18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võimalus enesetäiendamiseks - aasta ülikoolis

Foto: Pixabay
Õppida pole kunagi hilja, kinnitatakse meile pidevalt. Aga mis saab, kui meil tekibki täiskasvanuna tahtmine kooli minna, olgugi, et pole veel leidnud seda õiget ala ega oma piisavalt vaba aegagi enda sidumiseks kutse- või ülikooli päevase õppega?

Tallinna Ülikool pakub juba mitu aastat paindlikku võimalust. Projektis Aasta Ülikoolis on võimalik kõigil end täiendada paindlikuma õppimiskoormusega koos vastava eriala tudengitega, kas päevaõppes või tsükliõppes.

“Aasta Ülikoolis on terviklik avatud õppe pakkumine enesetäiendamisest huvitatud inimesele, sobides täiskasvanule, kes soovib sisukat ja tõsiseltvõetavat alternatiivi koolitusturul pakutavale, kui ka noorele, kes veel otsib seda õiget oma eriala,“ kirjeldab Tallinna Ülikooli avatud akadeemia avatud õppe spetsialist Marge Kõrvits.

Programm kestab aasta

Enamasti alustatakse sügisel ehk septembris, aga võimalik on alustada ka kevadsemestrist ehk jaanuari lõpust. Kui aasta on õpitud ja on soov veel edasi õppida, siis see on täiesti teretulnud mõte. Siis saab ise valida sobivaid aineid ja seda nimetatakse juba tasemeõppeaine täienduskoolituseks. Samuti on võimalik väljapakutud programmidele lisa võtta või mõnest õppeainest loobuda.

Huvipakkuvamad alad – psühholoogia ja meedia

Aasta Ülikoolis alustab tänavu neljandat õppeaastat ning Kõrvitsa sõnul saavutas see koheselt suure populaarsuse, mis on püsinud tänapäevani. “Igal aastal võtame vastu ligi sada õppijat, mis Eesti mõistes on päris suur arv. Õppekavasid on peaaegu veerandsada ja need hõlmavad enamust Tallinna Ülikooli valdkondadest. Konkurentsitult kõige enam huvi pakuvad psühholoogia alused, inimene ja organisatsioon, meedia ja kommunikatsioon. Samas alusetult on vähem tähelepanu pälvinud teemad, kuidas kodus targalt toimetada, jätkusuutlik elukorraldus ja käsitlusi tänapäeva linnadest.“

Õppekava mahtu mõõdetakse ainepunktides ja see on vahemikus 15-24. Võrdluseks: üks täisajaga õppiv tudeng peab õppeaastas õppima 60 ainepunkti mahus. Õppe maksumus kujuneb ainepunkti hinna alusel, alustades viiesajast kuni üle tuhandeni, keskmiselt 700 kuni 800 eurot. Maksta ei tule korraga, vaid poolaasta kaupa. See, kui palju lähiõppes kohal tuleb käia, on õppeaineti erinev. Näiteks üks tavapärane mudel on kord nädalas poolteist tundi 7 või 14 nädalat. Keelte õppimisel on lähiõpet muidugi rohkem.

Õppe lõpetamisel väljastatakse läbitud ainete (tehtud on aines ette nähtud iseseisvad tööd ning sooritatud eksam või arvestus) kohta tõend. Ülikoolis õppimisel on võimalik läbitud ained VÕTA (varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamine) põhimõttel kanda üle vastavalt kas eriala- või vabaaineteks.

Aasta Ülikoolis programmis õppija toetamiseks on juurdepääs õppeinfosüsteemi, infolist, veebikeskkond sotsiaalmeedias. Osaleda saab avatud akadeemia loengusarjas ja muudel sündmustel.

HEA TEADA!

Avalduste vastuvõtt kevadsemestriks toimub Tallinna Ülikoolis 9. kuni 30. jaanuarini 2017.

Rohkem infot ülikooli kodulehelt tlu.ee/aastaylikoolis.

Autor: Gerli Ramler

*Artikkel ilmus Äripäeva erilehes "Koolitus"

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700