31. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis juhtub, kui 31. märtsiks ei ole tööandja puhkusegraafikut avaldanud?

Täna on viimane päev puhkusegraafiku avaldamiseks. METI personaliabi tegevjuht Tiit Kruusalu juhib tähelepanu, et kui 31. märtsiks ei ole tööandja puhkusegraafikut avaldanud, siis võib töötaja enda poolt vabalt valitud ajal puhkusele jääda, teatades sellest tööandjat kirjalikult taasesitatavas vormis 14 kalendripäeva ette.

Teoorias tähendab see, et kui töötaja saadab tööandjale 22. juuni õhtul, peale tööpäeva lõppu, sms-iga teate oma puhkuselejäämisest, alates 6. juulist kuni 2. augustini, siis on kõik seaduse järgi tehtud ja arvestades eelseisvaid pühasid, jääb tööandjale ainult 7 tööpäeva, et suvine töö ümber korraldada.

Töötajat takistada puhkusele minemast või teda selle eest karistada ei saa. On muidugi iseküsimus, kas töötaja selline käitumine edasiseid töösuhteid parandab, aga on küllalt olukordi, kus juba pingeliseks muutunud töösuhete tõttu just niimoodi tehakse. Seetõttu soovitab METI kõigil tööandjatel - nii suurtel kui väikestel, kellel veel puhkusegraafik avaldamata, kasutada allesjäänud aega ennast ootamatuste vastu kaitstes!

Mõned näpunäited:

1. Kui TLS § 69 lg 7 eelisõigusega töötajate soovid on rahuldatud, siis teiste töötajate puhkuste planeerimisel arvestab tööandja töötajate soovidega ainult võimaluse korral.

2. Kui puudub töölepingus või muul viisil tehtud kokkulepe puhkuse andmiseks osade kaupa, tuleb puhkus täispikkuses korraga välja anda.

3. Puhkusegraafikule kõikide töötajate allkirjade kogumine ei ole hädavajalik- see peab olema hiljemalt 31. märtsiks kõigile kättesaadav, näiteks infostendil, asutuse intranetis või mõnel muul, töötajatele tavapäraseks saanud info jagamise kanali kaudu.

Puhkusegraafik ei ole ainult töötaja rõõmustamiseks - targa tööandja jaoks on see eelkõige töö korraldamise vahend.

Loe lisaks metigroup.works.

Autor: Tiit Kruusalu, METI personaliabi OÜ juhatuse liige ja koolitaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700