12. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajad tunnevad juhiga stressist rääkides ebamugavust

Foto: Pexels.com
„Viimastel aastatel on astutud suuri samme vaimse tervise teadlikkuse tõstmiseks ühiskonnas, sh ka töökohas,” ütleb Jaan Madan organisatsioonist Mental Health First Aid England. „Praegused uuringud aga näitavad, et rohkem on vaja teha selleks, et teadlikkus muutuks tegudeks. Stressiga toimetulek töökohas algab sellest, et on võimalik avatult vestelda oma juhiga ja vaimselt terves organisatsioonis võiks igaüks tunda ennast stressist rääkides mugavalt.”

On tehtud ka teine uuring, mille avaldas Business in the Community ja millest selgub, et enamik juhtidest (84%) tunnistab, et töötajate heaolu on nende vastutus, aga vähem kui veerand (24%) ütleb, et nad on saanud koolitust sellel teemal.

Suurbritannia personaliarenduse ühenduse (CIPD) korraldatud uuring näitas, et peamised stressi põhjused tööl olid töökoormus ja juhtimisstiil. Samuti on vaimse tervisega seotud haigused praeguseks muutunud peamisteks pikaajalise töölt eemal viimise põhjuseks 22% organisatsioonides ja stressiga seotud puudumised töölt on kasvanud kolmandikes ettevõtetes.

CIPD töösuhete nõustaja Rachel Suff ütleb, et esmatasandi juhtide koolitamine töötajate pühendumise ja vaimse tervise teemadel on ülioluline. „Meie uuring näitas, et organisatsioonides, kus juhid oskavad tõhusalt vaimset tervist edendada, ei ole kasvanud vaimse tervisega seotud haigused, mis näitab, kui olulised sellised oskused on,” ütleb ta.

Veel üks uuring, mille tegi Cascade HR, näitab, et neli inimest viiest kirjeldab stressi kui eluviisi ja kaks kolmandikku (67%) vastajates ütles, et on viimase aasta jooksul tööl stressi tundnud nädal aega või enam. Samas 77% töötajatest ütles, et juhi efektiivne toetus aitas neil juhtida stressi ja vaimset heaolu.

Positiivne on, et organisatsioonidest 80% usub, et heaolusse investeerimine kasvatab tootlikkust, näitab Institute for Employment Studies korraldatud uuring.

Steve Jackson, EEF’i tervise, turvalisuse ja jätkusuutlikkuse direktor ütleb, et ettevõtted võivad tööheaolu edendamisest kasu saada. „Töötajate toetamine ja positiivse psühhosotsiaalse töökeskkonna loomine mõjutab tõestatult tootlikkust ja see tähendab, et töötajad suudavad raskustega tööl hakkama saada suurema energia ja pühendumusega,” ütleb ta.

Olgugi et paljud organisatsioonid näevad kasvavas tootlikkuses põhjust tööheaolusse investeerida, siis vähem kui kolmandik panustab tervisliku eluviisi programmidesse ja ainult üks ettevõte viiest kasutab vaimse tervise esmaabi koolitusi ja teisi vastavaid praktikaid. Arenguruumi on palju.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700