14. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmasündmust korraldades arvesta ka turvalisusega

Vahva firmapidu võib hetkega muutuda õudusunenäoks, kui mõne töötaja elu või tervis satuvad ohtu. Sestap soovitavad eksperdid juba korraldusfaasis täpselt läbi mõelda ka turvalisuse ja tervisega seotud küsimused.

„Ere näide möödunud aastast – suvepäevaliste telklaager püstitati alale, kus pesitsesid maaherilased,“ meenutab G4Si turvajuht Riivo Lõoke, kelle ülesanne on tegeleda erinevate ürituste turvapoole korraldamisega. „Rannavalve meediku juurde tekkis järjekord kümnetest nõelata saanud inimestest ja seetõttu pidime arstimeid juurde tooma.”

Valmidus esmaabi anda

Esmaabivahendite olemasolu vabaõhuüritusel on vähemalt sama tähtis kui ilus ilm. Kui seltskonnas on väiksemaid lapsi ja kõrges eas inimesi, peaks peopaigas olema kindlasti esmaabi saamise koht, kuhu saaks pöörduda väiksemate tervisemuredega.

Kindlasti tasub kriitilisel pilgul üle vaadata esmaabikoti sisu, sest mõned vahendid, nagu näiteks plaastrid, kipuvad teatud perioodidel väga kiiresti otsa saama – kriimustused ja marrastused on ühed tavalisemaid mured vabaõhuüritustel. Samuti tuleb esmaabikotti komplekteerides arvestada plaanitavate tegevustega üritustel, et ootamatud olukorrad ei lõppeks liiga ootamatult, lisades kaasa näiteks allergiaravimid ja külmakompressid.

Veeohutus tähtis

Suvisel ajal armastatakse üritusi sageli pidada jahutava veekogu ääres ja siis tuleb omakorda arvestada veeohutusega. “Korraldaja peab arvestama, et kui suvepäevade läheduses on mõni veekogu, ei jää ujumise võimalus kasutamata – järelikult tuleks mõelda ka veeohutusele,” lisab juurde G4S Eesti rannavalve projektijuht Henry Seemel. “Mõistlik on eraldada suplemiseks kindel koht, millel on lihtsam silma peal hoida. Hea, kui töötajate seas on inimesi, kes on nõus vabatahtlikult võtma enda peale rannavalvuri kohustused ning jälgima suplusala siis, kui teised samal ajal pidutsevad.“

Henry Seemeli sõnul kasutavad suuremad ettevõtted vetelpäästjate teenust. G4Si rannavalvuritel on alati kaasas ka meedik ning päästmisvahendid. “Esimeste suvepäevaliste tulekuks on rannavalvuritel suplusala juba ära märgistatud, infotahvlid vee- ja õhutemperatuuridega üles seatud ning mootorpaat sõiduks valmis,“ selgitab Seemel. „Vetelpäästjate varustuse hulka kuulub võimas prožektor, mis valgustab suplusala ka öösel, kui veekogu hakkab ligi tõmbama vägijookidest tiivustatuid.“

Ettevaatust alkoholiga

Juba enne pidu tuleks Riivo Lõokese sõnul mõelda sellele, millised on kollektiivi peokombed, ja sellest turvateenuse pakkujale teada anda. Tuleks arvestada näiteks võimalusega, et mõni töötaja üritab purjus peaga hakata autoga koju sõitma. “Kokkuleppel korraldajaga oleme jälginud, et ürituselt lahkujad ei istuks joobnuna rooli,” lausub Lõoke. “Samuti soovitame eraldada turvateenistusele ruum, kus vajadusel saavad puhata peomelust need külalised, kelle käitumine mõjub teistele häirivalt.“

Kokkuvõtteks annab turvateenistuse kaasamine korraldajale vabad käed tegelemaks osalejate jaoks meeldivate ja meeldejäävate asjadega. Mis seal salata, ülemeelikus tujus kolleegide taltsutamine või ka ürituse alale kippuvate kutsumata külalistega tegelemine ei ole kindlasti see mälestus, mida keegi meist sooviks endale ettevõtte peolt kaasa võtta. Turvateenistus oskab selliseid ebameeldivad olukorrad lahendada diskreetselt, nii et kellelegi ei jääks mõru maiku suhu.

Pea meeles!

- Ürituse korraldamisel tuleks hinnata võimalikke riske lähtuvalt kohast, ajast ja seltskonnast.

- Turvateenistust palgates anna infot varasemate ürituste kohta: millised on külaliste ootused ja peokombed.

- Suurematest üritusest on mõistlik informeerida kohalikku omavalitsust ja politseid.

- Muretse sobivas koguses esmaabivahendeid, veel parem, kui üritusel on oma meedik.

- Veekogu läheduses toimuvatel koosviibimistel on arukas määrata veeohutuse eest vastutavad isikud või tellida rannavalve.

- Puhke- ja aktiivse tegevuse alad peavad asuma üksteisest piisaval kaugusel.

- Vältimaks kutsumata külaliste tulekut, märgista eraürituse territoorium, kasuta käepaelu ja/või ürituse sümboolikaga särke.

- Looduses toimuvatel üritustel on mõistlik määrata tuleohutuse eest vastutavad isikud ja kehtestada tule- ja suitsutegemise kohad.

- 1524 on päästeala telefoninumber, kust saab küsida nõu peo tuleohutuse osas.

Loe lisaks www.julgedhoolida.ee.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab portaal julgedhoolida.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700