12. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanad ja uued nipid külmetuse vastu

Siirupid on köharaviks head.
Foto: Reuters/Scanpix
Küllap oleme kõik kuulnud vanemate ning kogenumate inimeste jutte sellest, kuidas vanasti, nii umbes 30 ja enam aastat tagasi, olid lapsed tervemad ja põdesid erinevaid niiöelda külmetushaigusi harvemini. Samas kui täna ei ole veel üks haigus jõudnud korralikult lõppeda, kui teine on juba peale tulemas. Apteeker Triinu Entsik-Grünberg tuletab meelde vanu tervisenõuandeid ja jagab kaasaegseid soovitusi.

Lapsepõlvest mäletame, kuidas haiguste seljatamiseks võeti aega. Ravil eelistati looduslikke võtteid – sinepiplaastreid ja sinepivannid jalgadele ning kupud köha korral. Hingamisteede haiguste korral oli võimalus käterätik üle pea potis keeva veeauru või siis läbi pabertuutu veekeedukannu tilast soodaauru sisse hingata. Nii vaarikavarre- kui ka pärnaõie tee, aga ka mustsõstra ning vaarikamoos olid alati aukohal juhul, kui külmetus oli ligi hiilimas. Ühelt poolt oli tegu sundseisuga, kuna ravimite valik ja kättesaadavus olid paarkümmend aastat tagasi piiratud, teisalt aga oli tegu põlvest põlve edasi antud tarkustega, mille najal olid ülesse kasvanud meie vanemad, vanavanemad jne. Kuigi täna on apteegiriiulitel saadaval lai valik preparaate, mis põhinevad nii looduslikel kui ka sünteetilistel kiiresti enesetunnet parandavatel ainetel, on rõõm tõdeda, et järjest enam soovitakse alustada enesetunde parandamist looduslike ravivõtetega – seda vaatamata teadmisele, et ravi võib selliselt pikemalt kesta.

Mida teha, kui on haigeks jäämise tunne?

Kõigepealt soovitan meelde tuletada kõige olulisemat tõde – esimeste külmetusnähtude ilmnemisel on tõhusaim ravi puhkus. Kui tunnete viirushaiguse esimesi sümptomeid, siis tuleks ennekõike anda organismile aega puhkuseks ja taastumiseks ning igal juhul vältida üle pingutamist. Tööle minek sellises olekus ei ole hea ei enda ega ka kolleegide suhtes. Püstijalu põdemine pikendab oluliselt haiguse kulgu.

Esmased haigusnähud:

Esimeste haigusnähtude ilmnemisel on peale puhkuse suur roll ka kuumade jookide tarbimisel. Need ergutavad vereringet ja ajavad haiguse kehast välja.

Selleks sobivad hästi:

- Kuum jook tsingi (Zn), vitamiinidega C ja D3, astelpajumahla või musta leedriga. Zn, vitamiin D ja astelpaju aitavad immuunsüsteemi talitlust tõsta. Vitamiin C aitab vähendada väsimust ja kurnatust. Must leeder on traditsiooniline taim, mis toetab immuunsüsteemi ja hingamisteede talitlust.

- Carmolise tilgad on abiks organismi turgutamisel. See on kümne ürdi eeterlikest õlidest (harilik aniis, hiina kaneel, harilik sidrunhein, harilik sidrunipuu, tähklavendel, lõhnav muskaadipuu, nelk, lavendlilehine salvei, laialehine lavendel ja tüümian) koosnev segu. Seda võib lisada kuumale teele, turgutamaks organismi ja saamaks sooja. Samuti võib tilku lisada kuumale veele, tegemaks inhalatsiooni kinnise nina ning kareda kriipiva kurgu leevendamiseks. Carmolis tilgad on head ka seedimise toetamiseks ja pingest tingitud peavalude korral.

- Endiselt on aukohal esivanemate varasalvest pärit vaarikavarre- ja pärnaõie tee.

Köha:

- Köha korral on väga hea ravim hanerasvasalv koos nuluõli ja mesilasvahaga. Hanerasv sobib hästi bronhiidi ja köha korral. Määrida õhukese kihina rindkerele ja jalataldadele kaks kuni kolm korda päevas. See ei sobi kõrge palaviku korral, sest takistab termoregulatsiooni.

