Autor: Tiive Murdoja • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle poole eestimaalastest ei suuda kuupalgast säästa

Üle poole eestimaalastest oma kuupalgast midagi säästa, vahendas CV Keskus värske küsitluse tulemusi.

Viimase tööturu-uuringu kohaselt plaanis palgatõusu 38% tööandjatest, kuid CV Keskus vahendab oma värske küsitluse tulemusi, millest selgub, et töövõtjad ei suuda endiselt sissetulekust raha kõrvale paigutada. Üle 2600 vastajaga küsitlusest selgus, et koguni 63% vastanutest ei suuda midagi oma kuupalgast säästa.

„Varieeruvad tegurid on küll töötasud, püsikulud ning tarbimisharjumused, kuid võimetus säästa on siiski tugev ohu märk. Teadmata säästmisvõimaluste puuduste põhjuseid ja tagamaid, võime välja lugeda eestlaste rahulolematust tänase palganumbriga. Selline olukord annab võimu tööandjale, kuna ilma igasuguste säästudeta oleks töötajal töökoha vahetus täna väga julge samm,“ kommenteeris CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt.

Kui mõni aeg tagasi uuris CV Keskus eestlaste töökoha vahetuse põhjuseid, oli üllatavaks, et kõigest 5,20% inimestest vahetab töökohta palga tõttu ning koguni 40,71% püsib töökohal kuni lepingu lõppemiseni või töökoha kadumiseni, vahendas ettevõte oma pressiteates. Säästmisvõimaluste puudumine selgitab aga olukorda, kus palgaga ei olda rahul, kuid samas puudub ka võimalus edasi liikuda.

Rahulolematu palgaga töötaja on oht ka tööandjale, kuna annab võimaluse konkurentidel töötaja üle meelitada kõrgema palganumbriga. CV Keskuse tegevjuht, Paavo Heil soovitab olukorda ennetada ning maksta töötajatele õiglast palka ning töötasustamise tingimused ettevõtte siseselt läbipaistvaks muuta.

Küsitlusest joonistub välja ka väga suur palgalõhe, kuna üllatavalt kõrge on sadu eurosid säästvate inimeste arv, ning madal kuni 50 eurot säästvate vastajate arv.

63% vastanutest ei suuda küll midagi säästa, kuid 20% suudab palgast kõrvale paigutada enam kui 100 eurot. Koguni 9% nendest suudab säästa isegi üle 500 euro. Kuni 50 eurot suudab säästa aga kõigest 10% vastanutest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700