4. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ennetada probleeme e-arvetega?

Maksmata jäänud arvete vältimiseks tasub jälgida endiste otsekorraldusmaksete tähtaegset tasumist.

Eestis kehtib veebruari algusest üleeuroopaline maksesüsteem SEPA. Üleminek uuele süsteemile on seni üldiselt sujuvalt kulgenud, kuid klientidel tasub sellest hoolimata olla tähelepanelik ka järgnevatel kuudel.

Eesti Pangaliidu tegevjuhi Katrin Talihärmi sõnutsi olid klientide jaoks olulisemad muutused seotud rahvusvahelise ja senisest pikema kontonumbri (IBAN) kasutuselevõtuga ning senise otsekorralduse teenuse sulgemisega, mis asendati tarbija jaoks e-arve püsimaksega.

Mitmed seni otsekorraldusega makseid kogunud ettevõtted ei ole veel e-arvel põhinevale teenusele jõudnud üle minna, samuti on esinenud hilinemisi arvete esitamisega, mis võivad põhjustada määratud kuupäevaga püsimaksete ebaõnnestumist. Maksmata jäänud arvete vältimiseks tasub inimestel eraldi jälgida, kas kõik varem otsekorralduslepingute alusel tasutud arved on saanud tähtaegselt tasutud. Et nii inimestel kui ettevõtetel oli seoses maksesüsteemi muutusega omajagu küsimusi, olid veebruaris pankade klienditoe liinidel ja kontorites kohati pikemad järjekorrad kui tavapäraselt.

Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide osakonna juhataja Mihkel Nõmmela sõnul õnnestus kommertspankadel uue pankadevahelise jaemaksesüsteemi kasutuselevõtt. „Kuigi inimesed täheldasid maksekiiruse aeglustumist, oli üleminek kokkuvõttes sujuv. SEPA tähendab muuhulgas ühtset maksete liikumise standardit Euroopas, kuid võimaldab tulevikus tõsta maksete liikumise kiirust,“ märkis Nõmmela.

SEPA-le ülemineku eesmärgiks on kasutada ühtse turu eeliseid ja võimaldada inimestele ning ettevõtetele lihtsaid, soodsaid ja turvalisi makselahendusi. Pikemas perspektiivis peaks inimestel ja ettevõtetel piisama ühest maksekontost ja pangakaardist, et teha ja koguda makseid ning ajada asju kogu Euroopa Majanduspiirkonnas.

Autor: Tiive Murdoja, Tuuli Seinberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700