- Samuti töötab hästi vana hea sinepiplaaster. Pange plaastrid rinnale või seljale kolmeks kuni kümneks minutiks. Samal kohal saab plaastreid kasutada vähemalt üle ühe päeva.

- Tugeva köha leevendamiseks saab täiskasvanutele teha ka pipraplaastreid, asetades neid rindkerele.

Nohu:

- Nohu korral toimivad hästi erinevad eeterlike õlide plaastrid – eukalüptiõli, lavendliõli ja piparmündiõli sisaldav plaaster, mis sobib kasutamiseks alates teisest eluaastast. Kleepige plaaster riietele (pidžaama jm) rinna piirkonda. Eeterlike õlide lendumine kestab 6–8 tundi, seetõttu on soovitatav plaastrit kasutada une ajal.

- Sinepivann jalgadele on hea abivahend ülemiste hingamisteede haiguste korral. Kaks-kolm supilusikat sinepipulbrit lahustada paaris–kolmes liitris kuumas vees (+40 kuni +50 °C). Protseduuri käigus tuleb olla soojalt riietatud või tekiga kaetud. Vee jahtumisel kallata juurde kuuma vett. Vanne võib teha kuni 15 minutit. Peale vanni tuleb jalad sooja veega puhtaks loputada, kuivatada ja hoida soojas 30–60 minuti jooksul. Vanne võib teha kuni viis päeva järjest.

- Väikestele lastele soovitatakse ööseks väike kogus sinepipulbrit lisada villastesse sokkidesse. Nii nohu kui ka köha korral on soovitatav kasutada ka inhalaatorit.

Kurguvalu

- Kurguvalu korral on palju abi astelpaju-saialilleõli aerosoolist. See aitab kaasa ka naha ja limaskestade uuenemisele. Kasutada kuni viis korda ööpäevas. Parema tulemuse saamiseks ninaneelu valulikkuse korral pihustada ninna ja lasta voolata kurku.

- Ternespiima sisaldavad imemistabletid erinevas vanuses lastele C-vitamiiniga ja täiskasvanutele koos vitamiinidega C ja B3. Lehma ternespiim on paari päeva jooksul pärast poegimist erituv piim, mis on olulise tähtsusega vasika immuunsüsteemi jaoks, olles rikas antikehade, kasvufaktorite ja toitainete poolest. Samal eesmärgil ehk siis immuunsüsteemi normaalse toimimise tagamiseks kasutame seda meiegi: C-vitamiin aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele toimimisele. Vitamiin B3 toetab limaskestade normaalset funktsiooni. Lastele kuni viis tabletti ja täiskasvanutele kuni kümme tabletti ööpäevas. 

Immuunsuse tõstmine pärast paranemist:

- Probiootikumid ehk piimhappe bakterid. Kui seedetegevuses on mikrofloora korras, on organismil ka haigustekitajatele kergem vastu seista. Piimhappe baktereid leiab apteegist nii tablettide, kapslite kui ka tilkadena ja nii maitsestatult kui ka ilma. Leidub ka piimhappebaktereid, mis sobivad kasutamiseks isegi laktoositalumatuse korral.

- Punast päevakübarat tuntakse aastasadu taimena, mis suudab hästi haigustekitajate vastu seista. Päevakübar suurendab valgete vereliblede arvu organismis, mis omakorda tõkestavad põletike teket. Taime toimeained takistavad ka viiruste levimist. Apteekides on punane päevakübar saadaval nii lastele kui ka täiskasvanutele tablettide, tilkade, aga ka siirupi kujul. Seda ei tohiks aga kasutada üle kolme kuni nelja nädala järjest.

- Astelpaju bioloogiline toime on seotud temas sisalduvate arvukate vitamiinide, mineraalainete ja orgaaniliste hapetega. Astelpajuõlis sisalduvad antioksüdandid aitavad vältida rasvhapete oksüdeerumist organismis, mida tekitavad mitmed ainevahetusreaktsioonid, stress ja viirus- ning bakteriaalsed haigused

Lugu ilmus 05.10.2016 Äripäeva terviseuudiste lisas "Viirused ja vitamiinid".

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700