9. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 sammu, kuidas vähendada oma töökoormust

Selgub, et 63% töötajatest teeb täna ületunde ning kõigest 28% töötajatest saab ületundide eest lisatasu. Kuidas käituda, kui leiad tööpäeva lõppedes taaskord ülemuse kirja palvega kauemaks jääda ning ülesandeid aina kuhjub ning kuhjub?

Sa ei ole üksinda

Ületundide tegemise trend on viimastel aastatel püsinud stabiilselt kõrge – pea kolmandik töötajatest peab tööle kauemaks jääma, kui tema tööaeg ette näeb. Lisaks võtavad paljud meist töömõtted ka tööpäeva lõppedes endaga koju kaasa.

Faktid näitavad, et ületöötamine on osa tänapäeva tööelust:

- 63% töötajatest teeb ületunde

- 28% töötajatest saavad ületundide eest tasu

- Kõigest 47% töötajatest kavatsevad tänavu välja võtta kõik 28 puhkusepäeva.

Ületundide tegemine võib näida kui võimalusena tõusta karjääriredelil, kuid paratamatult on sellel karm hind. Töötatakse kodus lähedastega koosolemise arvelt, töömõtted segavad und, tekitavad stressi ning tegelikult hoopiski väheneb Sinu tööalane produktiivsus.

Prioriteedid paika!

Kui ületöötamise peamiseks põhjuseks on Sinu kõrged ambitsioonid, siis pea väheke hoogu. Uuringud näitavad, et ületöötamise tulemusel Sinu efektiivsus tööl hoopiski väheneb. Seega pead Sa langetama valiku, kas täidad kõik ülemuse soovid ning haldad kõiki projekte keskpäraselt või sead prioriteedid paika, vähendad seeläbi oma koormust ning tõstad töö efektiivsust.

Räägi ülemusega, juht peab mõistma, et ettevõttele on tunduvalt kasulikum, kui suudad tähtsamad projektid tunduvalt efektiivsemalt lahendada. Kui ta seda ei näe, siis ehk on Sul aeg oma karjääris kaugemale vaadata.

Kuidas vähendada töökoormust?

Kuidas kaotajad probleemse olukorra lahendavad? Nad kurdavad päevast päeva kui suur on nende töökoormus, kuid ei kavatse eal midagi ette võtta. Nad võtavad juurde üha rohkem kohustusi, üritades neid ideaalselt täita. Ning nende ülemused ei võta neid kuulda, arvates, et töötaja ajakasutus on lihtsalt ebaefektiivne. Kumbki neist ei võta aga vastutust tekkinud olukorra ees, ülesannetel puuduvad prioriteedid ning teineteise seljataga kurdetakse kaastöötajatele tekkinud probleemi.

Kui ülemus ei nõustu Sinu kohustusi üle vaatama, siis võta hetkeks hoog maha ning langeta otsus. Kas teed karjääriteel mõne muudatuse või hakkad ise vähem tähtsamaid ülesandeid kergekäelisemalt täitma. Jäta väiksema prioriteediga ülesannetes pisidetailid tähelepanuta, Sa ei pea kõiges idealist olema. Ära pikenda oma tööpäeva seepärast, et kulutad aega ülesannetele, mis on pigem ebatähtsad ning panusta tähtsaimale.

Haara ohjad ning lõpeta kurtmine

Tundub halb nõuanne, sest kardad, et oma vaadete eest seismine võib rikkuda suhted ning viia selleni, et pead peagi uue töökoha otsima? Kui oled osav ning vajalik töötaja, siis on Sinu positsioon tugevam kui arvatagi oskad. Tööandjad seisavad täna tööturul silmitsi tööjõupuudusega ning oma ala spetsialistid on kõrgelt hinnas. Pealegi, mis valikuvõimalused Sul on? Ülemus on juba mõistnud, et Sul on rohkem tööd kui aega. Kas sooviksid pigem jätkata kurtmist? Kas tõepoolest sooviksid jätkata töötamist ettevõttes, kus ei hinnata Sinu panust ega võeta kuulda Sinu arvamusi? Miks peaksid kaotama osa oma eraelust ülemuse ebapädevuse tõttu?

Haara ohjad oma elu üle ning lõpeta kurtmine. Sea prioriteedid ning palu seda ka oma ülemusel teha. Sammhaaval suudad Sa tunduvalt tootlikum olla ning seeläbi ka märksa kasulikumalt projekte ning ülesandeid juhtida.

Kuidas vähendada stressi ning töökoormust?

Muuda seda, mis on Sinu võimuses. Kui Sinu juht on suhtumisega mida-rohkem-seda-parem, siis vaata, kuidas saaksid Sa ise oma tervise eest hoolt kanda.

Isiklikud prioriteedid paika. Kui ülemus ei aita, siis haara ohjad ning tee seda ise. Mis on Sulle elus tähtsaim ning keskendu sellele. Vähem tähtsamad ülesanded lahenda kergekäelisemalt ning kuluta nende täitmisele vähem aega.

Lõunalauas ei ole kohta nutitelefonile. Ära võta tööd kõikjale kaasa ning luba endale tööpäevas mitmeid väiksemaid puhkepause.

Ära võta tööd endaga kaasa. Kodu ei ole koht, kus arutada töömõtteid. Sa suurendad märkimisväärselt oma efektiivust, kui lubad tööalastel teemadel kontorisse jääda.

Puhka. Ka kõige säravamad töötajad vajavad aega, et pea tööst tühjaks teha ning aur välja lasta.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab CV Keskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700