7. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kehakaaluga seotud uueaastalubadustest kinni pidada?

TLÜ Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktor Kristjan Port annab nõu, kuidas eelkõige keha ja kaaluga seotud uueaastalubadustest kinni pidada.

https://www.youtube.com/watch?v=_BgHilS5g8U

Mõned tähelepanekud, mida on teinud teadlased, ja mida võib igaüks enda peal kontrollida.

Esimene. Kui oled üle 25-aastane, siis lisandub iga päev sinu kehas, peamiselt rasvkoes, umbes viis grammi seda, millest rasvkude koosneb. See on umbes sama palju kui kaalub 10-sendine münt. Tegemist on küllaltki loomuliku protsessiga. Nagu on ka loomulik, et naised on kulukamad ja nendel koguneb rasva iga päev umbes kahekümne sendise eest. Pealegi on need viis kuni kümme grammi nii tühised, et las olla! Kuni ühel päeval märkame neid juba liigsete kilodena. Viis grammi päevas teeb aastas paar kilo. Kümme grammi - kaks korda rohkem.

Teine. Inimesele meeldib püstitada suuri eesmärke. Mõne grammi pärast ei hakka ta vaeva nägema. Seetõttu ootab ta, et probleem kasvaks suuremaks. Selline probleem on omamoodi püha, väärib isegi lugupidamist, sellest saab isegi ilus lootus, millega tegelemisele eraldatakse isegi tähtpäev. Ühtlasi, mida suurem on probleem, seda lihtsam (püham, õigustatum, lugupidavam) on seda edasi lükata. Näiteks uue aastani.

Kolmas. Inimesi iseloomustab, et oma huvide vastastel sammudel lastakse sündida ilma pikemalt mõtlemata. Aga millegi kasuliku tegemiseks peab esmalt juurdlema ning siis sõlmitakse endaga kokkuleppeid. Umbes pooled lapseeast vanemad inimesed sõlmivad iseendaga mingisuguseid uue aasta lubadusi. Suur osa neist lubadustest sõlmitakse oma kehaga.

Probleem on selles, et järgmise aasta alguseks on vaid igal kümnendal õnnestunud lubatu enam-vähem teoks teha. Lubaduste mitte-saavutamise põhjuseid on mitmeid: sa pole harjunud seda tegema, sa püstitad ebarealistlikke eesmärke, teed rohkem kui on kasulik, sealhulgas pingutad liiga palju. Investeerid ressurssi, eriti raha lootuste täitumise ettemaksuna, teed eesmärgist endale uue probleemi, see tähendab, et hakkad tajuma, et kogu pingutus pole kulu väärt. Ja nii siirdud nende 90 protsendi sekka, kes ...

Mida võib õppida kümnelt protsendilt õnnestujatelt?

- Ära plaani teha suuri hüppeid väikeste asemel. Tee pisikesi samme. Tee neid kohe ja jätkuvalt.

- Püüa peatada vanu käitumisi, selle asemel loo uusi. Keskendu tegutsemisele, mitte vältimisele.

- Kogu informatsiooni, et tegutseda. Inimesed pole nii ratsionaalsed, pigem on nad emotsionaalsed. Tegutse!

- Keskendu abstraktsetele eesmärkidele, tee konkreetseid samme.

Protsessid, mis kulgevad aeglaselt, nagu kehakaalu tõus ja töövõime, vastupidavuse, jõu ja tervise vähenemine, ei allu kiirele käskimisele. Kasuta nende nähtuste vastu ende enda taktikat - tee vähe, aga järjekindalt.

Tegele viie grammiga, mitte viie kilogrammiga!

Rakenda päevas umbes 10 kuni 15 minutit füüsilist koormust, soovitavalt harjutusi, mis sulle ei meeldi, kuna need näitavad kätte nõrgad kohad. Nagu öeldakse, esimeses klassis õppimisest on kordades rohkem kasu, kui ülikooli viimasest kursusest.

ERR Novaatoris ilmuvad auhinnatud, uued "Ühe minuti loengute" sarja videod, kus Tallinna ülikooli teadlased annavad lühikestes loengutes vastuseid põnevatele küsimustele. Loe täpsemalt SIIT.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700