24. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mitu protsenti käibemaksu firmaautolt tagasi saab?

Tänavu 1. detsembrist jõustub muudatus tööandja sõiduautodele tehtud kulutustelt käibemaksu tagasiküsimise kohta. Muudatus ei puuduta üksnes sõiduautode ostmist, vaid ka juba olemasolevatele sõiduautodele tehtavaid kulutusi nagu kütus, hooldus, remont, parkimine.

Praegu kehtiva regulatsiooni järgi tohib sõiduautole tehtud kulutustelt tagasi küsida 100 protsenti käibemaksu (juhul kui kogu ettevõtte käive on maksustatav) ja erakasutuse käibemaks deklareeritakse omatarbe kaudu. 1. detsembrist omatarvet enam ei maksustata, kuid sõiduauto käibemaksu saab tagasi küsida ainult kuni 50 protsendi ulatuses.

Muudatus ei puuduta üksnes sõiduautode ostmist pärast 1. detsembrit, vaid ka juba olemasolevatele sõiduautodele tehtavaid kulutusi, nagu kütus, hooldus, remont, parkimine jms.

Kui sõiduauto on soetatud kapitalirendiga, siis käibemaks on sellelt juba tagasi küsitud ja muudatus puudutab ainult jooksvaid kulutusi. Kasutusrendi puhul peab alates detsembri arvest käibemaksu tagasi küsima proportsiooniga. Kes soovib enne seadusemuudatust sõiduauto soetada, saab praegu kehtiva korra alusel käibemaksu tagasi küsida siis, kui müüjal tekib käive enne 1. detsembrit ja ostjal on olemas nõuetekohane arve.

NB! Sisendkäibemaks on 50 protsenti juhul, kui kogu ettevõtte käive on maksustatav.

Kui ettevõttel on nii maksuvaba kui ka maksustatav käive, saab muudatuse kohaselt sisendi tagasi 50-protsendilise maksustatava käibe osalt. Juhul kui isikul on nii ettevõtlus kui ka mitteettevõtlus (MTÜ-d, FIE-d jt), küsitakse käibemaks tagasi ettevõtluse osalt, kuid mitte rohkem kui 50 protsenti.

Töösõidud ja eratarbimine

Paljud ettevõtjad on mures, kas nad siis, kui hakkavad tagasi küsima ainult 50 protsenti käibemaksu ja samas erisoodustust ei deklareeri, ei tunnista, et eratarbimine on olemas ning maksuhaldur nõuab veel ka erisoodustuse deklareerimist. Seda muret ei tohiks olla, sest pärast seadusemuudatuse jõustumist vaadeldakse erisoodustust tulumaksuseaduses (TuMS) ja sisendkäibemaksu KMS-is eri alustel. TuMS-i tähenduses on mitmeid olukordi, kus erisoodustust ei teki. Näiteks kui töö- ja elukoha vahel pole võimalik ühistranspordiga liigelda, tohib seda teha tööandja autoga ning selline tööle- ja kojusõit ei ole erisoodustus. Käibemaksuseaduse mõistes pole see sõit aga tehtud ettevõtluse tarbeks ja käibemaksu saab tagasi küsida ainult osaliselt. Mitmed ettevõtted väldivad erisoodustust selliselt, et töötaja peab sõidupäevikut ja hüvitab tööandjale erasõidud 30 senti kilomeetri eest. Käibemaksuseadus aga sätestab, et alates 1. detsembrist ei ole käive ettevõtluses kasutatava sõiduauto tasu eest kasutada andmine oma töötajale, teenistujale või juhtimis- või kontrollorgani liikmele. Tulevikus võib töötaja endiselt hüvitada erasõidud ja tööandja pääseb erisoodustusest, kuid käibemaksu kaotust sellega ei väldi.

Käibemaksuseadus näeb ette võimalusi 100-protsendilise käibemaksu tagasiküsimiseks, kui:

1) sõiduauto soetatakse müügiks tingimusel, et maksukohustuslane tegeleb sõiduautode müügiga ega võta müügiks soetatud sõiduautosid muul otstarbel kasutusele;

2) sõiduauto soetatakse kasutuslepingu alusel kasutusse andmiseks tingimusel, et maksukohustuslane tegeleb sõiduautode kasutusse andmisega ega võta kasutusele andmiseks soetatud sõiduautosid muul otstarbel tarvitusele;

3) sõiduautot kasutatakse peamiselt taksoveoks tingimusel, et maksukohustuslasel on taksoveoluba ja sõidukikaart;

4) sõiduautot kasutatakse peamiselt õppesõiduks tingimusel, et maksukohustuslasel on mootorsõidukijuhi koolitamise luba või maksukohustuslane osutab mootorsõidukijuhi õpetajana teenust isikule, kellel on mootorsõidukijuhi koolitamise luba;

5) sõiduautot kasutatakse eranditult vaid ettevõtluse tarbeks, välja arvatud sõiduauto tasu eest kasutada andmine maksukohustuslase töötajale, teenistujale või juhtimis- või kontrollorgani liikmele.

Ettevõtjate peamisele küsimusele – mida peaks tegema, et ka edaspidi 100 protsenti käibemaksu tagasi küsida – on raske vastata, sest praktika veel puudub. Seadusandja on eeldanud, et peaaegu iga sõiduautoga tehakse kasvõi natukenegi erasõite, seetõttu peaks 50 protsendi tagasiküsimine olema üldine tava. Eranditult ettevõtluse tarbeks kasutamist tuleb tõendada, märksõnadeks sõidupäevik, GPS, parkimise kord jms.

Täismahus artiklit loe ajakirjast Raamatupidamise Praktik!

Autor: Aule Kindsigo, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700