8. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PARE personalitöö baaskoolitus - õppima ei pea tööl vigu tehes

PARE personalitöö baaskoolituse grupp alustab 18. jaanuaril 2017.
Foto: Kadri Lääne, personalitöö kutseala kutseeksamite koordinaator, PARE
Kuigi personalitööd saab personaliküsimustega kokku puutuja õppida töö käigus (ja vigu tehes), on selleks ka lihtsamaid võimalusi nagu näiteks osalemine PARE personalitöö baaskoolitusel.

PARE personalitöö baaskoolituse programmijuhi Milvi Tepi sõnul peab tulevane personalispetsialist võtma arvesse seda, et vale on suhtumine, justkui oleks tegu "igava" kontoritööga. Vastupidi, personalitöös tuleb ette palju keeruliste situatsioonide lahtiharutamist, nõustamist ning probleemidele lahenduste otsimist.

Tepi sõnul peab personalitöötaja olema juhtidele konsultandiks ja nõuandjaks. "Ükskõik, kas siis koolitusplaani oskuslikul kokkupanemisel või keerulistes olukordades, mis võivad inimeste vahel tekkida, tuleb nõu anda - personalispetsialist töötab juhtide heaks," räägib Tepp. Rõhutades, et tänapäeva äri tähendab eri probleemidele lahenduste otsimist ja sellega peab tegelema ka personalispetsialist koostöös juhtkonnaga.

Tepi sõnul on ettevõtted väga erinevad ning ka inimestega seotud probleemid on neis seetõttu erinevad. "Mõnes valdkonnas näiteks ei jätku inimesi," märgib Tepp. "Teises konkureeritakse rahvusvahelisel turul rahvusvahelise tööjõuga. Kolmanda puhul on tegu väga kiiresti areneva valdkonnaga, mis tähendab pidevat õppimisvajadust," loetleb ta.

Igal juhul sõltub äris tulemuslikkus suures osas inimeste tahtest ja panusest. "Mis tähendab, et inimesed on ettevõtete jaoks kriitilise tähtsusega," märgib Tepp.

Eesti ettevõtted on tema sõnul suures osas väikesed organisatsioonid, mis tähendab, et seal sageli eraldi personalitöötajat pole, vaid keegi täidab lisaks muudele tööülesannetele ka personaliküsimustega seonduvat. "Inimene võib õppida töö käigus ja vigu tehes," märgib Tepp. Ent võib valida ka süsteemse ning samas praktilise õppe PARE personalitöö baaskoolituse näol.

Kursusel on Tepi sõnul kaetud kõik olulisemad personalivaldkonna teemad. "Näiteks on väga oluline arukas koolituste planeerimine, kuna maailm muutub väga kiiresti ja eelise annavad eelkõige inimesed," toob Tepp näiteks. Soovi korral saab ka spetsialiseeruda, valides ettevõtte vajadustest lähtuvalt olulisemad teemad. Koolitus valmistab ette kutseeksami sooritamiseks ning kui vaja, leitakse ettevõtted, kus praktika läbida.

Tepi sõnul jagunevad kursustel osalejad suures plaanis kolmeks. On neid, kes tegelevad tööl teiste ülesannete kõrvalt ka personaliküsimustega, näiteks personaliarvestusega või värbamisega ja kes tahavad seetõttu valdkonda paremini tundma õppida.

On neid, kes on peale lapsega kodus olemist tööturul tagasi ja tahavad oma oskusi uuendada. Kolmanda rühma moodustavad töötukassa kaudu tulnud õppurid, kes tahavad või on sunnitud tööelus kannapööret tegema ning soovivad teha ka kutseeksamit.

Uus PARE personalitöö baaskoolituse grupp alustab 18. jaanuaril 2017. Kõik personalitöö huvilised on teretulnud!

Lisainfo ja registreerimine PARE kodulehel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700