid kindlasti peaks ta erinema töökeskkonnast.

“Tööruume ja puhkeruume kujundav disainer vajab ettevõtja püstitatud lähteülesannet – mis eesmärgi poole ruumiprogrammiga püüeldakse, mida olemasolevast erinevat ja paremat tahetakse saada,” selgitas 1991. aastal loodud sisekujunduse, mööblidisaini ja messidisaini valdkondades tegutseva Ruumidisain OÜ disainer Piret Parve.

Tema sõnul võib ettevõtte juhil olla mõttes üks n-ö ideaalne kujundus ning sellele lisaks paar-kolm kusagil varem nähtud lahendust, disainer võib aga ettevõtjat aidata selliste lahenduste loomisel, mida seni veel kuskil kasutatud pole. Erinevate kujundusvõtetega saab muuta ruumi meeleolu, teab disainer. “Kujundada puhkeruumi aktiivsetes või tuhmides värvitoonides, kasutades valgustuse heledust või tumedust, helisid või vaikust ning puhkamiseks sobivat sisustust. Et kõik meeled kasvõi hetkeks tõepoolest puhkaks.”

Kui ettevõtte finantsvõimalused on ahtad, soovitab disainer töid teha etapi kaupa. Nii saadakse väheste ressursside kasutamisel ja pikemaajalisel arendamisel parem lõpptulemus.

Rutiinist välja

Sundasenditest rääkides märkis Piret Parve: “Kogenud disainer teab oma väljaõppe põhjal, kuidas selle pahe mõju inimesele minimeerida. Ta teab, milline tool on istumise puhul optimaalselt tervist säästev või edendav, ning ka seda, kes neid valmistab, kust neid hangitakse ja mis need ühes või teises kohas maksavad.” Parve sõnul on tihti disaineri ülesanne aidata inimestel näha, et ühte õiget tööasendit või tooli, milles hommikust õhtuni viibida, ei olegi olemas. “Heaoluks on vaja püsivalt muutuvaid, eelmisest teistsuguseid tingimusi,” lisas ta.

Tegemist ei ole puhkamisega, kui bürootöötaja vaatab puhkeruumis ekraani või pabereid samasuguse nurga all või sama disainiga toolist nagu töö ajal, nentis disainer. Hea puhkekeskkond pakub teistsuguseid toole, vaadet kaugusse või sügavusse, või hoopis veloergomeetrit tubaseks jalgrattasõiduks. “Nii saab töötaja puhketunnil tahes tahtmata teistsuguse peahoiu ja kaela- ning nimmeasendi.” Valgust, selle suunamist, heledust või tumedust, puhkekeskkonnas alahinnata ei tasu, sest tihti sõltub just sellest, kas inimesel üldse tekib võimalus lõõgastuda või mitte, rääkis Parve. “Ehkki valguseküllasem ruum tihti suurendab inimese optimismi, tasub mõelda, et nii nagu pimedas pildistamine ei kahjusta fotoaparaati, nii on ka hämaras vaatamine silmadele kahjutu, kuid liigvalgus võib neid pöördumatult kahjustada.” Ta lisas: “Parem mõõdukas alavalgus kui valgustusliig.” Parim valik võib olla ruum, kus valgustust saab vajaduse järgi reguleerida.

Eelkõige võimalus aeg maha võtta

Rimi Foods ASi kontoris on kommunikatsioonijuht Katrin Batsi sõnul praegu kaks väiksemat puhkeruumi, suuruses 12 ja 18 ruutmeetrit. Neile lisaks on majas söökla ja tervisetuba. “Puhkeruum on vajalik, kuna töötaja saab seal korraks aja maha võtta, tassi kohvi või teed juua ning kolleegidega suhelda,” selgitas Bats. Lisaks on ruum varustatud mikrolaineahju, külmiku ja nõudepesumasinaga, et ka kaasa võetud toidu tarbijad end mugavalt tunneks.

Väiksemad puhkeruumid plaanib Rimi juba lähiajal suuremaks ehitada. “Oluline on silmas pidada, et see oleks mugav ja praktiline ning kergesti hooldatav. Väike, ent oluline nüanss ohutuse tagamiseks on valida libisemiskindel põrandakattematerjal,” rääkis Bats. “Lisaks peab üks hea puhkeruum pakkuma võimalust korraks maha istuda ning kolleegiga mõtteid vahetada või päevauudiseid lugeda,” rääkis kommunikatsioonijuht ning märkis sarnaselt disaineriga, et valitav värvilahendus peab arvuti taga tööd tegeval inimesel puhkeruumis silmi puhata võimaldama. Kui palju Rimi puhkeruumi renoveerimine maksma läheb, ei saanud Rimi veel öelda, sest projekt on sedavõrd algusjärgus.

Rimis on ühte puhkeruumi paigutanud televiisori-, teise infoekraan, mida kasutatakse kommunikatsioonikanalina. “Rimi kontori puhkenurgas on infoekraan, millel kajastatakse kogu infot, mis võiks olla töötajatele vajalik ja huvipakkuv.” Näiteks saab sealt teada Rimis esmaabi andmist valdavate kolleegide nimed, kaastöötajate sünnipäevad, erinevaid terviseteenuseid pakkuvate koostööpartnerite kontaktid, Rimi reklaamid ja pildid toimunud ühisüritustest.

Rimi soovitab puhkeruumi planeerival ettevõttel vältida ruumis valju muusikatausta ning mõelda läbi valguslahendus. “See peaks olema koht lõõgastumiseks ning seda võimaldavat tausta peaks seal ka pakkuma. Samuti on väga oluline mõelda läbi toa valgustus, et see silmi liigselt ei väsitaks,” ütles Bats. Ta lisas: “Puhkeruumi peamine funktsioon on pakkuda võimalust puhkuseks.”

Seadus

Töötervishoiu- ja tööohutuse seadus § 11 lg 4 ütleb:

Töö laadist olenevalt peab töötajal olema võimalik kasutada puhkeruumi, milles peavad olema lauad ja seljatoega istmed. Rasedatel ja rinnaga toitvatel naistel peab olema võimalik puhkeruumis sobivates tingimustes lamada.

Autor: Tiive Murdoja, Kadrin Karner

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700