22. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milliseid koolitusi vajavad sekretärid?

Sekretar.ee aprillis toimunud suursündmusele - sekretäride päeva konverentsile oli eelmisel aastal inspiratsiooni ja uusi teadmisi kogunenud kuulama ligi 200 sekretäri ja juhiabi üle Eesti.
Foto: Silver Gutmann
Paljud sekretärid sooviks osaleda koolitustel ja saaks selleks ka juhi nõusse, kuid sageli ei tea, millist koolitust valida. Uurisime, milliseid oskusi soovivad sekretärid arendada ja mida on koolitusfirmadel neile pakkuda?

Koolitusideid ja -vajadusi palju

„Sooviksin osaleda personalitöö koolitustel, sest plaanin sügisest minna ka personalijuhtimist õppima. Kindlasti on minu töös vajalik ka ennast koolitada protokollimise ja ajajuhtimise teemadel,“ loetleb Empower AS Baltikumi divisjoni assistent Kadri Kiisel ning lisab, et koolitused aitavad hoida end uute suundadega kursis. Kuna Kiiseli tööandja emaettevõte asub Soomes, on ta osalenud soome keele kursustel ja plaanib seda teha ka tulevikus. „Olen saanud soome keelt juba oma igapäevatöös rakendada. Kuna pean korraldama reise ja välislähetusi, siis olen ennast ka sellel alal koolitanud. Needki teadmised leiavad minu töös rakendust igapäevaselt,“ sõnab ta. Käesoleval kevadel plaanib Kiisel taas alustada soome keele kursustega ning külastada sekretäride päeva konverentsi ning ajajuhtimise koolitust.

Konverentsid ja motivatsioonipäevad on vahelduseks argitööle

Selveri büroojuht Egle Kõpp valib koolitusi selle järgi, mis parasjagu tundub tööst lähtuvalt kõige vajalikum. „Hetkel on selleks näiteks asjaajamisjuhendi uuendamine, täiendamine ja sellega seotult ka dokumentide arhiveerimine. Samuti nõuab pidevat tähelepanu  ettevõtte dokumendihaldussüsteemis toimuvad parendused,“ sõnab Kõpp. Kõige tõhusamalt saab Kõpi arvates kasutada ettevõtte sisekoolitustel omandatut, sest need annavad kõige praktilisemaid igapäevatööga seotud teadmisi. Näiteks uue programmi kasutusele võtmine ettevõttes. Samas pakuvad muud koolitused head vaheldust. „Sekretäride päeva raames korraldatavad konverentsid ja motivatsioonipäevad on aga mõnusaks vahelduseks argitööle. Võimalus kohtuda sama valdkonna inimestega ja nendega mõtteid vahetada, annab indu juurde, avardab silmaringi ja lisab ka teadmisi, kuidas oma tööd efektiivsemaks muuta,“ leiab Kõpp.

Tallinna Ülikooli Rakvere Kolledži õppekorralduse spetsialist Külli Vilepill panustaks koolitustest kõige enam võõrkeele õppele. Samas leiab Vilepill, et väga oluline on oma teadmisi täiendada ka protokollimise, suhtlemise, ajajuhtimise ja personalitöö alal.

Lugemist ja infot leiab ka internetist

Ametialaseid teadmisi saavad sekretärid ka veebilehelt sekretar.ee. „Alati kui uued artiklid tulevad, on lugemist küll. Ja alati leiab midagi kasulikku,“ märgib Kiisel. Portaali lugeja on ka Külli Vilepill, kellele pakuvad veebis enim huvi keelenõuanded, psühholoogia, suhtlusoskus ja uute seaduste või seadusmuudatuste tutvustused.

Asendaja leidmine koolituspäevaks

Töö ümber korraldamine või asendaja leidmine koolituse ajaks pole Kiiseli sõnul raske, sest Empower toetab töötajate arenemist ja koolitamist. „Alati leiame lahenduse, kuidas töötaja saaks koolitatud ja igapäevatöö tehtud. Meil on väga kokkuhoidev ja toetav meeskond,“ rõõmustab Kiisel.

