22. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjutamine teeb meistriks

Foto: evolllution.com
Me kõik oleme kuulnud väljendit, et harjutamine teeb meistriks. Samas teame ka seda, et iga uue harjumuse omandamine võtab aega, kirjutab PARE arendusjuht Mariliis Aigro.

Liikvel on erinevaid numbreid selle kohta, kui kaua uue käitumise omaksvõtt aega võtab: 21 päeva, 30 päeva, 66 päeva, 90 päeva ... see nimekiri ei ole kindlasti lõplik. Koolituste kontekstis kipume seda unustama. Aga just aega ning harjutamist on vaja uute teadmiste omandamisel.

Praktiseerimise olulisust õppeprotsessis on palju uuritud, mille tulemusena on edukates organisatsioonides kasutusel 70:20:10 põhimõte. Tegemist on juba 1980ndatel Center for Creative Leadrership teadlaste Morgan McCall’i, Robert W. Eichinger’i ja Michael M. Lombardo poolt välja töötatud mudeliga, mis on tänaseni väga laialdaselt levinud ja tunnustatud.

70:20:10 põhimõte tähendab, et edukas ja efektiivne õppimine leiab aset:

• 70% ulatuses igapäevatöö ja praktiseerimise käigus;

• 20% ulatuses teiste inimeste kaudu (nt mentorlus, koostöövõrgustikud);

• 10% ulatuses formaalsete koolituste käigus.

Eelmise aasta lõpus kirjutas Marge Vainre Hea Kodaniku veergudel suurepärase artikli „Miks koolitused ei toimi?". Olen autoriga väga nõus ning kirjutan alla, et koolituse õnnestumiseks on vaja, et koolitus oleks vastavuses osaleja vajaduste ja ootustega; et osalejad oleksid motiveeritud õppima; et õppemeetodid oleksid vastavuses seatud eesmärkidega; et koolitaja oleks pädev; et koolitusel õpitut oleks võimalik reaalselt töös kasutada. Samas on vahel koolitused juba ette hukule määratud, sest õppeprotsessi pikkus või hiljem harjutamiseks/õpitu kinnistamiseks kuluv aeg on ebarealistlik. Aeg on raha ning tulemuste ootamisel ollakse sageli kärsitud.

Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE on üle 20 aasta korraldanud personalitöö baaskoolitust, mis on suunatud personalitöö valdkonna sisenejale või väikese kogemusega personalispetsialistile. Personalitöö valdkonda reguleerib kutsesüsteem ning personalitöö baaskoolitusel osalejad saavad soovi korral teha pärast kuut 2-päevast moodulit personalispetsialist, tase 5 kutseeksami. PARE kui personalitöö valdkonna edendaja südameasi on, et iga osaleja päriselt omandaks edukaks personalitööks vajalikud teadmised ja oskused. Seetõttu on alates sellest hooajast personalitöö baaskoolituse programmis praktika moodul. Praktika organisatsioonis annab igale osalejale võimaluse omandada personalitöö kogemust või oma senist kogemust laiendada. Harjutamine teeb meistriks!

Autor: Mariliis Aigro, PARE arendusjuht

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700