10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolleegidega metsa jõulukuuske tooma!

Selgi aastal kutsub RMK kõiki jõulude eel riigimetsa endale sobivat kuusepuud valima. Metsaretke planeerimise muudab lihtsaks RMK koduleht või mobiilirakendus, mille abil on lihtne tuvastada riigimetsa asukoht, tutvuda kuusetoomise juhistega ning puu eest tasuda.

RMK metsakasvatuse peaspetsialisti Toomas Väädi sõnul on RMK pakutav võimalus iga aastaga aina populaarsemaks muutunud. „Sobiva jõulupuu valimine annab hea põhjuse talvel metsa minna ning kuuseke, mis sellise retke käigus valitakse, aitab luua mõnusat jõulutunnet,“ sõnas Väät. RMK pakub omal käel jõulukuuse toomise võimalust riigimetsast seitsmendat aastat, eelmisel aastal osteti nii 8700 kuuske.

Enne metsa minekut tuleks Toomas Väädi sõnul tutvuda riigimetsade kaardiga RMK kodulehel või mobiilirakenduses ning teha endale selgeks, kus asub riigimets. „Nutitelefonide kasutajad saavad RMK mobiilirakenduse abil metsas olles kindlaks teha, et asuvad ikka riigimetsas, kus puuduvad looduskaitselised piirangud ning kust võib kuuske võtta,“ sõnas Väät.

Metsas olles tuleb kindlasti järgida kuusetoomise reegleid. „Jõulupuu võib võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada – teede ja kraavide servadest, liinide ja vana metsa alt,“ nimetas Väät sobivad kohad. „Kindlasti ei tohi kuuski raiuda metsanoorendikest, kuhu nad on inimeste poolt istutatud või kus neist on sirgumas palgipuud.“ Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt istutatud ja hooldatud ning enamasti ühevanused.

Kuuse eest saab tasuda internetiülekandega või mobiilimaksega, enne kuuse võtmist peab puu eest olema tasutud. Kuuse hind sõltub puu pikkusest – kuni 1-meetrine kuusk maksab 3 eurot, 1–2-meetrine kuusk 8 eurot ning 2–3-meetrine kuusk 13 eurot.

Kuuseretkega seotud küsimuste korral aitab RMK kuuseabi telefon 676 7500, mis töötab 1.-23. detsembril kell 9-18. Täpsed juhised, riigimetsa kaardi ja muu lisainfo leiab ka www.rmk.ee/kuuseke.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700