7. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Kohvik Anna Edasi Tartus kannab endas Karlova vaimu

Tartus Karlova linnaosas asuv kohvik Anna Edasi on mitte ainult kohvik, vaid natuke ka asenduskodu neile, kelle kodus jääb puudu hubasusest, seltsist, soojusest või söögist.

Samas majas asub ka Karlova selts, nii et Anna Edasit võib omamoodi materialiseerunud Karlova vaimu kehastuseks pidada. Või ajaränduri kapsliks: sünnilt karlovlasena on sealsed rohelised tänavad, krigisevad puumajad ja kasvõi kunagine apteegimaja, kus Anna Edasi asub, mulle igituttavad, ja kohvik oma miljööga hulgaliste mälestuste äratajaks.

Koduselt hubane söögikoht

Kes Karlovat ei tea, sellele selgituseks: see on umbes nagu Kalamaja või Uus Maailm Tallinnas, ainult tänavad on kitsamad, majad madalamad ja puid on rohkem. Ka vaim on enam-vähem sama, kusjuures Tartu Karlova selts koos Supilinna seltsiga tegutseb aeg-ajalt sama hoogsalt kui Tallinna Uue Maailma selts oma hiilgeaegadel.

Anna Edasis on kõik väga kodune. Kohviku lauad-toolid on kõik Karlova-väärilised, pisut vanad ja kulunud, aga korda tehtud. Nurgas on lainelise uksega riidekapp, laul tikitud linikud ja lopsakad ürdipotikesed, seinal  kohvikule nime andnud vanavanaema ja vanavanaisa Anna ja August Edasi portreed, riiulil rahvariidetriibuline teekann ja vana aja apteegipudelid ning aknaid kaunistamas noodipaberist lõigatud paberlinnud.

Lastenurgas pole mingit spetsiaalset lastemööblit, vaid triibulise vaibakese peale on pandud väike riiulike, sellele klotsikesed ja sipsikukesed – parim koht kodu mängimiseks. Parajasti paar põnni seda tegidki. Ühesõnaga nunnu koht.

Menüü on tagasihoidlik, sobib koha ja stiiliga. On suppe, salatit, putru, omletti ja pannkooke ning palju-palju kooke ja torte. Kohapeal, kaasa ja ettetellimisel. Nagu korralikus kodus ei paku ka Anna Edasi toidu kõrvale (ega ka ilma toiduta) napse. Ei õlut, viina, veini. Isegi mitte siidrit. Külla aga ürdi- ja teeleheteed, kohvi, šokolaadi, kakaod, kalja, morssi, vett viltusest klaasist ja vett väikese vaarikaga.

Tagasihoidlik kokakunst

Nagu sisekujundus, on ka toidud pigem kodused kui kohvikulikud. Proovitud mustikatega rukkikoogi idee oli küll rahvuslik ja trendikas, isegi maitsed klappisid, kuid koogi tehniline teostus jättis soovida – võiks arvata, et külalistele pakutakse tagasiside saamiseks alles arengufaasis küpsetist. Kodukäsitöönduslik oli ka omlett, mille juustune sisu polnud jõudnud sulama hakatagi, ja teenindus – üks meist tahtis suppi, teine omletti, aga korraga nad lauda ei jõudnud, omletiootaja pidi supisöömist näljasena pealt vaatama. 

Lahtine pirukas oli aga justkui hoopis teise autori teos kui mustika-rukkikook – see oli õhukese tainakihi ja lopsaka kattega mõnus küpsetis, millele palsamiäädikakaste mõnusalt särtsu lisas. Proovisime ka mingit kooki, kuid millist, enam ei mäleta, sest polnudki midagi meeldejäävat. Ja kuigi olen kuulnud sealseid kooke-torte taevani kiidetavat, siis oma kogemuse järgi ma seda kinnitada ei saa. Minu jaoks on Anna Edasi parimaks osaks tema miljöö ja seda on küllalt, et järgmisel korral Karlovasse sattudes uuesti sisse astuda.

Anna Edasi

Aadress: Tähe 20, Tartu

Telefon: 730 45 32

Avatud: E–L 11–18

Punkte kokku: 22

TOIT

10/5

TEENINDUS

10/7

INTERJÖÖR

10/10

Põhiroogade hinnad: 3,20–3,80 eurot (omlett, pannkook)

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

Foto: Jassu Hertsmann

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700