Autor: Tiive Murdoja • 26. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 nõuannet, kuidas lõpetada oma tööpäev produktiivselt

Kuidas lõpetada oma päeva, on sama tähtis, kui see, kuidas päeva alustada. Siin on 7 lihtsat nõuannet asjade õigeks lõpetamiseks nii, et saaksid uut päeva alustada selge pea ja rõõmsa meelega.

1. Vii „vaja teha“ listis olevad ülesanded lõpule ükshaaval

Hõivatud inimestel on tihti käsil erinevad projektid, mis vajavad organiseerimist. Selleks võib olla kas postkasti puhastamine või arhiivide korrastamine. Mis iganes see on, jäta sellega tegelemiseks 20 minutit oma tööpäeva lõpust. Isegi, kui jõuad selle ajaga tehtud vaid pool, tunned, et liigud õiges suunas ja oled midagi juba saavutanud. Hiljemalt nädala jooksul on eesmärk täidetud ja võid ennast kergemalt tunda.

2. Vasta kõigile kirjadele

Vastamata meilid on nagu vaiksed hääled, mis endast kogu aeg märku annavad ning tuletavad meelde, et keegi jäi vastust ootama ja ei saa oma tegemistega seetõttu edasi minna. Isegi, kui sa ei leia aega, ei kõigile kirjadele samal päeval vastata, anna märku, et oled kirja kätte saanud. Loo kasvõi signatuur, mis annab teada, et oled kirja kätte saanud ja vastad päeva või paari jooksul, misjärel lisa see ülesanne „vaja teha“ nimekirja.

3. Tühjenda oma mõtted

Kui on kiired ajad, käivad ühed ja samad mõtted peas ringi ning ei lase õhtul rahulikult uinuda. Nende mõtete mahasurumine raiskab palju vaimujõudu ja parem on nendest mõtetest lahti lasta. Selleks võta paber ja pliiats ning pane kõik peas keerlevad mõtted kirja – osa kirjapandust on täiesti tähtsusetu. Kuid niipea, kui need mõtted on paberil, saab su aju neist lahti ja laseb rahulikult puhata. Ka päevikupidamine aitab vaevavatest mõtetest vabaneda.

4. Vaata üle oma kalender ja tegemist ootavate asjade nimekiri

Tundub iseenesestmõistetav, kuid paljud inimesed lükkavad selle tegevuse hommikusse. Tegelikult on tööpäeva viimased tunnid selleks parim aeg, kuna nii avastad tegevusi, mis pidid saama tehtud veel täna ja jõuad reageerida. Pole midagi hullemat, kui püüad puhata, aga samal ajal vasardavad peas mõtted lõpetamata tegevustest.

5. Pane riided juba õhtul valmis

Ilmateade on tänapäeval piisavalt täpne, et teada, mida järgmisel päeval kanda. Kui sa järgid punkti number 4, siis tead ka seda, kas sind ootavad kohtumised, mis nõuavad veidi kenamat riietust, kui tavaline tööpäev. Parem on moekriis läbi elada õhtul televiisorit vaadates kui hilineda, kuna ei leidnud hommikul sobivat riietust.

6. Pane paika aeg, mil end kõigest välja lülitad

See aitab lõõgastuda ning väldib uute mõtete tekkimist, mis võiksid sinu puhkust või und segada. Kui sa ei ole just arst või parameedik, on tõenäoliselt vähe tegevusi, mis ei kannataks homseni oodata, mil oled värske ja valmis nendega tegelema.

7. Tegele iseendaga

Kui kõik päevased toimetused on tehtud, leia enda jaoks 20 minutit, et enesesse süüvida. Olgu selleks meditatsioon või lihtsalt rahulikult sisse-välja hingamine. Ole omaette, eemal nii elektroonikast kui välistest segajatest, et saaksid oma sisemise rütmi paika. See on hea aeg lasta lahti kõigest, mis sind päeval pahandas või ärritas. See on ka hea aeg olla tänulik kõige eest, mis sulle rõõmu valmistas. Kui ka see ei aita sul järgmist päeva õige jalaga alustada, siis ei aita miski :)

Allikas: inc.com

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700