3. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas mahutada liikumine tihedasse päevaplaani?

Mida pimedamaks ja jahedamaks päevad lähevad, seda lihtsam on leida vabandusi, et mitte sportima minna. Nutikalt planeerides saab aga ka kõige tihedamasse päevaplaani sobitada kõikvõimalikku tervislikku liigutamist.

Ehk on abi sellest, kui sportimise asemel rääkida tervislikust liikumisest või lihtsalt füüsilise koormuse andmisest kehale? Samm edasi on seegi, kui liftisõidud asendada trepist  käimisega, lühemad käigud teha jala ning miks mitte teha sirutusi-painutusi otse kontorilaua taga? Kroonilise ajapuuduse vastu räägibki võimalus kõikvõimalikud liikumised sobitada päevaplaani nii, et need ei võta korraga suuremat tükki päevast.

 

 

 

 

 

 

Uudistemagasin .Mic on reastanud mõned võimalused, kuidas tervislik liikumine mahutada päevaplaani.

1. Ärka hommikul varem ja tee trenni. Hommikused harjutused annavad hea energia terveks päevaks ning on jaksu ka rohkem tööd teha.

2. Jaluta või sõida rattaga või rulluisuta tööle. Tööletuleku võib ühendada tervisliku liikumisega. Sel ajal jõuad häälestuda päevaks ning keha saab vajalikku koormust, ühtlasi säästad keskkonda. Kui elad töökohast liiga kaugel, siis soovitame katsetada pargi ja reisi võimalusi ning mingi osa ikkagi jalutada.

3. Tee trenni lõunaajal. Enamikul inimestest on lõunapaus vähemalt pool tundi. See on piisav, et end veidi sirutada ja trenni teha. Võta ka kolleegid kaasa ja tehke näiteks väike jalutuskäik lähikonnas. Eksperdid on öelnud, et ka 15 minutit trenni võib anda soovitud mõju, kui teha seda intensiivselt. Ära unusta ka tervislikku lõunaampsu!

Hiljaaegu juhtusin bussis kuulma pealt kahe noore naisterahva dialoogi, kus üks neist kiitiski trenni tegemise võimalust just tööajal. “Kui tööl on asjad korras, siis on selline tavalisest pikem lõunapaus lubatud. Lõppkokkuvõttes võidab ka firma, kuna tema töötajad on tervemad. Õnneks meie juht ka mõistab seda,” jäi sest vestlusest olulisim meelde.

Mis seal salata, spordiklubide päevased paketid on sageli ka soodsamad. Liiatigi jääb siis õhtu päriselt enda tegemiste jaoks.

4. Tee harjutusi töölaua taga. Jah, ka see on võimalik. Hiljuti avaldas näiteks Tööinspektsioon pildis ja sõnas terve plakati jagu sirutusi ja harjutusi, mida saab teha kontoris või koguni töölaua tagant tõusmata. Ikka selleks, et keha kangeks ei jääks ja natukenegi liikumist saaks. Vaata lähemalt siit!

5. Treeni ja suhtle. Nii nagu saab ühendada tööd ja treenimist, saab ühendada ka aja veetmist sõpradega ja treenimist. Pange valmis piknikutoit ning minge üheskoos näiteks parki jalutama. Kui ilm õues liikumist enam väga ei soosi, siis saab minna koos ka siseruumidesse trenni tegema.

6. Trenni saab teha ka teleri ees. Kui ikka kuidagi teisiti ei saa, kui et peab telerist seda kõige põnevamat seriaali või meelelahutussaadet vaatama, siis leia sel ajal ka hetk mõningateks võimlemisharjutusteks.

7. Tee 5-minutilisi intensiivseid treenimisharjutusi.  Lühikesed harjutused mahutab ka kõige tihedamasse päevaplaani. Raputa end töörutiinist välja ning tee kas või viieminutilisi kiireid ja intensiivseid harjutusi. Võid üsna kindel olla, et lisaks liikumisele läheb töö tegemise meeleolu niisamuti paremaks.

8. Õpi ütlema “ei”. Kui päevaplaan on liiga tihe, siis vaata see kriitilisel pilgul üle. Paremini korraldatud päev loob parema meeleolu!

Loe lisaks http://julgedhoolida.ee.

Autor: Esme Kassak, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700