20. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 toimivat retsepti kuiva naha hoolduseks talvel

Paljudel naistel on mure kuiva nahaga, eriti külmal ajal nagu praegu. Toome teieni hulga lihtsaid ja odavalt kättesaadavaid soovitusi, mida kodustes tingimustes naha tervise heaks ette võtta.

Retsepte on igale maitsele ja kõik need on käepärastest toiduainetest ja naturaalsed. Nii mõndagi maski on lisaks sellele ka lõbus komponeerida: näiteks maskid kaerahelbepudrust või oahautisest.

Muna, mesi, õli ja kaerahelbed taastavad naha niiskustasakaalu ja puhastavad poore.

Segage 1 munakollane, 1 teelusikas taimeõli, mõni tilk sidrunimahla ja teelusikatäis tatramett. Vahustage saadud segu ja lisage 1 teelusikas peeneks jahvatatud kaerahelbeid. Segage uuesti ja kandke mask näole. Hoidke peal 15 minutit, seejärel peske sooja veega maha.

Kerahelbejahu, lanoliin ja marjad toidavad kuiva nahka.

Võtke 1 supilusikatäis kaerahelbejahu, lisage 1 teelusikas varem veevannil sulatatud lanoliini ja 3–4 supilusikat värsket maasika- või murelimahla.

Saadud mass hoolikalt segada ja kanda 10–15 minutiks näole, seejärel pesta sooja veega maha.

Kui teil on väga kuiv näonahk, proovige ploomi ja meloni maski.

Segage võrdses koguses ploomi ja meloni viljaliha (ilma nahata) ning taimeõli. Kandke segu näole ja peske 15–20 minuti pärast sooja veega maha, seejärel loputada jaheda veega.

Muna, magusad viljad ja hapukoor maskiks.

Hõõruge 1 munakollane heledamaks muutumiseni, lisage 1 supilusikas magusatest viljadest (banaanid, melon, magusad õunad, pirnid, viinamarjad jne) pressitud mahla või kurgimahla, pool supilusikat hapukoort ja 1 teelusikas

taimeõli. Paksema massi saamiseks võib lisada saiasisu või odrajahu. Kandke mask 15–20 minutiks näole ja seejärel peske sooja veega maha.

Väga kuivale naha korral aitab muna, kreemi ja koorevõi segu.

Segage 1 munakollane ja 1 teelusikas toitvat kreemi (võib kasutada lastekreemi), lisage pool supilusikat pehmet koorevõid. Hõõruge koostisosad hoolikalt ja võimaluse korral lisage veel mõni tilk A-vitamiiniga õli ja D-vitamiini.

Kandke saadud segu näole ja 15 minuti möödudes peske sooja veega maha.

Põletikuvastane näomask tundlikule ja väga kuivale nahale.

Lisage 1 munakollasele 1 teelusikas taimeõli, hõõruge hoolikalt segi. Seejärel lisage 1 supilusikas kummeliekstrakti. Kandke saadud segu näole ja peske 10–15 minuti möödudes toasooja veega maha.

Kortsudevastane pinguldav ja toitev mask aedubadest.

Pange veerand klaasi aedube 2 tunniks külma vette likku, seejärel keetke, kuni oad on valmis. Hõõruge keedetud aedoad peeneks ja lisage 1 supi lusikale saadud massile 2 supilusikat sulatatud koorevõid.

Kandke segu 20 minutiks näole ja seejärel peske sooja veega maha.

Väga kuiv näonahk vajab regulaarset toitmist, selleks sobib suurepäraselt kaerahelbepuder.

- Keetke piimaga kaerahelbepuder. Segage 1 supilusikatäis veel sooja putru ja sama palju oliiviõli või sulatatud koorevõid. Kandke paksu kihina näole ja kaelale ning peske 15 minuti möödudes sooja veega maha. Loputage seejärel jaheda veega.

- Võtke 1 supilusikas kaerahelbeid ja 4 supilusikat kuuma piima. Valage piim kaerahelvestele, katke kaanega ja jätke 10 minutiks seisma, kuni helbed on paisunud. Seejärel kandke mask näole ja peske 10–15 pärast sooja veega maha.

See retsept sobib suurepäraselt kuiva naha hoolduseks, puhastab nahka ja muudab selle pehmeks ning võtab ära kestenduse.

Väga kuiva naha puhul sobib hästi nisuidu õlist (müügil apteegis) valmistatud mask.

- Lihtsalt segage 1 supilusikas õli ja 1 supilusikas hapukoort. Kandke paksu kihina näole. 20 minuti pärast peske leige veega maha.

- Kortsude silumiseks valage 1 supilusikale nisuidudele natuke keeva vett, katke kinni ja jätke 20 minutiks seisma. Seejärel lisage 1 supilusikatäis kõrge rasvasisaldusega hapukoort, segage ja kandke näole. 15-minuti pärast peske sooja veega maha.

Muna ja rasvane rõõsk toidavad kuiva nahka.

Hõõruge 1 munakollane heledamaks muutumiseni, lisage 1 supilusikatäis kõrge

rasvasisaldusega rõõska koort ja kloppige vahu tekkimiseni.

Kandke saadud segu näole ja 15–20 minuti pärast peske leige veega maha.

Autor: Kirjutab Terviseuudised, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700