2. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 küsimust: vastavad Baltika sekretärid

Baltika sekretärid Virve Rist (vasakul) ja Katrina Aljas (paremal).
Foto: Lilian Nõlvak
Sumeda suve lõpupäevil näitas Baltika sügistalviseid trende. Sekretar.ee esitas moepalaviku keskel töötavatele sekretäridele 10 küsimust. Vastavad Virve Rist ja Katrina Aljas.

TÖÖ: Milles sinu töö täpsemalt seisneb? Palun kirjelda oma päeva?

Virve: Meie töö sisu ja põhimõte on selles, et kõik saaksid teha rahulikult oma tööd, et kõik sujuks. Kõik küsimused peavad saama lahendused. Minu töö on siis hästi tehtud, kui keegi ei märka, et seda tegin.

Katrina: Päevad on väga erinevad. On kindlad tegevused, mida on vaja teha igapäevaselt, kuid palju on ka tööülesandeid, mis tekivad vastavalt vajadusele. Tegelikult ei tea kunagi, milliseks päev kujuneb. Kuna Baltika on rahvusvaheline ettevõte (meil on kolm jaeturgu – Eesti, Läti ja Leedu ning mitmeid frantsiisiturge üle Euroopa), siis suhtleme päevast-päeva erinevate inimestega finantsistidest disaineriteni ning serblastest ameeriklasteni. Inimesi on palju ja tööülesanded seinast seina.

SINA ISE: Räägi natuke endast. Kui kaua sa oled sel alal tegutsenud? Millega sa varem tegelesid?

Virve: Olen olnud Baltikas 37 aastat. Tulin siia kohe pärast kooli, vahepeal olin ka lastega kodus. Minu esimene amet siin oli teletaipist – saatsin ja võtsin vastu telegramme. Kooli kõrvalt oli see väga hea amet. Aga aeg siin on läinud väga kiiresti – moevaldkonnas on kõik pidevas muutumises, igav ei hakka kunagi.

Katrina: Sekretärina olen Baltikas olnud mõned kuud, kuid eelnevalt olen samal erialal töötanud veidi üle aasta. Varasemalt olen töötanud nii klienditeeninduse vallas kui ka  tarkvara arenduses projektijuhi assistendina.

HUVITAV: Mis teeb Baltikas tööelu põnevaks?

Virve: Baltika elu teeb lahedaks ja põnevaks hooaegade vaheldumine. Iga aasta koosneb kahest hooajast – kevadsuvine ja sügistalvine hooaeg. Iga hooaja jaoks valmistatakse uus kollektsioon, valmib uus turundus- ja müügiplaan. Seega algab siin majas iga poole aasta tagant kõik jälle algusest peale. See teebki töötamise huvitavaks, et kõik on pidevas muutumises. Sa ei tea kunagi, mis sind järgmisena ees ootab.

Katrina: Tööl on kõige põnevam jälgida rõivaste valmimist otsast lõpuni. See on keeruline väikestest pusletükkidest koosnev tegevuste rada. Baltika inimesed on loomingulised ja lõbusad, mis muudabki tööpäeva elavaks ja huvitavaks.

UNISTUSTE TÖÖPÄEV: Milline on Sinu unistuste tööpäev?

Virve: Unistuste tööpäev on selline, mil kõik sujub - probleemid ei tule kõik korraga, et need ei tuleks ühel ja samal hetkel. Aga ilma probleemideta hakkaks igav.

Katrina: Arvan, et nii mõnegi unistuste päev on selline, kus öeldakse, et töötasu laekub homsest ilma tööd tegemata. Kuid kui olla veidi realistlikum, siis unistuste tööpäev on see, kui Sinu töö on Sinu hobi.

OSKUSED: Kuidas sa ise alustasid, kust õppisid? Millised on vajalikud oskused/omadused sel alal tegutsemiseks?

