9. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 KÜSIMUST: vastab peaministri büroo pikima staažiga töötaja - referent Ines Pandre

Ines Pandre
Foto: Tauno Tõhk, Riigikantselei
Eelmise nädala Eesti Ekspressis oli pilt peaministrist ja tema büroo referendist Ines Pandrest. Peaminister saatis tänusõnade saatel pensionile oma büroo pikima staažiga töötaja. Ines soostus vastama sekretar.ee küsimustele.

1. SINA ISE: Räägi natuke endast. Kui kaua sa oled sel alal tegutsenud? Millega sa varem tegelesid? 

Saan vastata küsimustele minevikuvormis, kuna lahkusin Riigikantseleist selle aasta augustis pärast 26. tööaastat. Esimesed kümme aastat töötasin peaministri valvesekretärina, hiljem büroo referendina. Riigikantseleisse tööle tulin Teaduste Akadeemia Majanduse Instituudist, kus töötasin erinevates instituudi sektorites 18 aastat. Olen iseõppija - tööks vajaliku omandasin n.ö sündmuste käigus.

2. MIS SEE ON: Milles sinu töö täpsemalt seisneb? Palun kirjelda oma päeva? 

Peaministri büroo referendi tööülesannete kirjeldamiseks võib lühidalt öelda - asjaajamise eest vastutamine. Pisut lahtikirjutatult sisaldab see peaministri päevakava korraldamist, kohtumiste ja nõupidamiste kokkuleppimist ning korraldamist, kirjavahetusega tegelemist, dokumentide arhiveerimist, peaministri visiitide tehnilist ettevalmistamist. Lisaks veel lugematud pisiasjad, mis võivad igapäevaselt ette tulla ja mille lahendamiseks läheb vahel uskumatult palju aega. Päevad ei ole kunagi sarnased, sageli tuleb ette ootamatuid olukordi, eriti visiitide puhul: kus halb ilm, edasilükatud lennud või muud asjaolud nõuavad kiirreageerimist - ikka 24 tundi sisselülitatud telefoniga.  

3. ELUSTIIL: Kuidas sinu elu praegu välja näeb? Oled sa rahul? Mis on lahedaim tegevus, mida teinud oled tööl või eraelus? 

Nüüd, pärast töölt lahkumist, võin öelda, et olen rahul. Sain panustada killukese Eesti arengusse, küll väikese aga siiski. Tööalaste meeldivate sündmuste osas on parimad päeva olnud need, mis lõpevad sõnumiga: "Oleme kodus tagasi, kõik hästi!". See tähendab, et peaministri visiit on plaanipäraselt lõppenud ja selleks korraks muretsemised muretsetud. Muud lahedad päevad on kindlasti reisimisega seotud. Hea seltskond ja põnevad paigad on kahtlemata parim, mis olla saab. Jõudumööda püüan uusi paiku avastada.  

4. UNISTUSTE TÖÖPÄEV: Kas see on võimalik? Milline on Sinu unistuste tööpäev? 

Unistuste päev - raske küsimus, eriti minu jaoks. Olen pigem "kahe jalaga maapeal" tüüpi. Aga see päev võib olla hea raamatuga päikese käes koduaias, lähedastega kokkusaamine või hoopis mõni ettearvamatu tegevus, mis huvi ja elevust pakub.

5. OSKUSED: Kuidas sa ise alustasid, kust õppisid? Millised on vajalikud oskused sel alal tegutsemiseks? Soovita mõnda kursust/foorumit/raamatut/…?  

Oskustega on nii, et ei ole vaja midagi karta, lihtsalt tuleb teha, mida vaja, oskused tulevad sõltuvalt olukorrast. Natuke uudishimu ei tee paha ja otsiv vaim on abiks. Minu kunagine töökaaslane armastas öelda, et  " Ei ole lahendamatuid olukordi, on saamatud inimesed". Karm, aga tõsi. Kõik on võimalik, kui vaid tahta. Raamatutarkused on kahtlemata alati vajalikud, aga oluline on nende tarkuste kohandamine igapäevaelus ja just oma töödes/tegemistes.  

6. SOOVITUSED: Millist nõu sa annaksid veel inimesele, kes tahaks selles valdkonnas tegevust alustada? 

Osundaksin Alexande Dumas ütlemisele: "Nõu küsitakse selleks, et mitte selle järgi toimida või kui, siis oleks kelle kaela ajada". Päris nõus ma kuulsa kirjanikuga ei ole, hea nõu kulub alati ära. Otsustada aga tuleb ikka ise ja ei tohi eksimusi karta, ka negatiivne kogemus on kogemus, mis aitab edaspidi ebaõnnestumisi vältida. Hea tähelepanuvõime  ja objektiivne olukorra hindamine on eeldus, mis aitab alati.

7. EESKUJU: Kes on Sinu eeskuju? Parim nõuanne mis sulle on antud? 

Olen liiga isepäine, et kedagi otseselt eeskujuks nimetada. Kõigilt inimestelt on midagi õppida , ükskõik, kui väike nüanss see ka ei oleks.  

8. STIILINIPP: Milline on Sinu nõuanne, kui on vaja tööl 100% tip-top välja näha?

Sekretäritöö seisukohast lähtuvalt võiks tavapärast ranget riietust ilmestada mõne omapärase  detailiga, olgu see siis sall või põnev ehe. Sõltub töökohast, väike vimka punaste sukkade näol on ka vahva. Peaasi on oskus kõik välja kanda ja ennast seejuures mugavalt tunda.

9. NÕUANNE: Mida teha nädalavahetusel? 

Nädalavahetusel võiks teha kõike, mis on endale meelepärane. Siin ei saa anda konkreetseid soovitusi, me oleme selleks kõik nii erinevad. Vahel peaks silma kinni pigistama koduste tööde osas, need lihtsalt edasi lükkama ja tegema midagi, mis on põnev ja huvitav. Üks tore raamat, küll välja antud Loomingu Raamatukogus aastal 1970, on hea lugemine sel teemal - Natalja Baranskaja "Nädalast nädalasse". Kuigi tegevus toimub sügaval nõukogude ajal, mis tänapäeval kaugesse minevikku jääb, on mitmed probleemid ka praegu suhteliselt sarnased.  

10. Milliseid lugusid soovid lugeda sekretar.ee-st?  

Sekretär.ee on kindlasti midagi, mida peaks lugema, alati on huvitavaid lugusid. Persoonilood, reisilood, erialased lood - igaühele oma.

Vaata ka lugu Eesti Ekspressist.

KUI..., siis meeldivate kaaslastega, kohal ei ole tähtsust., püksid või kleit, siis minu eelistus on alati püksid., siis mõned uudisteäpid ja kaardiäpid., siis mina loen hea meelega ja palju, soovitada  on raske. Viimati lugesin Ülar Allase "Seitsme imega ümber maailma", oli natuke äratundmisrõõmu., siis jalgrattaga sõitmine, mida vist küll minu puhul päris sporditegemiseks ei saa nimetada, aga väike liikumine siiski.

...kontorilõuna

...seelik

...äpp

...raamat

...sport

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700