28. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 lauset, millega lõpetada kaaskiri ja jääda silma

Tööle kandideerimise protsessis on üha tähtsamaks dokumendiks muutumas kaaskiri, mille kirjutamist paljud tööotsijad pelgavad. Enne kui asutakse CV-d lugema, võtab enamik tööandjaid esimesena ette hoopis kaaskirja. Kaaskirjast saadud emotsiooni ja kasuliku info põhjal tehakse kandideerijate hulgast esimene kiire valik. Seejärel alles tutvutakse põhjalikumalt kandideerijate CV-dega ning kutsutakse huvipakkuvamad kandidaadid ka vestlusele.

Kaaskiri peab võtma lühidalt, kuid tabavalt kokku, miks just sina sobid uuele töökohale kõige paremini. Kui sul jääb puudu motivatsioonist ja ideedest, kuidas kirjutada hea kaaskiri, siis leiad inspiratsiooni siit.

Lisaks huvitavale ja kasulikule sisule on oluline lõpetada kaaskiri võimalikult konkreetselt. Näiteks, kui lõpetad kaaskirja lausega, kus ütled, et jääd tööandja tagasisidet ootama, siis võid jätta küll enesekindla mulje, kuid see ei pruugi panna tööandjat tegutsema ja sinu telefoni numbrit valima. Seetõttu peab lõpulause olema kaaskirja kõige silmapaistvam osa, sest see jääb lugejale kõige värskemini meelde.

Toome välja viis erinevat lähenemist, kuidas muuta oma kaaskiri tugevamaks, et tööandjale muljet avaldada:

“Olen väga huvitatud Teie ettevõtte poolt pakutavast töökohast ja sooviksin jagada Teiega oma ideid teemal, kuidas minu värbamine toob ettevõttele kasu.” 

Tugeva kaaskirja lõpulause peab olema positiivne ja enesekindel. Tööandja peab aru saama, et oled äärmiselt huvitatud nende ettevõttes töötamisest. Samuti näitab selline lause, et oled valmis sobituma ettevõtte töökultuuri ja panustama oma oskustega firma arengusse. Tööandjale on kõige kasulikum, kui ta leiab vabale ametikohale õige inimese.

“Usun, et pakutav ametikoht motiveerib mind veelgi enam antud valdkonda panustama, kuna Teie ettevõtte ja ametikoha arenguvõimalused soosivad ettevõttega koos kasvamist.

Tööandjaid huvitab kindlasti põhjus, miks kandideerija soovib just nende ettevõttes töötada ja milline on tema motivatsioon ning arengueesmärgid. Läbi mõeldud kaaskiri näitab tööandjale, kui palju oled panustanud kandideerimise õnnestumisele ja et sinu soov ettevõttes tööle asuda on tõsine.

„Töökoha saamisel olen valmis koheselt rakendama kõiki oskuseid ja tõsiselt pingutama Teie ettevõtte eesmärkide saavutamise nimel.“

Sellise väljendusviisiga tood kaaskirja natuke elevust sisse. Sinu entusiasm tekitab tööandjas huvi. Lisaks on tööandjale kasulikum palgata töötajaid, kellel juba on eelnev kogemustepagas. Kui mainid oma eelnevaid kogemusi ja omad kõrgendatud motivatsiooni töökoha saamiseks, siis jääd kindlasti mõnele tööandjale meelde.

„Oleksin väga tänulik, kui saaksime kohtuda ja põhjalikumalt arutada teemal, kuidas minu senised oskused ja kogemused oleksid Teie ettevõttele kasulikud.“

Siinkohal on oluline, et oled eelnevalt kaaskirjas välja toonud, kuidas oleksid ettevõttele väärtuslik. Tööandjaid huvitab lisaks sinu isiklikule karjääriarengule ja eesmärkidele näha ka seda, et mõtled ettevõtte tuleviku huvides.

„Võtan Teiega ühendust järgmisel nädalal, et uurida kandideerimise käekäigu kohta ja leppida kokku võimalik intervjuu aeg.“

Iga kaaskirja lõpp eeldab nn. Call To Action lauset. Ära unusta, et kaaskirja esmane eesmärk on saada kutse töövestlusele. Selle asemel, et kirjutada lootusest kuulda tööandjalt tagasisidet, haara härjal sarvist ja anna tööandjale märku, et võtad ise täiendavalt ühendust. Oluline on mainida ka millal ja mis viisil ühendust võtad. Kui kasutad sellist konkreetset lähenemist, siis tasuks see lubadus ka õigel päeval ellu viia.  

Ära unusta, et just lõpulause on kõige olulisem lõik kaaskirjas. Võta aluseks väljatoodud näited ja koosta endale tugev, enesekindel ja entusiastlik kaaskirja lõpetav lõik, millega tööandja huvi sinu vastu tõsta.

Allikas: CV Online

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700