Autor: Tiive Murdoja • 17. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

INTERVJUU: parima sekretäri kandidaatide vahetud muljed pärast finaalvõistlust

11.aprillil toimunud Eesti parima sekretäri finaalvõistlusel võttis sekretäritöö ametioskustes omavahel mõõtu 10 finalisti. Küsisime konkursil osalenud sekretäride vahetuid muljeid.

Eesti parim sekretär 2014 selgub 23.aprillil, rahvusvahelisel sekretäride päeval.

Jätkub intervjuu kolme finalistiga.

Kui pikk on Sinu töökogemus sekretärina ja mis köidab Sind selles ametis?

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS: Olen sekretärina Prisma Peremarketis töötanud juba pisut üle kahe aasta. Tööle asusin 2011. aastal otse pärast kooli ja värskete teadmistega. Selles töös paelub mind kõige rohkem see, et saan ennast pidevalt proovile panna erinevate olukordade lahendamisega, suhelda huvitavate inimestega, olla kolleegidele abiks ja nõuks ning omandada pidevalt uusi kogemusi. Minu iga tööpäev toob midagi uut ning huvitavat, millest õppida.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool: Töökogemus ei ole kuigi pikk, 1. aprillil sai alles aasta antud ametikohal. Tegelikult olen varem töötanud hoopis turundus- ja müügivaldkonnas ning otsus assisteerivale ametikohale suunduda ei olnud kiire tulema. Kaalusin pikalt, mõtlesin läbi kõik omadused, mis juhiabil ideaalis olema peaks ning avastasin need omadused kõik ka iseendas. Alguses ma muidugi mõtlesin, et mis amet see sekretäriamet siis õigupoolest on. Aga mida rohkem ma selle tööga süvitsi tutvun, seda rohkem ma näen, et tegelikult on see väga huvitav ja seal on palju arenguruumi ning väljakutseid. Väga heal sekretäril peab olema tegevjuhi potentsiaal.

Kuidas sündis otsus kandideerida aasta parima sekretäri tiitlile?

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Otsus tekkis üsna äkki. Tekkis idee, arutasin oma ülemusega läbi ning saatsin oma sooviavalduse teele.

Mida arvasid Sinu juht ja kolleegid, kui said teada, et Sa osaled konkursil?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Kõik kolleegid on väga õhinas ja ootusärevuses, et teada saada, kuidas mul võistlusel läheb. Iga päev küsivad ja tunnevad huvi . Otsene juht Harri Rästas on samuti väga positiivselt meelestatud võistluse osas.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Nii juht kui ka kõik teised kolleegid olid väga toetavad ja elasid võistlusele aktiivselt  kaasa. Nende silmis olin ma juba ka enne konkurssi parim sekretär. Kolleegidelt sain palju häid julgustavaid soove võistluse kaasa.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Nad olid väga hästi meelestatud ning on mulle igati toeks.

Kas Sa valmistusid kuidagi spetsiaalselt finaaliks?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Kui sain teada, et millised katsed ja testid tulevad, siis tuletasin natukene meelde koolis õpitut. Samuti vaatasin internetis ühe võistlusena toimunud Post-it Art töid, et saada inspiratsiooni enda tööks.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Kuidagi eraldi selleks konkursiks ega võistlusteks ette ei valmistanud. Konkursile registreerimine käis väga kiiresti ja töökaaslaste abiga, seega ei jõudnud väga palju ettevalmistusele mõelda. Kümne finalisti võistlusele läksin huvitavat ja uudset kogemust saama ning lootsin oma teadmistele ja oskustele.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Selleks ürituseks otseselt ma eriliselt ettevalmistusi ei teinud, kuna olen terve aasta tegelenud enda pideva arendamisega, et olla oma alal parim.

Milles võistlus seisnes?

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Tegemist oli pika võistluspäevaga, mille raames pandi proovile palju oskusi ja teadmisi, mis heal sekretäril olema peab.

Millised ülesanded olid kõige keerulisemad?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Kõige keerulisem kogu päeva juures oli test, sest päris kõiki õigusakte enam nii hästi ei mäleta. Samuti ei kasuta igapäevaselt teatud  termineid, mis pingelises situatsioonis meelde ei tulnudki.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Minu jaoks osutus sel päeval kõige keerulisemaks kiirkiri, kus tuli 3 minuti jooksul trükkida võimalikult kiiresti ja veatult. Harjumatu klaviatuur ning võitlusmoment panid natuke käe värisema ja seetõttu tuli nii mõnigi viga sisse.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Usun, et ma ei räägi vaid enda eest, kui väidan, et kutsealane test oli kõige keerulisem. Minu jaoks juba seetõttu, et igapäevaselt testis küsitud teemadega kokku ei puutu - meie organisatsioon on lihtsalt nii suur, et otseselt dokumendihaldusega tegeleb terve osakond ning minul on sealjuures väga väike roll täita.

