1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks ja millal kasutada töölepingu alternatiivne?

Advokaadibüroo Sorainen ärihommikul julgustas advokaat Karin Madisson tööandjaid rohkem kasutama töölepingu alternatiivseid võimalusi: töövõtulepingut, käsunduslepingut, agendilepingut vms.

Advokaadibüroo Sorainen poolt korraldatud ärihommikul rääkis Karin Madisson tööjõu kasutamise alternatiivsetest vormidest ja tõi välja nende eelised:

• paindlikkus (vabam tööaeg, kodust töötamise võimalus);

• töötasu maksmine ei ole automaatne ega ei pea olema igakuine;

• ei pea tagama töömahtu ega maksma üle- ega alatunde;

• ei pea andma puhkust;

• ei pea maksma haigushüvitisi;

• töölepingu lõpetamine on paindlikum.

Madisson selgitas, et töövõtulepinguid sõlmitakse näiteks ehitajatega,  ent tegelikult võiks paljude elualade esindajad töötada sama moodi. Oluline on see, et selle lepinguvormi puhul ei tohi töötaja alluda ettevõtte kontrollile, tööaega ei tohi ette dikteerida, olulised on ülesande täitmine ja ajapiirid. Protsess ei tohi olla reguleeritud – näiteks ehitajale me ei dikteeri, kuidas ta tulemuseni jõuab. Kui tulemus pole tähtajaks saavutatud, on see lepingu rikkumine.

Kui näiteks keegi teeb ettevõttele andmesisestamist, ent talle oleks vaja dikteerida tööaega ja töö on regulaarne, on mõistlikum sõlmida käsundusleping. Sel puhul ei reguleerita töötulemust, vaid kvaliteeti ja/või protsessi.

Juhatuse liikme leping on olemuselt käsundusleping. Olulise nüansina tõi Madisson välja, et kui juhatuse liige on üritanud teha kõik, et eesmärke saavutada, ei pruugi see olla lepingu rikkumine. Vastutuse puhul vaadatakse seda, kas tööd tehti kvaliteetselt.

Ka tasub arvestada sellega, et kui töötad põhikohaga kusagil ja sul on väikefirma, kus oled juhatuse liige, on mõttekas töökohal sõlmida mingi muu leping, sest sotsiaalset kaitset töötuks jäämise puhul juhatuse liikmed ei saa. Teine võimalus on valida sobiv kindlustustoode.

Ka agendileping on olemuselt käsundusleping. Agent sõlmib sinu nimel lepinguid, otsib tarbijaid, partnereid või kliente ja sõlmib nendega lepinguid. Tööaeg ei ole määratletud, antakse vaid üldised juhised. Siia alla sobivad müügiinimesed, kes ei pea olema töölepinguga tööl. Tasu maksmine sõltub kokkuleppest, näiteks võib see olla protsent lepingust, mitte igakuine tasu.

Autor: Kadrin Karner, Tuuli Seinberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700