9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmapeo menüüd koostades tuleb arvestada erisoovidega

Firmaüritusele menüüd koostades tasuks silmas pidada, et kõhu saaksid täis ka taimetoitu eelistavad inimesed, samuti erinevate toiduallergiatega külalised, kirjutab Äripäeva lisaleht Firmapidu.

Elisa personalijuhi Kaija Teemägi sõnul on nemad püüdnud asutuse ürituste korraldamisel inimeste soovidega enamasti arvestada – näiteks antakse menüüd planeerides kõigile võimalus ise oma toidueelistused kokku kombineerida. “Menüü valikul arvestame teadlikult, et ka taimetoitlased kenasti kõhu täis saaksid. Seetõttu ongi meie menüüvalikutes alati olemas korralik sortiment rohelisi toorsalateid, aurutatud köögivilju, riis või kartul – neist kõigist annab ilusti taimetoidumenüü ning ka toortoidumenüü kokku sobitada,” ütles Teemägi. See on tema sõnul ka põhjus, miks Elisa pakub oma töötajaile firmaüritustel toitu bufeevalikuna alati, kui toitlustuskoht seda võimaldab.

Elisa töötajad on Teemägi kinnitust mööda üsna altid ja ajas üha julgemad oma soovidest teada andma. “Gluteeni- ja laktoosivaba toidu soovi osas meid eraldi teavitatud ei ole, seega eeldame, et meie poolt valitud mitmekesine menüü on rahuldanud ka neid toite mitte-eelistavate töötajate vajadused,” rääkis ta.

Tervislik toitumine üha enam teadvustatud

Kaubamaja personaliteenistuse arendusspetsialist Jana Haugas ütles, et koolituste ja ühisürituste toitlustuse tellimisel arvestatakse ka neil alati inimeste erisoovidega. “Seda iseäranis siis, kui teame, et konkreetsel üritusel erisoovidega inimesi osaleb. Catering’iga tegelevad ettevõtted pakuvad pea kõik taimetoitlastele eritoidu tellimise võimalust. Sageli on võimalik näiteks ühele inimesele tellida eraldi toit või kui on tegemist suuremate kogustega, oleme kogu menüü valinud selliselt, et inimene saaks ise valida omale meelepärase toidu – kas siis lihaga või ilma,” sõnas Haugas. Ta lisas, et toitlustuse tellimisel eelistatakse neil pigem tervislikke valikuid, pausideks valitakse enamasti puuvilju või smuutisid.

Arvestades Kaubamaja suurt kollektiivi ei teata Haugase sõnul veel kõiki taimetoidu eelistajaid, kuid elu on näidanud, et neid tekib ajaga üha juurde.

Taimetoidule orienteeritud kohviku Inspiratsioon Catering juhataja Toomas Laigu sõnul on taimetoidu pakkumise võimalused tänapäeval väga laiad – sündmusi saab korraldada nii, et kellelgi ei jää tunnet, et toitlustuse osas on midagi puudu, ehk siis pakkuda ka segatoitlastele midagi kohast. “Näiteks toortoidu puhul saab tavapärases tikuvõileibade süsteemis natuke muudatusi tehes täiesti uusi kontseptsoone luua. Põnevalt saab pakkuda erinevaid puu- ja juurvilju koos  tooreste määretega – näiteks guacamole ehk avokaadomäärdega,” õpetas ta.

Erisoovidega toitumise osas tasub arvestada

Laigu on tänaseks korraldanud üsna mitmeid firmasündmusi ning on seisukohal, et taimetoidule orienteeritud kohvikutesse-restoranidesse sattuvad või tellivad neilt catering’i üritustele pigem need ettevõtted, kes oma töötajaid ja nende tervist väärtustavad. “Meeldejääv kogemus oli ühe IT-firma poolt tellitud smuutikoolitus ettevõtte tervisepäevale. Tulemuseks oli väga mõnus kombinatsioon smuutide valmistamisest ja erinevate maitsete proovimisest. Kõikide töötajate eelistustega sai arvestatud – kellele meeldis banaaniga, kellele ilma, kes tahtis proovida midagi erilist – spinati ja ingveriga jne,” meenutas ta.

