4. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

17 äppi, mis teevad elu lihtsamaks ja nutikamaks

Tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa jagas Bürootöö konverentsil soovitusi, milliste äppidega oma elu lihtsamaks ja nutikamaks muuta.

Evernote - märkmete tegemiseks, erinevate dokumentide salvestamiseks ja jagamiseks

Märkmete tegemise äppe on väga palju, aga Evernote on üks populaarsemaid. Ükskõik, mis failid, dokumendid, fotod või muu on salvestatud Evernote-i, asuvad need pilves (internetis) ehk neid on lihtne jagada teistega ja ligipääseda igal ajal ning kohas. Paljud ettevõtted on need firmasiseselt kasutusele võtnud. Miinuseid on kaks: ta on suhteliselt keeruline, nõuab aega süvenemiseks ja õppimiseks. Lisaks on Evernote tasuline.

Google Keep - kiirete märkmete tegemiseks parim tööriist

Ta on vähemate võimalustega, kui on Evernote, aga tema pluss on see, et ta on tasuta ja toimingud, tänu tema lihtsusele käivad kiiremini. Hea eelkõige isiklikuks kasutamiseks. Asendab väikesed Post-it märkmepaberid, kuhu oled ehk siiani meeldetuletusi ja märkmeid kirjutanud.

Diktofoni äpp: hea abimees koosolekute protokollimiseks või audiomärkmete tegemiseks Erinevaid diktofoniäppe on väga palju, vali lihtsalt endale sobivaim. Kui Sul on diktofoni äpp, siis ei pea enam muretsema, kas diktofon sai kaasa, kas akud/patareid on laetud vm. Miinusteks on, et enamus diktofoni äppe ei taha salvestada helifaile pilve, seega tuleks need endal kiirelt sealt toimetada kindlamale kandjale, juhuks kui näiteks telefon läheb kaotsi või katki või puudub netiühendus.

Office Lens – dokumentide skanneerimiseks, pole vaja enam eraldi skannerit

Pildistatud failid saab edasi saata ükskõik, mis kujul ja kuhu vaja. Kui Sulle ei meeldi näiteks tšekke koguda, siis pildista need Office Lens-iga koheselt ülesse ja salvesta või saada vajalikku kohta.

Google Docs, Word, Excel ja Powerpoint - kontoritöö tarkvara nutiseadmes

Kõigis nutiseadmetes on tänapäeval olemas Word, Excel, Google Docs ja Powerpoint. Need pole kindlasti nii lihtsasti kasutatavad kui arvutis, aga on abiks, kui on vaja töö ära teha nutiseadmes. Samamoodi saab faile salvestada, saata edasi jne. Keskmisele ettevõttele on Google Docs ideaalne lahendus. Jäävad ära sekeldused mälupulkade, faili formaatide ja dokumentide mailiga saatmisega. Lisaks saavad ühe dokumendi kallal korraga toimetada mitu inimest ja kaob ära küsimus, kelle arvutis võis olla viimati tehtud paranduste või täiendustega dokument.

Digidoc - digiallkirjastamine nutiseadmes

Alustaks algusest. Kas tead, mis on mobiil-ID? See on ID-kaart ilma kaardi ja lugejata. Roonemaa sõnul peaksid kõik Eesti inimesed seda kasutama! Tema sõnul on see kõige geniaalsem asi, mis e-riigis on välja mõeldud. Mida teha mobiil-ID saamiseks? Selleks tuleb minna oma mobiilioperaatori juurde ja küsida mobiil-ID toega SIM-kaart. Kui on asutuse mobiil, siis tuleb asutusel pöörduda mobiilioperaatorfirma poole. Te saate kaasa PIN-koodid, mis on soovitav muuta samaks, mis on ID-kaardil, et segamini ei läheks. Siis võite kõiki ID-kaardi teenuseid hakata kasutama ilma ID-kaardita, lugejata ja tarkvarata. Digidoc on suurepärane abimees, kui on vaja kiirelt midagi allkirjastada ja samas saab avada kõiki digiallkirjastatud dokumente.

Wunderlist – tööriist teha vajavate asjade nimekirja koostamiseks

Wunderlist on koht, kuhu saab kirja panna tegemist vajavad asjad, et ei peaks kirjutama kuhugi paberinurkadele, märkmikusse jne. Taolisi äppe on kümnete kaupa ja on maitse asi, millist kasutama hakata. Võtke vastav jaotus lahti ja valige ise. Üks lihtsamaid on Wunderlist, mida kasutab ka Roonemaa ise ja on tema suur lemmik. Lisaks on see jällegi teenus, mida võib kasutada mitu inimest korraga. Saab näiteks ülesandeid jagada, kes mida teeb, tähtaegu panna, alamülesandeid lisada, saab teha märkmeid. Märsõnad on lihtne ja kiire.

Facebook Pages - kodulehe haldamiseks

Facebookil on eraldi äpp, millega kiirelt ja lihtsalt oma kodulehte hallata. Arvutis samu võimalusi ei ole, mis on äpis.

