21. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

11 lihtsat säästuideed

Kui soovid luua säästupuhvri võimaliku töökaotuse või õnnetuse puhuks või kindlustada rahaliselt pensionipõlve, siis kust alustada?

Mõttekeskuse Praxis analüüs eestlaste säästmiskäitumise mõjutamise võimalustest pakub välja 11 ideed olukorra parandamiseks.

1. Säästmise populariseerimine

Küsitluses osalenud hääletasid kõige paremaks ideeks säästmist propageerivad lood-telesaated, kus lihtsal ja huvitaval viisil tutvustatakse erinevaid säästmisvõimalusi ja edulugusid (nt telesaated “Tööotsija” ja “Võlast vabaks”). Tegemist on ühega paarist ideest, mida säästjad ise mõjutada ei saa, vaid see sõltub meediakanalitest ja reklaamiandjatest. Siit võib välja lugeda, et säästmis- ja investeerimisharjumuste tekkimiseks peab seda inimesele pidevalt meelde tuletama. Ehkki ühelt poolt peaks sellist kampaaniat tegema erapooletud  meediakanalid, näen, et suur rõhk on ka asjast huvitatutel ehk nii riigil, kes vajab jõukaid pensionäre, kui ka finantsasutustel, mis võiks oma toodetele ka rohkem reklaami teha.

2. Kui palju sa magusa peale raiskad?

Üks väga hea võimalus säästmise tekitamiseks on koostada pere-eelarve ja vaadata, kui palju läheb kuus raha väheolulistele kulutustele (maiustused, alkohol, kohvikus käimine). Kui paberil või Excelis on asi - aeganõudev, siis mitu panka pakub rakendusi, mis võimaldab su kulud  ära sildistada ehk konkreetsetesse gruppidesse jagada.

Uuring tõi välja, et mida enam on inimesed seotud kohustustega (lapsed, majalaen), seda enam peavad nad oluliseks mittevajalike kulude jälgimist. Samas ei tööta see üldse noorte kohustusteta inimeste puhul, kes ei näe rahalugemises mitte motivaatorit, vaid ahistajat. See näitab, et elatakse vaid päev korraga ning pension tundub olevat mägede taga.

3. Kui suurt pensioni sa tahad?

Uuringust tuli välja, et vaid väga vähesed inimesed on mõelnud, millist summat nad pensionipõlves soovivad teenida ja mida nad selleks juba praegu peavad ära tegema. Eesmärgikalkulaator aitab sul umbkaudu välja arvutada, kui palju pead sa raha kõrvale panema, et aastate pärast teatud summat saada. Sama võiks tegelikult kasutada ka endale säästupuhvri kogumiseks. Nt kui soovid panna kõrvale poole aasta sissetuleku, pead alates tänasest kuni 2019. aasta jaanuari panema iga kuu kõrvale kümnendiku palgast.

4. Lase osa raha enda käest ära võtta

Tööandja pensionikonto aitab säästa raha märkamatult. Üks võimalus on Praxise puhul leppida tööandjaga kokku, et raamatupidaja kannab iga kuu näiteks 95% palgast arvelduskontole ja 5% säästu- või pensioni¬kontole.

Sisuliselt on see minu arvates lisavõimalus näiteks teisele pensionisambale või alternatiiv säästmis- või investeerimistoodetele, kuhu inimene kogub läbi otsekorralduste samuti märkamatult raha.

5. Mine panka nõustamisele

Professionaalse nõustamise korral on tegemist väga hea lahendusega. Esiteks on inimesel võimalus saada vastus just teda huvitavatele küsimustele ning lisaks on pädeval nõustajal võimalus pakkuda just kliendile sobivaid tooteid. Miinuseks on see, et nõustajad võivad lähtuda teinekord panga huvidest või pole piisavalt pädevad.

Alternatiiviks pakuks välja erapooletuid infopakkujaid: näiteks meediakanaleid, mis jagavad enda, investorite, ettevõtjate arvamusi. Heaks alternatiiviks oleks ka pankadest sõltumatud eraisikuid nõustavad finantsnõustajaid. Neid aga meil paraku veel praktiliselt tekkinud ei ole.