Laigu hinnangul on ettevõtted meil ka üha altimad tellima asutuse üritustele taimetoidu menüüsid. “Põhjus on lihtne – ettevõtete juhid mõistavad, et iga töötaja on muutunud tõeliselt hinnaliseks ja väärtuslikuks mitmes mõttes, mispärast tuleb selliste detailidega nagu toitumine arvestada,” sõnab ta.

Büroomajade toitlustuses taimetoidumenüüd

Laigu sõnul on paljud büroomajade toitlustusasutused lisanud oma menüüdesse taimse toidu valiku, sama on teinud ka paljud koolid. Tegemist on tema sõnul ühe kõige kiiremini kasvava trendiga – viimaste aastatega on taimetoitlaste hulk kasvanud märgatavalt ja jätkab tõusu aina kõrgustesse. “Inimesed on lihtsalt hakanud aru saama, et tervis on nende kõige suurem väärtus ning seda tuleb hoida ja parandada. Mõistetakse, et taimse toiduga on võimalik kõik vajalikud ained kätte saada ja seda müüti on murdmas järjest suurenev taimetoitlaste arv,” lausus Laigu.

KOMMENTAAR

PIRET TAMMELA, Tartu Uus apteek, proviisor

Olen olnud taimetoitlane nüüdseks juba pea viis aastat. Võin öelda, et selle aja sees on meie ettevõte minu soovidega alati arvestanud – kui on tulemas mõni asutuse üritus, on kohavalik toimunud sellisel eeldusel, et sealne menüü võimaldaks ka valikuid taimetoitlastele.

Taimetoitlus on meie ühiskonnas üha enama poolehoidjaid leidmas. Tõsi – meie asutuses olen mina tänaseni veel ainuke, kes liha ja muna ei söö.

Algul võib taimetoitlus tunduda harjumatu ja veider, kuid enamasti paraneb selle muudatusega üldine enesetunne ja energiatase – jõudu on lihtsalt palju enam!

TASUB TEADA!

Uuri, kas külalistel on toidu suhtes erisoove

MÕTLE läbi ürituse formaat.

KÜLALISTE nimekirja koostades uuri, kas külaliste hulgas on taimetoitlasi, mõne toiduallergiaga inimesi või teistest kultuuridest külalisi (nt moslemid ei söö sealiha). Et saada aimu oma töötajate erisoovidest, korraldab Elisa näiteks igal aastal tagasisideküsitlusi esinejate, ettekannete ning korraldusliku poole kohta. Tagasisideküsitluste Jaoks on Elisas loodud eraldi süsteem – Digium.

MIDA varem catering-ettevõttele oma soovidest teada annad, seda parem, kuid kaks nädalat võiks olla minimaalseim etteteatamise aeg. Suurte, enam kui 200 külalisega sündmuste puhul 6–12 kuud varem.

PALU firmal teha vajadusel proovimenüü, mida testida saaks.

UURI, kas catering-firma märgistab toidud laual siltidega, kus kirjas toidu nimi ja koostisosad, või üldise menüükaardiga. Kui mitte, siis palu seda. Kui vaja, siis ka võõrkeeltes.

Taimetoitlus on lai mõiste

Taimetoitlasi on väga erinevaid – mõned ei söö liha, mõned piimatooteid ja liha, veganid välistavad oma menüüs ka munatooteid. Taimetoidukohviku Energia Aed perenaise Elisa Orase hinnangul ei ole taimetoidu menüü koostamine sugugi raske. “Meie teeme näiteks nii toorkui ka 100% taimetoidu ehk vegan catering’i ja pea kõik meie menüüs on alati gluteeni- ja loomulikult ka laktoosivaba, kuna tegu on taimetoiduga,” selgitas ta energiliselt.

