14. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 kuldreeglit hea kohvi valmistamiseks

Kohvi kuldreegel ütleb, et parim on 60 g jahvatatud kohvi 1 l vee kohta.
Foto: pixabay.com
Vahel maitseb kohv kohe ekstra hästi, kuigi see võib olla valmistatud samadest ubadest ja samade vahenditega nagu alati – aga maitsevahe on absoluutselt mõõtmatu. Kuidas nii?! Kohviettevõtte KAFO selgitab.

Saladust polegi. Kohvi tegemisel on mõned lihtsad võtted ja tõed nii määravad, et kui neid jälgida, ongi kohvi maitse lausa ehmatavalt parem. Ja kui neist võtetest/reeglitest ka igapäevaselt midagi ei hooli ega tea, siis – aeg-ajalt ja täiesti kogemata läheb ju miskit täppi ikka ja ühtäkki oled valmistanud nii palju parema kohvi kui tavaliselt.

Neid raudreegleid ei ole palju, aga proovi ja Su igapäevane kohv on garanteeritult parem.

1. Kohvivesi olgu värske ja maitsev.

Kui Su kraanivesi on Su lemmikvesi, siis on see ka kohviks hea. Kui aga tavalist kraanivett filtreerid suure lubja-, raua- või muu aine sisalduse pärast, siis tee seda ka kohvivee jaoks – ainult keetmisest võib jääda väheks.

2. Lase keeval veel jahtuda.

Väga tähtis! Keev vesi kõrvetab kohvi ja maitse saab kibe nagu kõrbenud toidul ikka. Õige kohvivalmistamise veetemperatuur on 92-96 kraadi.

3. Maitseküllase ja aromaatse kohvi saad ubadest.

Jahvatatud kohv kaotab oma aroomid ja maitsed väga kiiresti. Kui avad jahvatatud kohvi paki ja lased sel avatuna seista, muutub see lühikese ajaga maitsetuks ja aroomivaeseks. Kohviubade värskus püsib oluliselt kauem.

4. Jahvata ube ainult vajaminev kogus vahetult enne kohvi valmistamist.

Samamoodi kui poest ostetud jahvatud kohv, muutub ka Sinu jahvatatud kohv kiiresti maitsetuks. Jahvata nii palju, kui just täpselt parasjagu vajad ja mitte rohkem.

5. Iga kohvijook nõuab oma jahvatust.

Vali sobiv jahvatus oma lemmik-kohvijoogile.

espresso = peenike

filtrimeetod = keskmine

presskann = jäme

6. Hoia oma lemmikkohv värske.

Jäta kohvioad originaalpakendisse. Sule avatud pakk õhukindlalt sulguriga. Nii garanteerid ubade aroomide ja maitse parima säilivuse. Ka kohvioad kaotavad aja jooksul väärtuse. Kui oled kohvitarbijana tagasihoidlik, eelista väiksemaid pakendeid – 250 g või 500 g.

7. Parim kohvikogus on täpne kogus.

Kohvi kuldreegel ütleb, et parim on 60 g jahvatatud kohvi 1 l vee kohta. On Sul olemas kohvikaal? Kui oleme parima jahil, siis on kohvikaal sama vajalik nagu termomeeter lihale.

8. Õige tõmbeaeg.

Tõmbamisaeg annab Su kohvile nime ja iseloomu.

Espresso 20-30 sek

Presskann 4-6 min

Fiter 3-5 min

V60 2,5-3,5 min

Moka 2,5-3 min

Aeropress 1-2 min

Kui pärast nende järgimist Sa oma kohviga rahul pole, tulevad mängu juba järgmised faktorid, nagu kohviubade sort, röstimisaste ja -meetod, kohvijook ise – kas espresso, cappuccino, must kohv või midagi muud, teistsugused valmistusvahendid – aga oma algvahenditega/ubadega vms oled Sa teinud igal juhul oma parima.

Allikas: KAFO

Foto: KAFO
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700