25. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 KÜSIMUST: Kuidas taotleda peresõbraliku tööandja märgist?

Peresõbraliku tööandja märgist sooviv tööandja peab läbima 1,5 kuni 3 aastat kestva konsulteerimis- ja hindamisprotsessi.
Küsimustele vastas Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialist Laura Viilup.

1. Kuidas peresõbraliku tööandja märgist taotleda saab?

Peresõbraliku tööandja märgist sooviv tööandja peab läbima 1,5 kuni 3 aastat kestva konsulteerimis- ja hindamisprotsessi.

Esimeses etapis hinnatakse märgist taotleva tööandja hetkeolukorda, mille käigus esitab tööandja vajalikku informatsiooni. Teises etapis valitakse meetmed, mida tööandja soovib rakendama hakata ja väljastatakse peresõbraliku tööandja algmärgis. Kolmandas etapis on tööandja põhiliseks ülesandeks valitud meetmete rakendamine. Selle etapi lõpus väljastatakse tööandjale tema tasemele vastav peresõbraliku tööandja märgis.

2. Mida peab peresõbraliku märgise konkursil osaleda sooviv tööandja tegema?

Konkursil osalemiseks tuleb täita kolmest osast koosnev kandideerimisankeet. Esimeses osas tuleb välja tuua tööandja kohta käiv põhiinfo, teises osas tuleb kandideerijal hinnata organisatsioonis hetkel valitsevat peresõbralikkuse kultuuri. Kolmandas osas tuleb kirjutada motivatsioonikiri, kus kirjeldatakse tööandja motivatsiooni programmis osalemiseks.

3. Kes saavad taotleda peresõbraliku tööandja märgist?

Peresõbraliku tööandja märgist saavad taotleda kõik tööandjad nii avalikust, kolmandast kui ka erasektorist. Enne märgise taotlemist ei pea tööandja olema eelnevalt kasutusele võtnud peresõbralikke meetmeid. Taotlemiseks piisab sellest, kui tööandjal on soov areneda ning peresõbralikku organisatsioonikultuuri rakendada.

4. Millal saab kandideerimisankeete esitada?

Ankeete saab sisestada jooksvalt aasta läbi. Esitatud ankeedid on konfidentsiaalsed. Üks kord aastas hindab valikukomisjon selleks ajaks laekunud kandideerimisavaldusi. 2017.a. valikukomisjonile esitatavad kandideerimisavaldused peavad olema sisestatud hiljemalt 31. märtsiks 2017.

5. Kui kiiresti pärast konkursi lõppemist teeb valikukomisjon otsuse, kes pääsesid peresõbraliku tööandja märgist taotlema?

Valikukomisjon otsustab ühe kuu jooksul, kes pääsesid peresõbraliku tööandja märgise programmi.

6. Milliste kriteeriumide alusel teeb komisjon otsuse, kes saavad alustada peresõbraliku märgise taotlemist?

Programmi tööandjate valikul võetakse arvesse tööandja hetkeolukorra kirjeldust ankeedis ja motivatsioonikirja. Seejuures jälgitakse, et korraga oleks programmis võimalikult erineva profiiliga tööandjad (erinevatest sektoritest, erineva suurusega, erinevatest valdkondadest). Lisaks jälgitakse ka seda, et programmi sisenevad tööandjad oleksid erineva peresõbraliku organisatsioonikultuuri tasemega.

7. Kui valikukomisjon on teinud tööandja kohta positiivse otsuse ja tööandja saab asuda taotlema peresõbraliku tööandja märgist, siis kuidas toimub edasine protsess?

Pärast valikukomisjoni otsuse langetamist võtab tööandjaga ühendust Sotsiaalministeeriumi koostööpartner Civitta Eesti ning sõlmib tööandjaga koostöölepingu. Pärast lepingu sõlmimist viivad Civitta Eesti ja projekti kaasatud assessor läbi tööandja eelhindamise. Koostatud analüüsi põhjal määratakse tööandjale eelneva ettevalmistuse läbinud konsultant. Konsultant loob esmakontakti ning abistab tööandjat meetmete rakendamisel.

8. Kus seda märgist sobib kasutada?

Peresõbraliku tööandja märgist sobib kasutada enda organisatsiooni tutvustamisel, töötajate värbamisel, sisekommunikatsioonis, avalikel üritustel jne.

9. Millised kulud tööandja märgise programmis osalemisega kaasnevad?

Peresõbraliku tööandja märgise programmis osalemine on tasuta. Küll aga peaks programmis osalev tööandja arvestama kuludega, mis tekivad erinevate peresõbraliku tööandja mudeli meetmete rakendamisega. Samuti kaasnevad kulud tööandja esindaja seminaridel osalemisega (transport, lõunasöök vms).

10. Kui tööandja ei pääsenud 2017.a. peresõbraliku tööandja märgise programmi, kas peab siis ootama 2018.a. konkurssi ja vahepeal midagi teha ei saa?

Tööandja võib iseseisvalt alustada peresõbraliku tööandja märgise meetmete rakendamist ning 2018.a. kandideerides ja programmi pääsedes on võimalik lõppmärgis saada lühema ajaga kui kolm aastat. Mida tõhusamalt on tööandja peresõbralikke meetmeid kasutatunud, seda vähem võtab aega märgise saamise protsess.

Loe lisainfot portaalist tööelu.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700