12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: hea söögi, joogi ja õhkkonnaga Sfäär

Sfääris on hea söök ja jook, tihkelt üksteise kõrval asuvad lauad, nooruslik ja hoogne teenindus ja mis kõige olulisem – seal sumiseb.

Järjest uutes ja uutes kohtades oma restoraniloo jaoks ainest kogudes olen pidanud käima kümnetes, võib-olla ka sadadest tühjades ja pooltühjades restoranides. Mõnes kohas on isegi päris head söögid-joogid olnud, aga puudunud see tabamatu miski, mis inimesi kohale meelitaks.

Seepärast olengi üle kõige hakanud hindama restoranide ja kohvikute suminat. Seda ei saa luua, see tuleb vaid siis, kui söögisaal on inimesi täis ja neil on seal mõnus olla. Ja samas – igas ruumis seda ei tekigi, lihtsalt iga ruumi akustika ei võimalda seda – kas on liiga lage või on laed liiga kõrged, madalad…

Trendikad klassikatöötlused

Kui Sfäär ligikaudu neli aastat tagasi avati, äratas ta tähelepanu oma erilise disaini ja atmosfääri, aga kindlasti ka trendika menüüga. Vaatamata samalaadsete söögikohtade lisandumisele pole ta oma populaarsusest aga midagi kaotanud. Sfäär on jäänud selliseks nagu avadeski – lihtsalt arusaadavate maitsete, läbimõeldud kompositsioonide ja hea tehnilise tasemega on ta siiani.

Salatilehed on endiselt krõmpsud, lisandid hooajalised, soola pannakse pigem vähem kui rohkem ja kala ei küpsetata üle.  Aga nagu interjööridetailides, on ka menüüs trendikus kõrvuti aegumatu klassikaga: euroopalik hommikusöögimenüü ja toortatra puder, graavilõhe ja suitsune hapukoor, kitsejuustu brioche ja peedikreem.

Nüüd aastatetagust kirjutist üle lugedes imestan ma kõige rohkem selle üle, et avamisaastal mulle võimsa mulje jätnud lambakotlet, täpsemalt tšilli, võis praetud sibula ja koriandriga maitsestatud tallehakkliha kotlet kartulipudru ning kooritud ahjutomatiga on täpselt samal moel menüüs ka nüüd, neli aastat hiljem ja ei näita mingeid väsimuse märke. Võib-olla on veelgi paremaks läinud, kuigi juba alguses olid paigas nii maitsed kui ka välimus.

Mõõdukas maitsestus

Lihtne ja mõõdukas maitsestus meeldis mulle eriti Saaremaa maheveisest tehtud tartaril – kõik, mis vaja oli olemas, kuid maitse oli mahe ja sool-pipar toodi igaks juhuks lauale. Menüüs lubatud krõbesai oli ka tõepoolest krõbe, mitte võisse uppunud või kuivanud – selline lihtne asi on millegipärast nii mõnegi muidu tubli lihakoha jaoks ületamatult raskeks osutunud.

Magusaks valisime majakoogi – seekord oli selleks Pavlova, minu lemmik. Kui peaksin meie restorane-kohvikuid reastama Pavlova-indeksi alusel, saaksin sellega vist hakkama küll, mul on raske see proovimata jätta, kui ta juba kord menüüsse on võetud. Sfäär oleks sellisel moel reastatult söögikohtade edetabeli eesotsas. Päris esimene mitte, aga kusagil teise ja neljanda koha konkurentsis oleks ta kõva tegija.

Joogivalik oli Sfääris erakordselt hea, seda nii veini, õlle kui ka igasuguste muude jookide puhul, karahvinivesi ja suurepärane kohv kaasa arvatud. Klaasiveine oli küll  vähe, aga nad olid head ja arvestasid menüüga – kahtlematult oli tegemist asjatundliku valikuga. Sfääris söömine ja joomine tegid rõõmu ja ülendasid meelt – selliseid kohti on vähe.

Sfäär

Aadress: Mere pst 6e, Tallinn

Telefon: 56 992 200

Avatud: E–K 8–22, N–R 8–24, L 10–24, P 10-22

Punkte kokku: 26

TOIT

10/9

TEENINDUS

10/8

INTERJÖÖR

10/9

Põhiroogade hinnad: 9,9–21 eurot

Loe kõiki restoraniteste SIIT.

Foto: Tallinnas asuva restorani Sfäär ruumides saavad kokku uus ja vana – seda nii menüüs kui ka interjööris.

Autor: Heidi Vihma, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700