24. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 märki, et peaksid tegema karjäärimuutuse

Foto: Pixabay
On üpris tavapärane, et inimene teeb vähemalt ühe karjäärimuutuse oma elu jooksul. Üks põhjus võib olla selles, et vahel ei tee me oma elukutse valikul informeeritud otsuseid. Näiteks ei ole me teinud eneseanalüüsi, et vaadata, millised on meie huvid, tööalased väärtused, personaalsus ja võimed, et leida endale sobiv amet. Samuti ei olda piisavalt hästi kursis sellega, mida töö endas sisaldab ja nõuab.

Aga ka muutused elus või majanduslikus olukorras võivad mõju avaldada sellele, kas saad ja tahad oma praeguses ametis jätkata või peaksid valima uue karjääri.

Need on põhjused, mis näitavad, et karjäärimuutuse kaalumine oleks vajalik:

1. Sinu elu on muutunud 

Kui valisid oma praeguse elukutse, siis olid ilmselt kahekümnendates eluaastates ja sinu elu oli teistsugune kui praegu. Mis tundus tollal põnev, näiteks tööreisid, õhtused üritused vm, ei sobi enam sinu elustiiliga. Uue karjääri valikul peaksid hindama, kas see sobib sinu praeguste vajadustega.

 

2. Töövõimalused sinu ametis on vähenenud 

Sinu eriala võis varem tunduda paljulubav, aga majandusolukord, tehnoloogia ja tööturg on muutunud ning võib juhtuda, et töövõimalused on muutunud ahtaks. Kui tegemist on pöördumatu trendiga, siis tuleks leida amet, milles on rohkem valikut ka tulevikus.

 

3. Sa tunned, et oled töös läbipõlenud 

Isegi töö, mida oled armastanud, võib su tühjaks pigistada. Peale aastaid usinat tööd võid tunda märke läbipõlemisest. Enne kui midagi tormakalt muuta, peaksid mõtlema, kas piisab töökohavahetusest või vajad täiesti uut karjääri.

 

4. Sinu töös on liiga palju stressi 

Mõned tööd ongi stressitekitavad. Enne kui otsustad mõne töö kasuks, siis vii ennast kurssi, kui stressirohkeks see võib kujuneda. Kui tunned, et stress on muutunud selliseks, et raske on hakkama saada, võib olla aeg seada oma vaimne ja füüsiline tervis esikohale.

 

5. Töö on muutunud igavaks

Veel üks oluline tegur, mille peale karjäärivalikul mõelda, on arenguvõimalused. Mõned inimesed kaotavad huvi, kui nad on töötanud ühel kohal juba pikemat aega või on saavutanud oma erialal lae. Kui su karjäär ei innusta sind enam, siis võib olla aeg leida midagi uut, et oma motivatsiooni värskendada.

 

6. Sa soovid teenida rohkem raha

Kui võrdled erialasid, siis peaksid mõtlema ka töötasu peale. Kuigi kõrged sissetulekud ei taga töörahulolu, siis normaalse elukvaliteedi võiks töö pakkuda. Vahel muutuvad sinu soovid ja vajadused, aga vahel muutub ka keskmine palk erialal.

Kui sul pole võimalik teenida piisavalt raha praeguses töös, siis tuleks leida eriala, kus on suuremad sissetuleku võimalused. Tuleb ainult meeles pidada, et mitte lasta kõrgema palga ihalusel üle kaaluda kõiki teisi töörahulolu tegureid.

Allikas: Tööheaolu.ee

Loe lisaks:

Karjäär algab pensionist

Kui sageli peaks töökohta vahetama?

10 oskust, mis järjest enam hinda lähevad

Ütle mulle, mida sa täna tegid ja ma ütlen sulle, milline su tulevik välja näeb

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700