28. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õpetajast naisinvestor: mina alustasin säästmist 608 eurose brutokuupalgaga

Foto: Silver Gutmann
Kui 608 eurose kuupalgaga õpetaja suudab investeerimiseks säästa, suudab seda ka sekretär, ütles sekretäride päeva konverentsil naisinvestorite klubi asutaja ja õpetaja Kristi Saare.

Saare rääkis konverentsil teemal "Kas sekretär võib saada rikkaks?", et inimesed jätavad elus väga palju asju tegemata, sest neil on üür või eluasemelaen maksta.

"Kui mina läksin õpetajana tööle, siis sõpradelt tuli kaks reaktsiooni: esiteks - küsiti, mis sul viga on, ja teiseks - kaastunne - oh sa vaeseke," ütles Saare. Ta lisas, et tema esimene palk noorem õpetajana oli 608 eurot (miinus maksud). "Ja siis mul tekkis küsimus, et kas sellist palka teeniv õpetaja võiks ka kunagi rikkaks saada ning hakkasin sellega tegelema," lisas ta ning märkis, et väga oluline omadus eesmärgi poole liikumisel on ajaplaneerimisoskus.

Saare sõnul on investeerimisest juttu alustades alati esimene küsimus, kust see raha tuleb. Siin algkapitali leidmise variandid:

1. Lotovõit, pärandus Kanada onult - ebatõenäoline;

2. Rohkem säästmine - kohe järgmisest päevas järsult alustada - suur risk ebaõnnestuda;

3. Rohkem teenimine - loov mõtlemine, ülemuse veenmine, miks oled rohkem raha väärt - mitte just väga tõenäoline;

4. Lisatöö tegemine- sõtlub sinust, minul tuli siit;

5. Ettevõtlus - sõltub sinust, minul tuli siit.

Kuidas leida investeerimiseks raha?

Mõtteülesanne 1:

Pane 3 minuti jooksul kirja nii palju asju, kui pähe tuleb, mida oskad piisavalt hästi, et keegi oleks nõus sulle nende teenuste eest raha maksma (hetkel pole veel oluline, kes!).

Nüüd tuleb hirmus sõna, mis eestlastele üldse ei meeldi - müük. Ma oskan seda asja teha ja ma tahan selle vastu raha saada. Eestlastele on väga omane agressiivne ootamine.

Millised võiks olla sinu esimesed sammud?

1. Inventuur – vaata üle oma sissetulekud ja väljaminekud ehk eelarve. Aga ära nimeta seda enda jaoks mitte eelarveks, vaid meelerahufondiks - st, et kui midagi juhtub, siis ei satu sa paanikasse. Nimetage see ümber "oma isiklike rahavoogude juhtimiseks". Inimesed arvavad, et nad teavad, kuhu raha läheb, aga 20% kuludest lähevad asjadesse, mida nad ei pane tähele.

Ja muide - päris elus võib "meelerahufondist" kujuneda ka "ülemuse pikalt saatmise fond".

2. Plaan ja profiil – eesmärgid, riskitaluvus.

3. Harjumused – väiksed sammud! Kõik hakkab väikestest harjumustest. Kanna igal palgapäeval väike summa säästuarvele, kohe - enne igasuguste arvete tasumist. Kui sa kontol väiksemat summat näed, siis tõmbad instinktiivselt kulutusi kokku.

4. Õppimine – loe raamatuid - kes on investeerinud aktsiatesse, kes kinnisvarasse, uuri, osale koolitustel - õigeid vastuseid ei ole. 

5. Tegutsemine - kui tagala on kindlustatud (investeerida tuleb rahaga, mida sa ei karda kaotada), siis on parim aeg alustamiseks. Tegutsemine tähendab seda, milline investor sa tahaksid olla ehk sinu investorprofiil.

Mõtteülesanne 2:

1. Kas sooviksid pigem aktiivselt investeerida või passiivselt?

2. Kas oled pigem nõus riskima või ei soovi raha kaotada?

3. Kas tahad pigem Excelit kasutada ja analüüsida või võimalikult vähe aega investeerida?

Kuhu saab üldse investeerida?

* Kinnisvara

* Aktsiad

* Sotsiaalpangandus ehk ühisrahastus

* Ettevõtlus

Mis võiks olla sinu esimene samm?

Mõtteülesanne 3:

Pane kirja 2-3 järgmist sammu, mida saad kohe täna õhtul-homme hommikul ette võtta, et oma rahaasjade üle suurem selgus saada.

Seega, kokkuvõtvalt veel põhjused, miks võiks ka sekretär investeerida:

1. Sekretäril on tavaliselt juba olemas tugevad planeerimise ja organiseerimise oskused;

2. Annab võimaluse hajutada riske erinevatesse valdkondadesse - mõtle, kui juhtub muutub midagi kardinaalset selle valdkonnaga, kus sa tegutsed, mis sa siis teed;

3. Lubab paindlikkust pikas perspektiivis tööturu muutustega kohaneda.

"Minuvanustele ennustatakse pensioniea saabumist umbes 80-aastaselt. Mulle tundub see hirmutav teha äraelamiseks ühte tööd kuni 80. eluaastani," ütles Saare.

Liitu teiste investoritega!

naisinvestoriteklubi.ee

investeerimisraadio.eu

kristiinvesteerib.ee

Autor: Annika Kald

*Kristi Saare esines ettekandega "Kas sekretär võib saada rikkaks?" 26.aprillil toimunud konverentsil SEKRETÄRIDE PÄEV 2016 "Õnn on Sinu enda kätes!".

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700