Kohal oli ka meedia. Kui vabalt Sa tundsid ennast meediaga suheldes?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Kuna meedia kohalolek oli ootamatu üllatus, siis alguses ehmatas kogu situatsioon päris ära. Minu käest võeti ka intervjuu ja sain siis oma käitumist televisioonist jälgida. Arvan, et sain kokkuvõttes väga hästi hakkama ja minu pabistamine tegelikkuses välja ei paistnud. Tänu sellisele kogemusele olen kindlasti edaspidi meediaga suheldes palju vabam ja vahetum.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Meedia kohaolek muutis olukorra küll pisut

pingelisemaks, kuid üldiselt tundsin ennast väga hästi. Stuudios valitsev õhkkond oli väga meeldiv ja seetõttu oli ka meediaga lihtsam suhelda.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Kohal olnud meediakanalite esindajad ei valinud mind intervjueeritavaks, seega ei ole mul sellele küsimusele võimalik päris otseselt vastata. Üldiselt mulle aga meediaga suhtlemine probleeme ei valmista.

Millise mulje jätsid Sulle nö konkurendid?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Kõik kaasvõistlejad olid meeldivad ja toredad inimesed ning tänu sellele oli võistluspäev ülimalt meelelahutuslik ja võttis esialgset pabistamist väga suurel määral maha.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Konkurendid olid kõik väga erinevad inimesed, väga erinevatest ettevõtetest, kuid siiski äärmiselt toredad ning huvitavad isiksused. Kohe algusest peale valitses meie vahel sõbralik ning toetav õhkkond.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Kõik olid väga toredad ja kindlasti enda ettevõtetes hinnatud kolleegid. Ootan põnevusega nendega taaskohtumist!

Millise kogemuse Sa said konkursilt? Kas tundsid, et mõni oskus vajab ehk lihvimist?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Konkurss andis mulle palju positiivseid elamusi. Sain ennast proovile panna erinevatel katsetel ja meedia kogemus on eriti suur pluss, et edaspidi olla enesekindlam. Lihvimist ja meeldetuletamist vajavad aegajalt kindlasti ka juba eelnevalt mainitud õigusaktid.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Konkurss andis väga hea kogemuse veelgi paremini pingelistes olukordades toime tulemiseks. See julgustas mind olema rohkem avatud ning tuletas meelde, et igast raskest olukorrast on võimalik hästi välja tulla. Tuleb säilitada külma närvi ning olla positiivne. Oma oskusi ja teadmisi tuleb pidevalt lihvida, et olla parim.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Kindlasti sain ma väga hea kogemuse, mille konkreetsem kasu avaldub kunagi tulevikus, vastavalt olukorrale. Aga ma usun, et iga oskus vajab lihvimist ja pidevat arendamist, sest paigalseis ei vii ju kuhugi.

Mis muutub Sinu elus, kui osutud võitjaks?

Karen Tiitus, CF&S Estonia AS: Võistluse võitmine oleks mulle kindlasti suureks motivaatoriks, et olla veelgi parem oma töös. Samuti annaks või positiivse laengu ja jõu ennast sellel alal edasi arendada ja täiendada. Väga oluline on tunda ennast tunnustatuna, et teha oma tööd suure innukuse ja tahtega. Kõik sellised tunded peegelduvad kontoris teistele inimestele ja annavad lisaenergiat ning positiivsust teistelegi kolleegidele.

Mailis Vene, Prisma Peremarket AS:

Ma arvan, et kardinaalselt midagi pärast võitu minu elus ei muutuks. Inimesena jääksin endiseks. Kindlasti olen aga väga heade kogemuste võrra rikkam ja motiveeritum tegema oma tööd senisest paremini. Loodetavasti olen töökaaslastele veelgi parem kolleeg ning ettevõttele parim visiitkaart.

Heidi Pähn, Tallinna Tehnikaülikool:

Enda ja oma kolleegide silmis ma olengi juba võitnud.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700