9. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes loeb, see hingab

Foto: Pixabay.com
Uuringud on näidanud, et lugemine vähendab tublisti stressi. Juba 6 minuti pikkusest lugemispausist päevas piisab, et stressitase väheneks koguni 68 protsenti. Pealegi teeb lugemine uudishimulikuks, empaatiliseks, mõtlemise kiiremaks, parandab analüüsivõimet ja aitab õhtuti paremini uinuda. Uurisin neljalt assisteerimise ja administratiivtöö valdkonnas töötavalt naiselt, milliseid raamatuid nad lugeda armastavad, kes on nende jaoks kõige südamelähedasemad kirjanduskangelased ja missuguseid tarkusetari nad raamatute vahelt noppinud on. Soovitused ilmuvad kahel järjestikusel esmaspäeval. Esimesena jagavad oma lugemiselamusi Nele Langebraun ja Emelin Ojamäe.
Nele Langebraun
Foto: erakogu

Vastab Nele Langebraun, europarlamendi liikme Kaja Kallase assistent Euroopa Parlamendis:

1. Mis on Sinu lemmikraamat? Miks?

Kindlat lemmikraamatut mul ei ole. Viimasel ajal naudin kõige enam ajaloolisi romaane. Eesti autoritest hindan väga Jaan Krossi, keda tasub lugeda juba tema keelekasutuse pärast. Välismaistest autoritest meeldib Jean-Christophe Rufin. Tema romaanide tegevus toimub sageli koloniaalajastul. Nii õpib nende kaudu tundma mitte ainult Euroopa, vaid ka kaugemate maade ajalugu.

2. Mida soovitad oma (suve)lektüürist lugeda ka oma ametikaaslasel, et nt tööl keerulisi situatsioone lahendada/vältida?

Lugesin hiljuti Richard Sennett’i teost „Respect”. Põhiliselt räägib see küll sellest, kuidas luua ühiskonda, mille kõik liikmed tunnevad end väärtusliku ja vajalikuna, kuid seal on mitmeid häid mõtteid ka inimestevahelistest suhetest üldisemalt. Näiteks kritiseerib ta inimesi, kes kinnitavad, et saavad alati ise hakkama ja teiste abi ei vaja. Selline inimene ei oska ka ise abi pakkuda, kui teised seda vajavad. Seda mõtet tasub rakendada ka töösuhetes – kõige tugevam on selline meeskond, kus meeskonnaliikmed julgevad vajadusel üksteisele toetuda ning märkavad, kui kedagi on vaja aidata.

3. Kes on Sinu lemmikkangelane või raamatutegelane, kellega täbaras situatsioonis või mõne muu ootamatuse korral tööl samastunud oled? Või millise raamatu tegelast oled alateadlikult kopeerinud või vähemalt lugemise ajal mõelnud, et vot järgmine kord toimin ka mina nii?

Poiss Oscar Éric-Emmanuel Schmitti raamatus „Oscar ja Roosamamma”. See on jutustus vähihaigest poisist, kes veedab oma viimaseid elupäevi lastehaiglas. Ta teab, et tal ei ole enam palju aega, kuid suur tahtmine elu täiel rinnal kogeda on siiski jäänud. Seepärast otsustab ta elada nii, nagu oleks iga päev kümme aastat pikk. Täna 20ndad eluaastad, homme 30ndad jne. Hoolimata kurvast teemast on raamat ise äärmiselt elujaatav ja selle peategelasel on imeline võime leppida ka kõige raskema saatusega ning leida sellest midagi ilusat.

4. Mis raamat on Sul aidanud toime tulla vastuolulise ülemuse või kolleegiga?

Siiani ei ole ma tööl kogenud selliseid vastuolusid, mida oleks vaja raamatutarkuse abiga lahendada. Küll aga arvan, et lisaks teostele, mis aitavad konflikte lahendada, on abi ka nendest, mis kirjeldavad sassis suhteid ja annavad n-ö mida-mitte-teha näiteid. Sigrid Undseti „Kristiina Lauritsatütart" lugedes mõtlesin pidevalt, et kui inimesed suudaksid uhkuse alla neelata ja omavahel avatult suhelda, selmet lasta probleemidel enda sees käärida, oleks nende elud tunduvalt lihtsamad.