Virve: Oskused on tulnud nii, et antakse ülesanne ja hakkad tegutsema. Iseõppimise teel. Ja loomulikult küsid-küsid-küsid, ilma selleta oleks ju õppimine võimatu.

Katrina: Sattusin ärikorralduse eriala omandades Keskkonnaametisse praktikale ja sain aru, et mulle see töö väga meeldib ja istub. Minu arvates on üks olulisemaid omadusi selleks tööks abivalmidus ja leidlikkus.

SOOVITUSED: Millist nõu sa annaksid veel inimesele, kes tahaks selles valdkonnas tegevust alustada?

Virve: Sulle peab meeldima inimestega suhelda. Töös ette tulevaid probleeme ei tasu kunagi isiklikult võtta. Rõõmus meel ja kannatlikkus on samuti olulised, sest inimesed on väga erinevad.

Katrina: Selles töös on eelduseks nr 1 inimeste abistamise soov.

EESKUJU: Kes on Sinu eeskuju? Parim nõuanne, mis sulle on antud?

Virve: Minu tööalane eeskuju oli üks vanem kolleeg, kes õpetas mulle seda, kuidas tõmmata mõistlikku piiri abivalmiduse ja enda aja ning tööülesannete vahel.

Katrina: Parimat nõu on andnud lähedased. Näiteks seda, et  kolleege ei tohiks kunagi ei esmamulje põhjal hinnata. Samuti olen saanud kaasa selle põhimõtte, et ei hinda ega vali inimesi positsiooni järgi, sest päeva lõpuks on kõik lihtsalt inimesed.

STIILINIPP: Milline on Sinu nõuanne, kui on vaja tööl 100% tip-top välja näha?

Virve: Mina moodi ei järgi. Pidevalt on silme ees uus, vana ja veel sündiv hooaeg ja nii juba aastaid. Riideid valin enamasti sisetunde järgi  - kuidas ma ennast nendes tunnen.

Katrina: Heaks inspiratsiooniks on kolleegid. Tegelikult valin samuti riideid sisetunde järgi, aga moodi järgin küll. Samas on mul ka 10 aastat vanu asju, mis kestavad siiani. Kõige tähtsam on aga hoopis see, et tunneksid end oma riietes hästi. Enesekindel inimene näeb alati hea välja. Siinkohal meenub mulle üks tore ütlus, mis kõlab umbes nii - parim, mida üks naine kanda saab, on siiras naeratus.

SOOVITUS: Mida teha nädalavahetusel?

Virve: Peale tööd  ja nädalavahetusel tuleb võimalikult palju logeleda. Mina olen võtnud omale eesmärgiks selle, et aeg tuleb maha võtta. Vabal ajal teen kõike asju nii rahulikult, kui saan ja mõnuga! Näiteks lähen pärast tööd mere äärde. Kui on ilus ilm, istun kivi otsa, kui sajab vihma, siis jalutan vihmavarjuga. Aga tööl mulle logeleda ei meeldi, vastupidi, ma tahan, et tööl koguaeg midagi toimuks.

Katrina: Lõõgastuda ja leida aega iseendale.

      10. Mida sooviksid või soovitaksid lugeda sekretar.ee-st?

Virve: Sooviksin lugeda huvitavaid lugusid värvikatest persoonidest.

Katrina: Soovitan lugeda tööõiguse ja tööseaduse rubriigi all olevaid artikleid. 

Vastab Virve

...kontorilõuna, siis kindlasti majast väljas. Pean saama tööpäeva jooksul korraks õue.

...seelik, püksid või kleit, siis püksid. Et saaks ka ikka kivi otsas istuda.

...äpp, siis hetkel Shazam.

...raamat, siis erinevad reisikirjad.

...sport, siis tugitoolisport ja viimased 7 aastat ka jooga.

***

Vastab Katrina

...kontorilõuna, siis kontorist väljas.

...seelik, püksid või kleit, siis kleit.

...äpp, siis Moves.

...raamat, siis The Slight Edge- Jeff Olson.

...sport, siis jõusaal.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700