14. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas toimida töökohal leina olukorras?

Töökohal on sobiv panna fuajeesse lauakesele kadunu leinalindiga pilt, küünal ja lilled.
Foto: Shutterstock
Büroos on leina olukorras palju kohmetust - sageli ei teata mida teha ja see paneb meid ebamugavalt tundma. Jagame nõuandeid, mida saab töökoht teha, kui kolleeg on leinas või kui surnud on töökaaslane.

Palun ära jäta leinajat või lahkunu perekonda üksi. Kaastunnet saab avaldada suusõnul ja kirjalikult. Suusõnul tehes piisab vähesest sõnast: "Mul on südamest kahju" või "Soovin, et Te teaksite, et olen Teiega". Palun hoidu emotsionaalsetest väljendites. Rohke sõnavaht "kuidas sa, vaeseke, nüüd hakkama saad…" või "oh, kuidas see nüüd nii läks…" on liiast. Olgem siis leinavale kolleegile või lahkunu perele hoolivad kaasteelised nende leinateel.

Asutus saab avada mälestuste- või kaastunderaamatu. Lihtne on panna fuajeesse lauakesele kadunu leinalindiga pilt, küünal ja lilled. Leinajat trööstib iga inimlik žest.

Olge delikaatsed

Matusebüroo Memoris sai käesoleval aastal pärjatud Eesti Disainiauhinnaga kui "Mõttemaailma muutev uuenduslik teenus". Klienditeenindusjuht Ingrid Siimann sõnab, et matus ei pea olema kaotusvalu võimendus, vaid saab olla ka koos läbitud hetkede väärtustamine ja tänulikkus koosoldud aja eest.

Mida saab veel töökoht teha, kui kolleeg on leinas või surnud on töökaaslane?

Ingrid Siimann võtab hetke mõtlemiseks ja sõnab: "Väärikas toon on austada kolleegi. Kunagised töötajad on seda väärt, et neid meeles pidada. Nad on kindlasti suure osa elust andnud firmale. Palun hoidke oma endiste kolleegidega ja nende peredega kontakti."

Ingrid Siimann palub delikaatsust, kui lähedased ja büroo on kokku leppinud, et kolmandatele isikutele infot matuste kohta ei anta, siis ei saa matusebüroo aidata andmete avaldamisel. Küll aga aitab büroo tellida ja toimetada lilled või pärja ärasaatmisele.

Valiku leina- ja mälestusluuletusi leiab siit.

Autor: Kersti Sõõrumaa

Kuidas töökoht saab kaastunnet avaldada?

 Kaastundekuulutus ajalehes. See on vähim, mida töökoht teha saab. Igal lehel on kuulutuse formaadid ja kujunduselemendid, mida kasutada. Vali välja sobilik väljaanne ja koosta kaastundeavalduse tekst. Mida kirjutada? Palun mõtle leinajatele - mis neid toetab ja lohutab. Palun küsi kindlasti toimetuselt kuulutuse tekst ülevaatamiseks. Kontrolli, kas nimi ja daatumid on õiged.

 Järelhüüe. Lahkunu mälestamiseks lisatakse soovi korral ajalehte matusekuulutuste sekstiooni kuulutus järelhüüdega ning matusekuupäeva ning toimumise kellaaja ja kohaga.

 Lilled matusetalitusel. Palun küsi lähedastelt, millised lilled, pärjad või kimbud on planeeritud leinatalitusele või kalmule. Palun hooli lähedaste soovist. Vahel lahkunu lähedased soovivad, et matusetseremooniat kaunistavad õied oleksid kirstuga toon toonis või kalmu kaunistaksid ühte liiki õied.

 Suhtlus matusebürooga. Uuri lahkunu lähedastelt, kas ettevõte tohib suhelda matusebürooga. Matusebüroo arvestab igati leinajate soovidega. Kui tööandaja soovib lilli või kimpu saata, siis saab viia need ärasaatmisele õigeks ajaks. Samuti toimetab büroo kaastundetekstid õigeaegselt leinakõnelejale, kes need tseremoonial ette kannab. Büroo koostab ja trükib vajadusel kaastunde- ja leinakaardid. Tööandjal on lihtsam suhelda bürooga. Selleks piisab e-kirjast.

 Matusetalitusel osalemine. Matusebüroo on kursis, kuidas lahkunu lähedased soovivad matusetalitust korraldada. Sageli ümbritsevad leinavat perekonda ainult sõbrad ja lähedasemad naabrid.

Eesti erinevates paikades on pisut erinevad matusetraditsioonid. Delikaatses olukorras annab leinajate soovist teada jällegi korraldav büroo.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700