5. Raamat, mida aeg-ajalt ikka üle loed, et säilitada hea tuju ja ergas mõttelend?

Lapsena meeldisid mulle väga Gerald Durrelli raamatud, mida loen veel praegugi hea meelega. Mõtete ergastamiseks meeldib mulle lugeda valdkondade kohta, millega tööalaselt üldse kokku ei puutu. Näiteks Stuart Clarki „The Unknown Universe" raamat räägib sellest, kuidas meie arusaam on universumist sajandite jooksul muutunud ning mida me selle kohta praeguseks teame või veel ei tea. Clark on füüsikadoktorist ajakirjanik, kes suudab oma valdkonna ka tavalugejale nii põnevaks teha, et pärast selle raamatu lugemist hakkasin aktiivselt kosmoloogiauudiseid jälgima. 

Emelin Ojamäe
Foto: erakogu

Vastab Emelin Ojamäe, Apollo Holding OÜ tootejuht-assistent:

1. Mis on Sinu lemmikraamat? Miks?

Neid on vähemalt 35 ja kõik kuuluvad Terry Pratchetti „Kettamaailma“ sarja. Väljamõeldud maailma aluseks, kus muinasjutulised tegelased on tavaosa ühiskonnast, on võetud meie igapäevane reaalsus, uskumused, ajalugu jpm. Tänu väga heale tõlkele on see mõnusa huumoriga ja palju äratundmisrõõmu pakkuv kaasakiskuv lugemine.

Pratchetti teoste puhul tahaks kasutada tsitaati raamatust „Kuristik rukkis“: „Mind loksutab raamatu juures kõige enam see, kui oled ta läbi lugenud ja siis soovid, et autor oleks su kõige lähem sõber ja sa võiksid talle helistada, kui sul selleks tuju tuleb.

2. Mida soovitad lugemiseks oma (suve)lektüürist ka oma ametikaaslasel, et nt tööl keerulisi situatsioone lahendada?

Giulia Enders’i raamatut „Võluv soolestik“, Eliq Maraniku smuutiraamatuid ja Ragne Värki kokaraamatut „Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid 2“. Tingimuseks on see, et loetud tarkused ka igapäeva ellu rakendatakse. Suurepärane enesetunne, eluterve vaim ja smuutiboost ei lase ühelgi situatsioonil näida ületamatuna. Kindlasti on mõni kolleegki tänutäheks maitsva koogitüki eest appi tõttama.

3. Kes on Sinu lemmikkangelane või raamatutegelane, kellega täbaras situatsioonis või mõne muu ootamatuse korral tööl samastunud oled? Või millise raamatu tegelast oled alateadlikult kopeerinud või vähemalt lugemise ajal mõelnud, et vot järgmine kord toimin ka mina nii?

Kõige tavatuma, värvikama ja inspireerivama tegelaskuju leiab vast ikka lasteraamatust. Mitmetel puhkudel, kui olen avastanud, et elamine jälle asjadest üle ujutab, mõtlen, et võiks sarnaselt Nuuskmõmmikule osata tunda rõõmu pelgalt asjade vaatamisest ja jätta need teinekord soetamata. Vaatad mõnda asja, jätad meelde ja lähed oma teed. Ja kui lasta asjadel lihtsalt meeles seista, ei teki ka ruumipuudust.

4. Mis raamat on Sul aidanud toime tulla vastuolulise ülemuse või kolleegiga?

„Mõned lähevad preestri jutule, teised loevad luulet; mina pöördun oma sõprade poole.“ – Virginia Woolf. Vastuoluks pole põhjust, kui oskad elada iseenda ja maailmaga kooskõlas. Seda harmoonilist elukunsti tutvustab Hedvig Evert raamat „Õnnekunstnik“.

5. Raamat, mida aeg-ajalt ikka üle loed, et säilitada hea tuju ja ergas mõttelend?

Loomingu Raamatukogus ilmunud Tõnu Õnnepalu „Lõpetuse ingel“ – leiad riiulist, avad ja loed sealt, kust parajasti meelepärasem. Olgu või lõpust..., aga loetu lummusesse jääd veel tükiks ajaks.

Autor: Merit Pärnpuu, toimetaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700