26. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tippsekretär julgustab kutseõpet valima

Intervjuu Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis sekretäritööd õppiva Margarita Koptevaga, kes vabariiklikul sekretäride kutsevõistlusel „Tippsekretär 2014” osutus parimaks.

Sekretäritöö suurimad plussid on Margarita sõnul töö elegantsus ja korrektsus. Lisaks on töö juures oluline ka dokumentide haldus, koostamine ja vormistamine. „Korrektne asjaajamine loob paljuski ettevõtte imago,“ on ta veendunud.

Margarita sõnul on karjäärivõimalused eriala lõpetamisel väga head, kuna töötada saab nii sekretäri, assistendi, bürootöötaja, asjaajaja kui ka juhiabina. Margarita plaanib edasi õppima minna juhiabiks,  kuna soovib oma teadmisi veelgi täiendada. Hetkel töötab ta sekretärina Combimill OÜ-s ning on oma esimese erialase tööga väga rahul.

Palju iseseisvat tööd ja tugev praktika

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli sisseastumine ei olnud Margarita sõnul keeruline. Sisseastumise tingimuseks oli eelnevalt omandatud keskharidus ning soovitatav sekretäritöö kogemus. Margarita selgitab, et eelnev kogemus ei ole siiski määrava tähtsusega, sest kõige olulisem on õppija motivatsioon.

Margarita õpib sekretäritööd sessioonõppes, mis tähendab enamike koolitööde iseseisvat lahendamist. Neiu sõnul aitab selline õppekorraldus kooli kõrvalt ka tööl käia, kuna õppesessioonid on neil üldiselt kord kuus ja kestavad kolm päeva. Lisaks tugevatele teoreetilistele teadmistele omandavad nad sekretäritöö erialal ka väga head praktilised oskused, sest olulise osa õppetööst moodustab praktika.

Just praktikad lisavad enesekindlust ning kinnistavad teoreetilisi teadmisi. Margarita on läbinud sekretäritöö praktikad SA Viljandi Haiglas ja AS Toom Tekstiilis, kus ta sai hea kogemuse dokumendihalduses ja rahvusvaheliste klientidega suhtlemisel.

Võistlus annab kogemuse ja julguse

Margarita peab esikohta „Tippsekretär 2014” kutsevõistlusel oma esimeseks väga oluliseks saavutuseks sekretäritöös. Võistluseks ettevalmistusel mängis olulist rolli vajaliku materjali eelnev läbitöötamine ning perekonna ja sõprade toetus. Ta julgustab kõiki kutsemeistrivõistlustel osalema, kuna võistlus annab väga hea kogemuse ja kindlustunde kutseeksamile vastu astuda.

Margarita soovitab valida kutseõppe just seetõttu, et lisaks teoreetilistele teadmistele saab palju praktilisi oskusi. „Kutsekoolis ei ole lihtsam kui kõrgkoolis, heade tulemuste nimel tuleb kõvasti vaeva näha ja tööd teha,“ jagab neiu oma kogemust.

Autor: Gerda Suumann, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700