25. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohvisõltuvus on tervislik?!

Foto: liigume.ee
Kohv on tegelikult väga tervislik. See sisaldab antioksüdante ja kasulikke toitaineid, mis võivad su tervist parandada. Uuringud näitavad, et kohvijoojatel on palju väikesem risk haigestuda tõsistesse haigustesse. Järgnevalt loetletud kohvi kasutegurid on üllatavad ent teaduslikult tõestatud:

Kohv parandab energiataset ja muudab su nutikamaks

Kohv aitab sul end vähem väsinuna tunda ja tõstab energiataset. Seda täna kofeiinile, mis on kõige sagedamini tarvitatav psühhoaktiivne aine maailmas. Pärast kohvi joomist imendub see verre ja sealt edasi ajju. Kohv ergutab mitmeid kognitiivseid funktsioone, parandab mälu ja meeleolu.

Kohv aitab sul rasva põletada

Kofeiini leidub pea igas kaubanduslikus rasvapõletust soodustavad lisatoidus. Kofeiin on üks vähestest looduslikest ainetest, millel on teaduslikult tõestatud omadused rasva põletamise soodustamiseks (10-29% efektiivsem põletamine). Kofeiin võib kiirendada ainevahetust 3-11%.

Kohvi abil saad parandada oma füüsilist sooritust

Kohv suurendab adrenaliini taset veres. Kohv suudab organismis toimuvate protsesside kaudu suurendada sooritusvõimet keskmiselt 11-12%. Sellepärst soovitatakse juua tass kanget kohvi umbes pool tundi enne treeningut.

Kohv sisaldab vajalike toitaineid

Kohv on midagi enamat kui lihtsalt musta värvi vesi. Kohviubades sisalduvad toitained teevad kohvist kasuliku joogi. 

Üks tass kohvi sisaldab (soovitatavast päevasest kogusest):

Riboflaviini (vitamiin B2): 11% 

Pantoteenhapet (vitamiin B5): 6% 

Mangaani ja kaaliumi: 3%

Magneesiumi ja niatsiini (B3): 2%

Kuigi need numbrid ei tundu kasulikkuse seisukohalt suured, joob enamik inimesi päevas rohkem kui ühe tassi kohvi ja sellisel juhul on ka kasulike ainete mõju tuntavam.

Kohvijoojatel on väikesem risk teatud vähivormidesse haigestuda

Vähk on üks levinumaid surmaga lõppevaid haigusi. Seda põhjustab rakkude kontrollimatu kasv organismis. Kohvil näib olevat kaitsev efekt maksavähi ja pärasoolevähi vastu. Uuringud näitavad, et kohvijoojatel on 40% madalam risk maksavähki haigestuda ja inimestel, kes joovad 4-5 kohvitassi päevas, on 15% väikesem risk haigestuda pärasoolevähki. 

Kohv võitleb depressiooniga ja muudab su õnnelikumaks

Depressioon on tõsine psüühikahäire, mis mõjutab oluliselt elukvaliteeti. 2011. aastal avaldatud Harvardi uuringust selgus, et naistel, kes jõid neli ja enam tassi kohvi päevas, oli 20% madalam risk depressiooni tekkimiseks. 

Kohv kaiteb Alzheimeri tõve ja dementsuse eest

Kahjuks ei ole Alzheimeri tõve vastu ravi, kuid on mitmeid ennetavaid meetmeid, mida haiguse vältimiseks kasutusele võtta. See hõlmab tervislikku toitumist ja liikumist aga ka kohvi joomisel on oma efekt. Uuringud näitavad, et kohvijoojatel on kuni 65% väiksem tõenäosus Alzheimerisse haigestuda. 

Kohvi alandab ka 2. tüübi diabeedi, südamerabanduse ja Parkinsoni tõve riski, kaitseb maksa ja on üks suurim antioksüdantide allikas.

Allikas: liigume.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700