12. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õhtul oled väsinud ja hommikul unine?

Foto: Shutterstock
Lahendus on hakata hommikusportlaseks! Liigume.ee selgitab, miks varajane treenimine hea on ja jagab nõuandeid, kuidas hommikune treening harjumuseks muuta.

Hommikusel treeningul on mitmeid kasulikke mõjusid nii füüsilisele kui vaimsele tervisele.

-  Jõutreening kiirendab su ainevahetust kuni 48 tunni jooksul.

-  Varane treening on hea võimalus ainevahetuse äratamiseks ja tagab selle, et põletad kaloreid kogu päeva jooksul.

-  Treening soodustab endorfiinide teket ajus, see omakorda tõstab tuju ja aitab päeva positiivse noodiga alustada.

-  Hommikul tehtud trenn tekitab hea enesetunde ja sa ei pea päeva jooksul stressama, kas jõuad ja viitsid ikka pärast tööd ka treeningsaali minna.

-  Vastavalt uuringutele suurendab treening ka vaimset võimekust, nii et hommikune trenn hoiab su meele erksa ja muudab tegemised tulemuslikumaks.

5 nippi, et varane treening õnnestuks

Planeeri trenni-eelne eine

Enne trenni söömine on mõne inimese jaoks ka hommikuti vältimatu ja tegelikult ka kasulik, kuna treening on efektiivsem kui kehal on, mille arvelt energiat kulutada. Seega mõtle eelneval õhtul läbi, millega hommikul end turgutad, nii väldid näljatunnet ja läbimõtlematuid snäkke. Hommikusse sobib hästi: tavaline kreeka jogurt, marjad, chia seemned, vadakuvalk, mandlid.

Mine varem magama

Mine õhtul 30-45 minutit varem magama, nii ei saa häiritud sinu tavapärane unerutiin ja hommikul ärgates ei tunne sa väsimuse- või magamatuse tunnet. Hommikune treening ja tegelikult ka teised päeva jooksul tehtavad füüsilised pingutused garanteerivad sulle õhtul kiire uinumise ja mõnusa, sügava une.

Pane eelneval õhtul kõik valmis

Säti õhtul valmis kõik trenniks vajaminev. Nii tagad endale rahuliku ärkamise ja piisava aja, et kiirustamata trenni jõuda. Selliselt ei unusta sa vajalikku kraami maha ja paar lisaminutit kuluvad hommikul alati marjaks ära. Üheks motivaatoriks on eelneval õhtul ka uue trenni playlisti koostamine. See tekitab ärevust ja oled hommikul motiveeritud uute lugudega trenni alustama.

Tee pikem soojendus

Keha temperatuur on hommikuti madalam ja viimane asi, mida teha soovid, on endale soojenduseta vigastus tekitada. Varu hommikuse trenni eel ja alguses aega soojenduseks, et kehal oleks aega ärgata - see tagab sulle tõhusa treeningu ja muretu olemise ka järgmisel päeval.

Alusta harjutustega, mis sulle meeldivad ja kaasa treeningpartner

Kui tead, mis sind ees ootab, on parem kui see on midagi meeldivat, mida tõeliselt naudid. Sinu lemmikud harjutused motiveerivad hommikul voodist välja tulema. Samuti aitab kaasa trennikaaslase värbamine, kes aitab järjepidevust hoida ja teineteist innustades saavutate mõlemad oma eesmärgid kiiremini.

Loe lisaks: liigume.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700