Autor: Heidi Vihma • 5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: vastavatud Juur pakub tipptasemel interjööri, teenindust ja toitu

Kohalikust toorainest gastronoomilisi imesid välja võluv peakokk, linna põnevaim kohvivalik ja modernne sisekujundus teevad Ülemiste City uuest restoranist Juur omanäolise ja tähelepanuväärse koha.
Foto: Raul Mee
Üle pika aja on Äripäeva restoranitesti edetabelis üks kindel liider, kes edestas värske arvustuse järel seni esikohta jaganud viit restorani. Uuel võitjal, veidi üle kuu aja tagasi avatud restoranil jäi 30 maksimumpunktist puudu ainult 1 punkt.

Kohalikust toorainest gastronoomilisi imesid välja võluv peakokk, linna põnevaim kohvivalik ja modernne sisekujundus teevad Ülemiste City uuest restoranist Juur omanäolise ja tähelepanuväärse koha.

Teeninduse poolest sobiks Juur kutsekooli praktikabaasiks. Ainukeseks ebakindlaks noodiks jäi ettekandja veinitundmine: pisut kahtlev hääletoon reetis, et materjal on küll omandatud, kuid selle edasiandmine pole veel sujuvaks lihvitud. Õige pisut ebalust oli ka kuulda ka noore koka hääles, kui see laua juures oma loomingut esitles.

Häbeneda pole põhjust

Kokk tuleb köögist välja ilmselt ainult siis, kui ta on oma kätetööga rahul ja loodab, et ka kliendid rahule jäävad. Juures pole neil midagi häbeneda: tegemist on kõrgklassi gastronoomiaga. Kombinatsioonide tasakaalu annab lõpmatult lihvida, aga see, mida juba nüüd, vaid mõni kuu pärast avamist pakutakse, annab põhjust restoranil silm peal hoida.

Menüü järgib Nordic Cuisine'i põhimõtteid. Peakokk Kaido Metsa käe all puhtast orgaanilisest Eesti toorainest valminud esiisade molekulaargastronoomia, tutvustab FB. Esiisade molekulaargastronoomia toob taldrikutele muu hea hulgas ka sibulakoore tolmu, vadakukastme, tuhabesee, šokolaadisambla, petersellijuurest magustoidu.

Sammal (tegelikult küll samblik, enamasti põdra- või habesamblik) trügib Põhjala köögi radadel käivate restoranide taldrikutele juba aastaid. Esimesena tegi Eestis sellega katsetusi minu teada Peeter Pihel restorani Alexander peakokana, aga olen seda kohanud ka mujal. Pean tunnistama, et Juure samblik on parim, mida seni söönud. Šokolaad teeb muidugi kõik heaks, aga Juures on muidu põtrade menüüsse kuuluva taime tekstuur suudetud ka inimloomale vastuvõetavaks muuta. Varasemad samblikusöömised ongi meelde jäänud pigem suud kraapiva aistingu kui maitse tõttu.

On tulnud ette, et loominguliste otsingute käigus ununeb kokal lihtne tõsiasi, et toit peab sööjat ka toitma. Ühest Juure innovatiivsest esteetilisse kõrgliigasse kuuluvast roast söönuks ei saa, vähegi tühjema kõhu või suurema isuga sööjal läheb vaja nii eel- kui pearooga ja jääb üle ruumi ka magusa tarbeks. Mis ongi ilmselt nii mõeldud - saab ju sel moel kogeda rohkem maitseid, neid aga Juures jagub. Iseasi, kas linnasüdamest kaugel asuvas ärikvartalis selle taseme maitsemõnudele piisavalt klientuuri jätkub, aga see on juba majandusrubriigi teema.

Kohv veiniga võrdseks

Omaette fenomen on Juure kohvipakkumine. Kohv pole seal niisama kohv, must või piimaga, espresso või cappuccino - kohvimenüü on pikem kui mõne koha veinikaart. Kohvimeistri abiga valisime välja Etioopia kohvi ja valmistusviisiks Chemex-kannu. Show ei jäänud alla idamaade teetseremooniale, seda saatev jutt oli aga nii põhjalik, et kui oleks taibanud lindistada, oleks saanud materjali vähemalt paariks kohviartikliks.

Omaette elamuseks oli kohvi joomine punase veini klaasist. Just nii avanevat kohvi aroomid kõige paremini, selgitas kohvimeister, kes ühtlasi on ka Telliskivi kvartalis asuva kohviröstimiskoja rajaja.

Loe kõiki restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

 

Restoran Juur

29 punkti/30 võimalikust9p10p10p

Toit: 

Teenindus:

Interjöör:

Aadress: Valukoja 10, Tallinn: 607 0705: E 11.30–17.00, T–R 11.30–22.00, L 16.00–22.00: 16–21 eurot: Kaido Metsa

Telefon

Avatud

Pearoogade hinnavahemik

Peakokk

www.facebook.com/restoranjuur/

Loe kõiki restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700