4. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA tagastab enammakstud käibemaksu 4 päevaga

Alates augustist on maksu- ja tolliametil võimalik täiendavat kontrolli vajavaid käibemaksu tagastusnõudeid uurida senise 30 päeva asemel 60 päeva.

Esimene kuu näitab, et sarnaselt eelmiste kuudega tagastab maksuhaldur 95 protsenti enammakstud käibemaksust nelja päevaga.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Jaanus Värgi sõnul on senisest pikem kontrollimise tähtaeg vajalik ainult nende tagastusnõuete jaoks, mille puhul on maksuhalduril tekkinud kahtlused tagastusnõude põhjendatuses ja mis vajavad seega täiendavat kontrolli.

„Majandustehingud on keerukamad, piiriüleste tehingute arv on kasvanud ning tagastusnõuete kuritarvitamise oht on suur. Seetõttu senine tagastusnõude läbivaatamiseks ettenähtud aeg ei olnud enam tõendite kogumiseks ega taotluse põhjendatuses veendumiseks piisav. Pikemat kontrollimisperioodi on vaja näiteks sellistel juhtudel, kus MTA-le teabe ja dokumentide esitamisega viivitatakse, esitatakse osaliselt või moonutatakse muul viisil. Seetõttu on maksuhalduril vaja koguda tõendeid mistahes kolmandatest allikatest, mis paratamatult võtab rohkem aega ,“ selgitas Värk muudatuse vajalikkust.

Korrektselt deklaratsioone esitavate ettevõtjate jaoks ei muutu aga midagi, sest riskivabad tagastusnõuded täidab maksuhaldur sarnaselt senisele praktikale mõne päeva jooksul ja nii saab see ka edaspidi olema, märkis Värk.

Maksukorralduse seaduse muudatustega pikenes kõigile maksudele rakendatav tagastusnõude täitmise tähtaeg 30 päevalt 60-le. Vastukaaluks lühendati käibemaksuseaduses ettenähtud tagastusnõude täitmise tähtaja pikendamise võimalust 90 päevalt 60 päevale. Seega käibemaksu tagastusnõuete maksimaalne võimalik kontrolli kestvus jäi 120 päevale. Maksuhaldur jätkab senist praktikat, mille järgi täidetakse tagastusnõue ettemaksukontole või siis edastatakse maksumaksjale kontrolliteade esimese viie tööpäeva sees.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700