HC Betoon kvaliteedispetsialist Anni Adamson seevastu leiab, et enamasti on töö tegemine tähtsam ja vajalikum, kui investeerida läbi koolituse tulevikku. Väikses kollektiivis täidab Adamson ka sekretärirolli ja seega on koolituseks aega leida pigem keeruline. Koolituseks aja leidmisega on vahel raskusi ka erakliinik Hanvar manager Riina Randil. „Endal töö kõrvalt teine kord on raske osaleda, aga tuleb aeg leida, tööandja ei ole küll takistusi teinud,“ tõdeb Rand.

Koolituste suhtes on kõnealused sekretärid enamasti ühel nõul – kusagil tahaks teadmisi täiendada, kuid otseselt pole ühe või teise koolituse kasuks otsustanud. Anni Adamsoni huvitaks keeleõpe, planeerimine, etikett ja kombed – näiteks, kuidas külalisi vastu võtta ja mida neile pakkuda. Lisaks on tal vaja läbida töökeskkonnaspetsialisti koolitus. Riina Rand sooviks täiendada end suhtlemise alal ning leiab, et neid koolitusi pakutakse liiga vähe. Ta sõnab, et kindlat plaani koolitusel osalemiseks veel pole, ent kui midagi huvitavat pakutakse, osaleks küll.

Koolitusfirmade populaarseimad koolitused

Psience pakub praktilisi personalivaldkonna ja psühholoogiaalaseid koolitusi, mis aitavad iseenda ja teistega ladusamalt hakkama saada. Koolitused on suunatud juhtidele, meeskonnaliikmetele, aga ka lapsevanematele ja treeneritele. „Juhtimiskoolitustes keskendume juhi psühholoogiliste pädevuste edendamisele töös inimestega (nt tõhusa arenguvestluse läbiviimine, motiveeriva õhustiku loomine ja hoidmine jne).

Teeninduskoolituste eesmärk on aidata leida võimalusi teenindussituatsioonide juhtimiseks viisil, mis pakub rõõmu ja on tulemuslik nii töötaja kui kliendi seisukohast. Siin tulevad mängu mitmed suhtlemispsühholoogia nipid, alates esmamuljest kuni aktiivse kuulamise ja pingeliste olukordade juhtimise oskuseni välja,“ kirjeldab Psience partner, psühholoogiadoktor Eva-Maria Kangro. Sekretärid, kes puutuvad sageli kokku personaliküsimustega, on Kangro sõnul kõrgelt hinnanud Psience koolitust „Sekretär personalitöötaja toolil“. Samuti on menukas sihtotsingu meistrikoolitus, mis õpetab diskreetset värbamist.

Personaliekspert OÜ kõige populaarsemad koolitused on personalitöö intensiivkursus, töökeskkonna alased koolitused ja müügiesindaja koolitused. Sekretäridele sobib hästi personalitöö intensiivõpe, samuti töölepinguseaduse koolitus, sest tihti peab sekretär vastutama ka personalitöö eest ning siis on vaja oma teadmisi kaasajastada. Neile, kel ei ole sekretäriharidust, on kasulik ka sekretäri intensiivkursus, kus saab esmaseid sekretäri tööks vajalikke teadmisi. „Meie koolituste eripära on see, et õpetab alati praktik, kes annab kaasa ka dokumendinäidiseid, mida saab kasutada oma töös. Intensiivkursused on head seetõttu, et  ei eelda pikemalt töölt eemalolemist ning  paar vaba päeva täiendõppeks saab ikka leida,“ sõnab koolitaja Ülle Mugu.

Mugu sõnul on käesoleval aastal sekretäride seas eriti suurt populaarsust kogunud koosolekute korraldamise koolitus. „Sekretärid vastutavad tavaliselt koosolekute korraldamise ja protokollimise eest ning sellel koolitusel saab uusimaid näiteid ja praktilist infot selle kohta, kuidas koosolekute protsessi kõige mõistlikumalt korraldada ning millised on nõuded protokollidele ja protokollimisele. Sekretäridele võiks veel huvi pakkuda tööstressi ja läbipõlemise ohjamise koolitus ning erinevad psühholoogia koolitused, sh suhtlemispsüholoogia,“ loetleb Mugu. Personalieksperdist saab tellida ka sisekoolitusi.

Autor: Hele-Maria Taimla

* Selle aasta suursündmus SEKRETÄRIDE PÄEV 2016 "Õnn on Sinu enda kätes!" toimub 26.aprillil. Täpse kava leiab SIIT.

Leia sekretäride päeva konverentsikava portaalist www.sekretar.ee.
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700