30. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 oskust, mis järjest enam hinda lähevad

Foto: Shutterstock
Viie aasta pärast on kolmandik tähtsamatest oskustest tööturul muutunud, selgub uuest Maailma Majandusfoorumi raportist.

2020. aastaks on neljas tööstusrevolutsioon viinud meid arenenud robotite, autonoomse transpordi, tehisintellekti, arenenud materjalide, biotehnoloogia ning genoomikani.

Need arengud muudavad seda, kuidas me elame ja töötame. Paljud töökohad kaovad, aga paljud tekivad ka juurde. Töökohad, mida praegu veel ei ole, saavad osaks argielust. Kindel on see, et tuleviku tööjõud peab oma oskused kaasaegsete arengutega vastavusse viima.

Uus majandusfoorumi raport „The Future of Jobs“ annab ülevaate sellest, milline on tööjõud, mis oskusi me vajame ja milline peaks olema tuleviku strateegia.

Raportis küsitleti maailma juhtivate tööandjate personalijuhte ja strateege. Neilt uuriti välja, millised muutused toimuvad erinevates tööstusharudes. Millised on edaspidi vajalikud oskused tööturul ja kuidas töötajate värbamine edaspidi käib?

Foto: Äripäev

Millised oskused muutuvad kõige enam?

Loovusest saab üks kolmest tähtsamast oskusest, mida töötajatel vaja on. Turule tuleb palju uusi tooteid ja uusi tehnoloogiaid. Lisaks sellele muutuvad töö tegemise viisid. Töötajatel peab muutustest kasulõikamiseks olema rohkem loovust.

Robotid võivad aidata meil jõuda eesmärkideni tunduvalt kiiremini. Nad ei suuda aga olla niivõrd loovad nagu inimesed. Seega ei saa robotid (veel) inimeste loovust asendada.

2015. aastal olid tähtsateks oskusteks läbirääkimisoskus ja paindlikkus. 2020. aastaks on need langenud aga oskuste pingereas mitu kohta allapoole, sest kõrge võimekusega masinad hakkavad otsuseid tegema meie eest.

Tehisintellekt on 2026. aastaks osa suurte ettevõtete juhatusest, kus tehakse tähtsaid otsuseid, arvavad majandusfoorumi küsitlusele vastanud inimesed.

10 tähtsama oskuse seast kaob ka aktiivne kuulamine. Selle asemel jõuab kõige tähtsamate oskuste nimekirja tippu emotsionaalne intelligentsus.

Majandusharude muutumine

Muutuste olemus hakkab sõltuma suuresti majandusharudest. Globaalne meedia ja meelelahutus on juba viimase viie aasta jooksul palju muutunud.

Finantsteenuseid ja investeerimissektorit ootavad ees aga radikaalsed muutused. Müügi- ja tööstussektoris olevad inimesed vajad hoopis uusi oskusi, näiteks niinimetatud tehnoloogia kirjaoskust.

Mõned valdkonnad arenevad kiiremini kui teised. Mobiilne internet ja pilveteenuste tehnoloogia juba mõjutavad seda, kuidas me elame. Tehisintellekt, 3D-printimine ja kõrgarenenud materjalid on alles hoogu sisse saamas. Muutused hakkavad aga tunduvalt kiirenema.

Need muutused ei oota meie järel. Ärijuhid, koolitajad ja valitsused peavad kasutama ennetavaid meetmeid. Nad peaksid juba praegu inimesi õpetama nii, et maailm tuleks neljanda tööstusrevolutsiooniga toime.

Autor: Mait Kraun

Allikas: Äripäev

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700