Taimetoidu all mõistetakse Orase sõnul palju arinevaid asju. “Taimetoitlane võib olla see, kes ei söö loomaliha, aga sööb kana, kala, piimatooteid ja muna. Taimetoitlaseks võib ka nimetada end inimene, kes ei söö üldse liha, aga sööb piimatooteid ja muna. Ja veel on erinevaid suundasid. Vegan on aga see, kes sööb 100% taimset toitu, seega ära jäävad kõik lihatooted, piimatooted ning muna. Meie valmistamegi ainult vegantoite,” tõi ta asjasse selgust.

Gauranga taimetoidu kohviku juhataja Virko Kask räägib, et inimesi on erinevaid ning taimetoidu puhul oleneb täiesti, millised standardid keegi endale on pannud. “On neid, kes rangelt jälgivad, ja on neid, kes vahel lubavad endale ka midagi muud. Aga üldiselt on taimetoidule üleminek mingis faasis pöördumatu, sest kes on kord kogenud uut elukvaliteeti, ei soovi enam vana juurde tagasi minna,” nentis Kask, kelle hinnangul on Eestis tekkinud arusaam, et taimetoitlus on puhas taimede söömine. “Tegelikult on sellise toitumisviisi täpsem termin veganism ja nad moodustavad keskmiselt kogu taimetoitlastest vaid 10–15%. Nii et teatud mõttes on tegemist siiski äärmuslikkusega, toortoitlasi on veelgi vähem,” selgitas Kask.

MIS ON MIS?

Taimetoit on toit, mis on 100% taimse päritoluga – see tähendab, et ei sisalda loomseid saadusi nagu liha, piimatooted ning muna. Taimetoidu alla loetakse juurviljad, puuviljad, pähklid-seemned, teraviljad ning kaunviljad.

Toortoit võib olla näiteks ka toores liha, kuid üldiselt peetakse selle all silmas siiski vaid küpsetamata taimset toitu. Sinna alla kuuluvad aedviljad, puuviljad, pähklid, seemned, idandid. Toortoidu erinevus tavalise taimetoiduga võrreldes seisneb selles, et toitu ei kuumutata (ei keedeta, aurutata ega küpsetata) üle 42–48 kraadi. Kui seda tehakse, hakkavad toidus hävinema kasulikud vitamiinid, mineraalid, ensüümid ja muud kasulikud ained.

Gluteenitalumatus on haigus, kus keha ei talu nisu, rukist, otra, speltat ja enamasti ka kaera ning seetõttu on peensoole limaskest kahjustunud. Tekkida võivad erinevad haigusnähud, mis võivad viia täieliku gluteenivaba dieedini.

Laktoositalumatus ehk piimasuhkru talumatus on haigus, kus organism ei suuda piimatoodetes leiduvat laktoosi lõhustuda, sest laktaasi (ensüümi, mis lõhustab laktoosi) ei toodeta inimorganismis piisavalt. Võimalik on laktoosi piimatooteid tarbides juurde süüa ravimi kujul ning seeläbi säästa kõhuvalusid ja teisi haigusjuhtumeid.

Näidismenüü

Valikus nii sushit kui torti

Toortoit

TOORTATRA leivad herne-avokaado määrdega

KEVADRULLID maapähkli-tamari kastmega

TOORSUSHI lillkapsa riisi, paprika ja avokaadoga

TOORPAKORAD (indiapärased taimsed pallikesed)

TOORKOMMID (pähkli- ja kuivatatud puuvilja pallikesed)

Kakao-vaarika TOORTORT

Vegan (küpsetatud taimne toit)

TIKUVÕILEVAD veganjuustu ja kurgiga

GRILLITUD juurvili, ahjukartul

VEGAN-pikkpoiss

PEEDIsalat praetud tofu ja taimse koorega

VEGAN-quiche Brownie

ALLIKAS: ENERGIA AED

Autor: Tiive Murdoja, Kairi Oja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700