27. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohvipausi kiituseks

Paljude inimeste jaoks on kohv päeva olulisim jook, mis aitab organismi käivitada – nad tarbivad seda jooki mitu tassi päevas ning nüüdsest võivad ka kergemini hingata. Kohv on mitme uuringu järgi isegi kasulik. Näiteks kaitsvat Parkinsoni ja Alzhaimeri tõve ning rinnavähi eest ja mõjuvat hästi ka mälule.

Ümber on lükatud ka müüt, et kohv viib kehast vedelikku välja ehk kuivatab seda. Briti teadlased jagasid selle väljaselgitamiseks 50 inimest kahte gruppi. Esimene grupp jõi neli tassi kohvi päevas ning teine grupp selle asemel sama palju vett. Kümne päeva pärast vahetati gruppide joogid ning enne seda uuriti osalejate vedelikutaset kehas.

Tulemus näitas, et kohvi kehakuivatav mõju on müüt. See võib mõju avaldada lühiajaliselt, kui inimene ei ole varem kofeiini sisaldavaid jooke tarbinud, kuid pikaajaliselt on toime olematu.

Kohvi kasulik mõju:

Parandab mälu – hiljutise uuringu käigus tehti katse inimestega, kes tavaliselt kohvi joo, uurida erinevaid pilte. Pärast seda anti poolele grupile 200 mg kofeiini, teisele poolele platseebovarianti. Kofeiinitablette tarbinud grupi liikmed olid tähelepanelikumad vahetatud piltide märkamises.

Pääse depressioonist – teadlaste koostatud nimekirjas ainetest, mis tekitavad inimestes depressiooni või aitavad sellest hoiduda oli kohv viimaste hulgas. Kohv kuulus depressiooni pärssivate ainete nimekirja koos kalamaksaõli, külmpressitud oliivõli, roheliste lehtköögiviljade, brokoli, puuviljade ja mõõdukas koguses alkoholiga.

Vähendab rinnavähi riski – Rootsi Karolinska Instituudi teadlased on leidnud uuringus, mis on avaldatud ajakirjas Breast Cances Research, et kohvi joomine vähendab rinnavähi tekke riski. Tulemusest nägid teadlased, et naistel, kes joovad iga päev kohvi, on väiksem rinnavähi esinemise sagedus kui neil, kes seda musta jooki harvem tarbivad.

Süda – mõõdukas kohvikogus mõjub positiivselt ka veresoontele. Uuringute järgi muudab kohv südame sooned elastsemaks. Ja elastsemad sooned on need, mida seostatakse vähenenud südamehaiguste riskiga.

Muudab sotsiaalseks – USA Baltimore’i John Hopkinsi meditsiinikooli andmetel muudab kohv inimesed energilisemaks, ärksamaks ja sotsiaalsemaks. See kehtib ainult regulaarse kohvijooja puhul.

Aitab kehal taastuda – sportlane, kes joob veidi rohkem kohvi, taastub kuni 60 protsenti paremini pärast rasket treeningut. Selle põhjuseks on lihaste parem võime omastada süsivesikuid kui need on kombineeritud kofeiiniga.

Vähendab eesnäärmevähi riski – Harvardi meditsiinikooli teadlased on avastanud, et neil, kes joovad palju kohvi, on 60 protsenti väiksem tõenäosus saada agressiivset kasvajat. Kohvi mõjutab suguhormoone ning keha suhkru lahustamist. Need aga on kaks faktorit, mis mõjutavad eesnäärmevähi teket.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700