Taxify ja Uber - taksode tellimiseks

Mõlema äpi suur pluss on see, et jääb ära tšekimajandus, arve saadetakse mailile. Firmadele on hea uudis see, et kohe on välja tulemas Taxify Business äpp, mis saadab teie ettevõttele kuu lõpus koondarve. Lisaks saab uues äpis hakata määrama, kes kui kalli taksoga võib sõita, millised on limiidid jne. Asendab edukalt senist taksokaarti.

Uber on Roonemaa enda suur lemmik. Uberi põhimõte on see, et iga inimene oma isikliku autoga võib Sulle taksoteenust pakkuda, aga ei pea selleks omama eraldi litsentsi ja paberimajandust. Tuleb lihtsalt äppi omada. Kui soovid taksot, paned kirja, kus Sa oled, siis saad valida, millise auto tahad tellida ja kuhu tahad sõita. Seejärel kuvatakse Sulle hinnapakkumine ning saad tellimuse kinnitada või tühistada. Meeldivaks teeb asja see, et rahaga koheselt arveldama ei pea. Arveldamine käib kõik äpis, samamoodi ka Taxify-s. Võõras riigis on Uber eriti suureks abimeheks, kuna Sa ei pruugi teada, kus Sa asud ja juht ei saa Sind petta, sest Sa saad väljavõtte, kust kuhu oled sõitnud. Kliendina on Sul õigus anda juhi kohta tagasisidet ja juhil reisija kohta. Kui üks või teine saab korduvalt madalaid punkte, siis Uberit edaspidi kasutada ei saa, ei juht ega reisija. Uberi kaudu saad takso tellida ka teisele inimesele, siis peab ainult kindel olema, et ta Sinu punkte alla ei vii. :)

Booking - hotellide broneerimine

See on Eestis üks paremini varustatumaid hotellide broneerimise äppe. Sealt näeb ka väga hästi ära, kas hotell on hea või mitte. Kui ikka hotelli hinne on alla kaheksa punkti kümne palli süsteemis, järelikult pole tegu kõige parema hotelliga. Pluss on veel see, et valikus on palju häid hinnadiile. Broneeringu kinnitus tuleb mailile.

Airbnb – majutusvõimalused tavaliste inimeste kodudes

Airbnb on äpp, kus tavaline inimene pakub majutust oma kodus. Samal põhimõttel nagu Uber pakub taksoteenust. Pakub kas ühte tuba, tervet korterit või tervet maja. Toimib hästi, kui on vaja majutuda, aga hotellid on kõik broneeritud, siis Airbnb kodumajutus aitab üldjuhul hädast välja. Lisaks on see suurepärane võimalus omanäoline ööbimiskoht leida. Airbnb kaudu tuleb Sulle ka arve.

Skyscanner - lennupiletid

Vastavaid äppe on jällegi hästi palju, aga Roonemaa ise kasutab ja soovitab Skyscannerit. Suur pluss on see, et oskab omavahel kokku sobitada erinevaid lennufirmade pakkumisi.

Dropbox - failide hoidmine ja jagamine

Dropbox on pilveteenus, kus kasutaja saab tasuta kettaruumi failide hoidmiseks. Kasutades sellist pilveteenust, ei ole vaja enam faile igaks juhuks e-postiga iseendale saata, vaid kõigile failidele pääseb mugavalt ligi, peab olema vaid internetiühendus. Teenusel on ka avalik kaust, kui on vaja faile või pilte teistega jagada.

Kuhu minna sööma, kus ööbida? Tripadvisor - hotellide, restoranide jne hinnangud

Kõige populaarsem äpp, kuhu tava külastajad jätavad restoranide, hotellide jm kohta tagasisidet. Probleem on see, et hindajad on tihti suvalised turistid, seega võib juhtuda, et soovitatud ja hea hinnangu saanud koht võib olla turistilõks. Seega võib olla ikkagi raske eristada, milline on hea koht. Where Chefs Eat - profikokkade soovitused restoranide valikuks

See on selline äpp, kus nende linnade tuntud kokad panevad kirja häid kohti. Selle miinus on küll see, et see on tasuline, ca 15 eurot kuus. Aga Roonemaa sõnul on see temale kuhjaga ära tasunud, kuna ta on leidnud väga häid, huvitavaid, omanäolisi ja erinevates hinnaklassides söögikohti üle maailma. Toimib pigem, kui oled suur reisija. Eesti söögikohtade valik jääb pisut kesiseks.

Seda müüakse raamatupoodides ka raamatu kujul, kes äppi kasutada ei soovi.

Like A Local - kohalike inimeste soovitused oma linna kohta

Eestlaste poolt tehtud äpp, mis kohalikult inimeselt kohalikule inimesele soovitab, mida minu linnas teha. Soovitused ei piirdu vaid söögikohtadega, soovitab ka shopingukohti jne. Saab osta erinevaid pakette. Tagasisidet jätavad kohalikud inimesed, seega 100% soovitusi usaldada ei saa, aga hea asi ikkagi.

Kommentaaridesse võid lisada, millised on Sinu lemmikäpid, mida kasutada ja julged ka teistele soovitada.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700