31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tulla toime ärritavalt konkurentsihimulise kolleegiga?

Mõtle, mis sunnib konkureerijat sellisel moel käituma: võib-olla on ta vanem töötaja, kes muretseb, et sa võtad tema koha, või tal on kodus stressirohke periood või on tema töö muutunud rutiinseks ja konkureerimine on tema viis sellega hakkama saada.
Foto: pixabay.com
Mõnda inimest võib konkurents töökohal innustada, aga enamasti tekitab rivaalitsemine negatiivse õhkkonna ja palju ebavajalikku stressi. Pidev kiitlemine oma müüginumbrite, saavutuste või suurepäraste oskustega võib tekitada vajaduse konkurentsiga kaasa minna. Parem aga oleks õppida, kuidas sellise kolleegiga toime tulla. Siit artiklist leiad selleks mõningaid soovitusi.

1. Ära lisa gaasi juurde

Kolleeg on ärritavalt konkurentsihimuline ilmselt seetõttu, et saab hoogu juurde sinu emotsionaalsest reageeringust. Kui ta taas tuleb rääkima oma saavutustest või juhi kiidusõnadest, siis lihtsalt naerata viisakalt ja jätka oma toimetusi. On parem jääda viisakaks, sest oma tegevuste ja projektidega kiitlemine annab talle hoogu juurde.

Kui keegi tahab konkureerida, siis see ei tähenda, et sina peaksid selles osalema.

2. Ütle otse, et sa ei soovi võistelda

Kui kolleeg ei lõpeta sinu tülitamist või teeb sind pidavalt maha juhi või teiste kolleegide ees, siis peab olukorraga otsekohe tegelema. See võib olla närvesööv, eriti kui sulle ei meeldi sellised kõnelused, aga pärast teema ülesvõtmist tunned ennast paremini ja see on ka parim viis olukorda muuta.

Mõni inimene arvab, et konkurents käib töö juurde, ja kolleeg võib arvata, et ta peab sinuga konkureerima. Sellisel juhul on parim lahendus, kui räägite ausalt sellest, kuidas saaksite koos töötada ilma rivaalitsemiseta.

3. Ära karda rääkida oma juhiga

Ükskõik kas juht on probleemis osaline või mitte, alati on hea kaasata teda sellesse, kuidas ennast tööl tunned. Kui konkurentsihimuline kolleeg tekitab sinus liigset stressi ja ebaadekvaatse tunnet, siis oleks õige rääkida olukorrast ka juhile. Juht peab seisma tööeetika eest ja kui meeskonnas tekitab keegi ebavajalikku stressi, siis peaks ta sellest teadma.

4. Keskendu iseendale

Kui töötad konkureerivas keskkonnas, võib olla keeruline mitte sellega kaasa minna, eriti kui tunned vajadust teha paremini kui see, kes püüab ennast sinust paremana näidata. Selle asemel et konkureerida, pööra tähelepanu oma tööülesannetele.

Püüa rivaalitsejat vältida ja ära räägi temaga oma tööst. Keskendu oma töö võimalikult hästi tegemisele, sest see mitte ainult ei kaota stressi ja konkurentsi, vaid viib ka paremate tulemusteni, mis kindlasti ei jää märkamata.

5. Mõtle, mis on tema motiiv

Hea viis konkureeriva kolleegiga hakkama saada, on püüda mõista, miks ta soovib olla sinu rivaal, mitte meeskonnakaaslane. Mõtle, mis sunnib teda sellisel moel käituma: võib-olla on ta vanem töötaja, kes muretseb, et sa võtad tema koha, või tal on kodus stressirohke periood või on tema töö muutunud rutiinseks ja konkureerimine on tema viis sellega hakkama saada.

Kui oled tema motiivist paremini aru saanud, võib see aidata sul vaadata olukorrale teisest vaatenurgast. Seejärel võiksite rivaalitsemise asemel hoopis arutada, kuidas saate töötada tiimina nii, et mõlemal oleksid head töötulemused.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700