4. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3 võimalikku põhjust, miks võid olla tööl läbi põlenud

Foto: Shutterstock
Sa upud töösse ja lõpututesse e-kirjadesse, teed tasustamata ületunde ning pead ehk ka iga päev silmitsi seisma õelate kolleegidega? Ent need ei pruugi olla sugugi ainsad põhjused, miks tunned, et oled tööl läbi põlenud.

Ajakirjas Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology avaldatud uuring näitas, et läbipõlemist võivad põhjustada ka järgmised kolm faktorit.

Sa ei saa kodustelt piisavalt toetust

Kui tunned, et ei saa oma partnerile raske päeva üle kurta, võib see olla probleem. Kanada teadlased leidsid, et toetav ja mõistev partner on läbipõlemise ennetamisel sama oluline, kui toetav ülemus. Kui tunned, et sinu kaaslane ei saa sinu muredest aru, istuge maha ja arutage, kuidas tähelepanelik kuulamine võiks sind aidata.

Sa ei ole piisavalt seltskondlik

Inimestel, kel oli väljaspool kontorit sotsiaalse võrgustiku tugi (ja jutt ei käi seejuures Facebookist!), esines vähem läbipõlemisega seotud vaimse tervise probleeme, selgus uuringust. Seega võta aega, et juua sõpradega pärast tööpäeva lõppu üks kohv, isegi, kui sul pole pika päeva lõppedes selleks tuju. Ja kui enamik sinu sõpradest on sinu töökaaslased, võiksid kaaluda uute tuttavate otsimist väljaspool oma kontorit – need võiksid olla inimesed, kellega sind ühendab mõni hobi või muu vaba aja veetmise viis.

Sa ei pea lõunapausi

Vähemalt mitte oma töölauast eemal. Üks teine, Toronto ülikooli uuring näitas, et lõunapausi vahelejätmine võib vähendada motiveeritust ja produktiivsust. Teadlaste  sõnul võib see halb komme tähendada, et lõunaks oled vaimselt energiast tühi ega anna endale aega nii-öelda laadimiseks.

Seega, kui arvad, et lõuna söömine kontorilaua tagant lahkumata teeb sinust eriti tööka inimese, võib tegelik tulemus olla vastupidine: see võib teha sind loiuks ja väsinuks ning lõpuks pead hoopis õhtul kauemaks tööle jääma, et kõik tehtud saaks.

Draugiem Groupi tehtud uuring leidis näiteks, et kõige produktiivsemad olid inimesed, kes tõusid oma laua tagant iga 52 minuti tagant ja tegid seejuures 17minutilise pausi. Ehkki selline paus võib olla liiga pikk, ei tee regulaarne liigutamine ja korraks laua tagant lahkumine kindlasti paha. Ning alustada võiks vähemalt korraliku lõunapausiga.

Allikas: Terviseuudised

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700