6. Tee kuiva trenni

Virtuaalne säästmine aitab Praxise hinnangul internetipangas läbi mängida erinevad säästmisvõimalused, võrrelda erinevaid pankade pakutavaid tooteid ja vaadata, kui palju on erinevate säästmisvõimalustega olnud võimalik teenida.

Siia võiks tegelikult veel otsa liita erinevad virtuaalsed investeerimismängud (LHV Börsihai) ja kas või Monopoli ja Cashflow lauamängud, et panna inimesi mõtlema, kuidas raha tekib või hävib. Samuti on see hea pinnas pere-eelarve koostamisele.

7. Koos kulutamisega pane ka raha kõrvale

Praxis toob teise “märkamatu” säästmise lahendusena välja võimaluse säästa koos kulutamisega. Välja on pakutud võimalus, et igale kaardimaksele lisanduks näiteks 5% “säästulisa”, mis suunaks raha inimese isiklikule säästu- või pensionikontole.

Iseenesest on see tore idee, kuna see ei piira otseselt tarbimist ning võiks olla inimestele seetõttu motiveeriv – kulutada ju lubatakse! Samas nõuab see aga vastavate võimalustega deebetkaardi väljatöötamist. Alternatiiviks oleks pärast igat ostu panna umbes 5% rahast “hoiupõrsasse”, kuid see on aega ja distsipliini nõudev tegevus.

Säästmise ja investeerimise üheks kuldreegliks on läbi aegade olnud see, et “maksa” iga kuu kõigepealt iseendale. See oleks väga lihtne, kuid tõenäoliselt paljudele demotiveeriv kuna see tundub nn. lisamaksuna.

8. Võrdle end naabrimehega

Eestlastele on meeldinud ennast alati teistega võrrelda. Selle idee kohaselt saab inimene internetipangas võrrelda oma sääste teiste sarnases vanuses ja sissetulekuga inimeste keskmiste säästudega. See võimaldab kliendil saada teada, kas ta on teistega võrreldes rohkem või vähem sääste kogunud.

Idee miinuseks tuleb pidada aga seda, et paljudel võib olla raha erinevate pankade kontodel ning samuti ei näita säästude võrdlemine inimese rikkust, kuna vaba raha võib hoida ka kinnisvaras, kullas, fondiosakutes, aktsiates või mujal.

9. Suurendame makseid II sambasse

Selle idee puhul võiks olla inimestel vabadus oma II samba suurust ülespoole reguleerida, tõstes maksemäära näiteks 10%ni brutopalgast.

Iseenesest pean seda heaks mõtteks, kuna kohustuslik rahakogumine aitab passiivsetel ja investeerimiskaugetel inimestel tublide tulemusteni jõuda.

Üheks alternatiiviks oleks suunata ka maksed III pensionisamba fondidesse, kuhu võib investeerida maksuvabalt kuni 15% aasta jooksul tulumaksuga maksustatud summast. Maksimaalseks laeks on määratud kalendriaastas 6000 eurot.

10. Säästmine kui loteriipilet

Selle ideelahenduse järgi osalevad kõik teatud säästmistootesse (nt tähtajaline hoius või pensionikonto) raha paigutanud kliendid kord aastas loteriis, mille peaauhind on korrutis aasta jooksul hoiustatud summast. Orienteeruva auhinnafondina nimetati fookusrühmas osalejatele hoiustatud summa sajakordset korrutist.

11. Pank reageerib muutustele sissetulekus

See lahendus kogus Praxise uuringus inimestelt kõige vähem poolehoidu.

Asja idee on see, et palga suurenedes või ühekordse suure summa laekumise korral võtab pank kliendiga ühendust ja teeb talle personaalse pakkumise.

See aga võib panna tundma, et pank “sorib” minu rahakotis. Passiivse pakkumise korral võiks idee minu arvates isegi töötada.  Näiteks kui pank saadaks pärast kevadist tulumaksutagastuse laekumist e-kirja ja pakuks investeerimistooteid, siis seda on raske “rünnakuna” võtta.

Autor: Tiive Murdoja, Raivo Sormunen

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700