Autor: Tiive Murdoja • 10. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Insipratsioonikoolitaja õpetab vaimustuma enda tegevustest

Inspiratsioonikoolitaja Harald Lepisk
Inspiratsioonikoolitaja Harald Lepisk esineb ettekandega 21.aprillil toimuval sekretäride päeva konverentsil. Uurisime Haraldilt, kuidas temast sai teiste inspireerija ja kust ning kuidas ammutab ta ise inspiratsiooni.

Mida endast kujutab inspiratsioonikoolitaja töö ja kuidas Sa inimesi inspireerid?

Midagi maagilist juhtub, kui lavale astun. See justkui avab minus ühenduse enda loomingu allikaga. Inspiratsioonikoolitajana aitan inimestel saada uuesti kontakti enda loomingulise jõuga – enda unistuste, tugevuste ja kirgedega. Sellele aitavad kaasa head vestlused olulistel teemadel, tõestisündinud lood ja õigete emotsionaalsete nuppude vajutamine, et tegutsemistahet taaskäivitada.

Kuidas Sinust sai teiste inspireerija?

Noorena vaimustusin diskorlusest – minu kirg oli viia muusika kaudu inimesi tantsupõrandal kõrgemasse meeleseisundisse. See oli justkui kinnisidee – kuidas saada paremaks diskoriks. Ajapikku lisandus sellele etlemine ja kooliteater – andsin lugude ja kõnelemise kaudu edasi emotsioone ja ideid. Isegi mõned lühifilmid said tehtud. Kogu see looming ja esinemine võimaldas mul kogeda erinevaid olukordi, kus tundsin ära iseenda.

Ülikooliõpingute kõrvalt töötlesin aktiivselt läbi häid koolitusmaterjale suhtlemise, enesemotivatsiooni ja erinevate elufilosoofiate alal. See oli nii põnev, sest sain neid avastusi kohe praktikas järele proovida ja tunda muutusi enda elus. Samal ajal kohtasin aga paljusid kaastudengeid, kes justkui ootasid, et millal kooli saab ära lõpetada, et siis võiks „hakata elama“.

Aga miks teha asju selle nimel, et need ükskord läbi saaksid? Miks ei või parim aeg olla just praegu? Mis võimaldaks mul juba praegu lasta enda parimatel omadustel särada? Need küsimused kannustasid mind ühendama enda esinemisannet ja õppimishuvi, et inspireerida inimesi vaimustuma enda tegemistest. Juba praegu.

Sa toimetad portaali www.inspiratsioon.ee. Mis see endast kujutab, kust selline idee alguse sai ja kellele see portaal on mõeldud?

Ülikoolis loovuse-teemalise lõputöö kirjutamise ajal otsisin veebilehti, kust vahepeal mõtte värskendamiseks inspiratsiooni ammutada, aga ei õnnestunud leida piisavalt häid kohti. Pärast edukat kaitsmist võtsin ette ja tegin www.inspiratsioon.ee keskkonna, kuhu hakkasin koguma parimaid avastusi ja õpetusi loovuse, motivatsiooni ja eneseusu teemal.

Tegin keskkonna, kus ennast laadimas käia ning avasin selle ka kõigile teistele. Praegu külastavad tuhanded inimesed igakuiselt inspiratsioon.ee-d, et head laengut ammutada. Ilmselt kõige rohkem kasu saavad need lugejad, kes on jõudnud enda elus mingile platoole ning otsivad impulssi, mille toel edasi kasvada.

Sa pakatad positiivsusest. Kuidas Sa enda elurõõmu toidad?

Minu suurim elurõõmu allikas on see, et saan teha seda, mida armastan, milles olen hea ja mida maailm vajab. Olen kõige rõõmsam, kui saan midagi luua. Seepärast teen lisaks esinemistele erinevaid video- ja veebiprojekte – videointervjuud inspireerivate inimestega, Kireleidja rakendus noortele, Lugudevestja mõistujuttude keskkond.

Kes või mis Sind viimati tõeliselt inspireeris ja kuidas?

Mind inspireerivad eelkõige inimesed, kes on leidnud enda valdkonna ja sellest vaimustunud. Nende juurest lahkudes tunnen, et tahan ka enda ettevõtmisi paremini teha. Nende entusiasm on nakkav.

Viimati inspireeris mind film „The Theory of Everything“. See räägib loo Stephen Hawkingust, kelle kirge teaduse ja elu vastu ei suutnud murda isegi halvatus, mis viis tema liikumis- ja kõnevõime. „Kus on elu, seal on ka lootust“, ütleb ta ise.

On Sul ka mitte nii rõõmsaid päevi? Mida Sa siis teed, et hea enesetunne tagasi saada? Mõni hea nipp?

Jah, mõnikord ikka tuleb ette. Esimene nipp on see, et lihtsalt lubada endale keskpärast päeva, mitte selle pärast põdeda. Kui millegipärast täna asjad ei õnnestu, energiat pole eriti ning ilm on ka kehvavõitu, siis pole mõtet sellega võidelda. Las olla.

Oluline ressurss on loominguline energia – kui see hakkab raugema ja töö jääb toppama, siis lähen lihtsalt õue jalutuskäigule või teen energiaharjutusi – näiteks viite tiibetlast. Selle videoõpetus on ka portaalis inspiratsioon.ee.

Mis Sa soovitad sekretärile, kes peab igapäevaselt koostööd tegema ka tujukate kolleegidega - kuidas hoida töötuju „tujurikkujatega“  koos töötades?

Juhul kui neid „tujurikkujatest“ kolleege muuta ei saa, siis proovi vihastamise asemel nende tegude üle naerda, rõõmustada või üllatuda. Sest iga minut, mille veedad vihasena, võtab Sinult ära 60 sekundit õnnelik olemist.

Millest Sinu ettekanne räägib Sekretäride päeva konverentsil 21.aprillil?

Aastate pärast vaatame enda elule tagasi ja küsime, kas ma olen elanud õnnelikult?. Ettekandes keskendume ideedele ja põhimõtetele, mille abil vaimustuda enda tegemistest juba praegu. Avastame moodusi enda õnnetunde tõstmiseks, üleliigsete muremõtete vähendamiseks ja iseendaga vahvama suhte loomiseks.

Lõpetuseks palun üks lihtne nipp või soovitus, mida juba täna töö juures võiks teisiti teha, et olla ise õnnelik ja nakatada teisi õnnelik olemisega :)

Üks väike, aga väga võimas põhimõte, sõna „probleem“ asemel hakka kasutama väljendit „huvitav olukord“. Asenda muretsemine uudishimuga, et vabastada enda loominguline energia.

Insiratsioonikoolitaja Harald Lepisk esineb ettekandega "Kuidas vaimustuda enda tegevustest?" 21.aprillil toimuval sekretäride suursündmusel SEKRETÄRIDE PÄEV 2015 "Tasakaalus ja õnnelik". Põhjaliku konverentsiprogrammiga saab tutvuda siit.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700