23. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 peamist viga karjäärimuutuse tegemisel

Foto: Scanpix/Panthermedia
Kathy Caprino on karjääri coach ning Forbesi blogija. Ta on välja toonud viis peamist viga, mida tema hinnangul teevad inimesed, kes viivad läbi kannapöördeid oma karjääris. Need viis viga on järgmised:

1. Põgenemine oma töölt, sest ei suuda seda enam kannatada

Kui sa oled juba pikalt kannatanud ja muutust edasi lükanud, siis oled tõenäoliselt jõudnud punkti, kus vihkad oma tööd ja tööandjat ning põgened sellest kõigest võimalikult kaugele. Caprino soovitab mitte oodata, kuni oled meeleheitel ning mitte teha järsku muutust enne, kui oled olemasolevas olukorras püüdnud midagi parandada. Paranda suhteid, avalda arvamust, teeni respekti, arenda oma oskusi. Kui sa seejärel lahkud, suudad saavutada edu uuel tasandil ning oled teinud mõistlikke otsuseid, mis viivad sind elus edasi. Põgenemine ei vii sind paremasse tulevikku, vaid vanad probleemid korduvad uues karjääris.

2. Puudub finantsplaan, mis toetab muutust karjääris

Caprino sõnutsi on palju mentaliteeti, et “alusta ning kõik laabub”. Sagedasti aga võib uues karjääris samade sissetulekute saavutamine võtta aega mitu aastat ning peab olema võimalus kulusid katta säästude, laenu vm abil või vähendada väljaminekuid. Soovitav on teha analüüs ja selge plaan, kuidas muutuste perioodil rahaliselt ennast kindlalt tunda.

3. Valede töiste valikute tegemine

Kui asuda oma karjääri muutma, siis tuleb välja selgitada töö olemus, mis sulle tõeliselt sobib. Siin aitavad küsimused:

Milliseid oma oskusi ja andeid ma soovin rakendada?

Milliseid (äri)eesmärkidesse ma soovin panustada?

Milliste inimeste, keskkonna ja kultuuriga ma sobin kõige paremini?

Milliseid väärtusi, standardeid ja vajadusi töö peaks toetama?

Milliseid väljakutseid ma oma töös sooviksin?

Millistest tasudest ja hüvedest ma pole nõus tingima?

Kui oled enda jaoks välja selgitanud soovitava töö olemuse, siis leiad ka selle teostamiseks õige viisi. Vastasel juhul on kerge teha valesid valikuid. Näiteks, kui sa hindad iseseisvust, siis võib sulle tunduda, et oma firma loomine on kõige õigem viis, aga paljudele see pole nii.

4. Ei „kaeva” endas piisavalt sügavalt

Kas tõesti soovid karjäärimuutust või soovid rohkem rakendada teatud oskusi või teha mingeid uusi tööülesandeid? Uuri ennast, oma võimalikku uut karjääri nii põhjalikult kui võimalik ja tee selgeks, mida sa tegelikult tahad? Kas uue töö kõik aspektid meeldivad ja sobivad sulle? Milline professionaalne identiteet teeks sind õnnelikuks?

5. Liiga kiire allaandmine

Suured muutused ei juhtu üleöö. Tavaliselt nõuab see aega, pingutust, pühendumist ning sageli ka raha. Tihti aga tuntakse ennast läbikukkununa juba esimeste tagasilöökide järel. Tuleb jääda endale kindlaks, et jõuda soovitud muutusteni.

Kathy Caprino arvates saame neid vigu vältides teha karjääris sellise kvaliteediga arenguid, nagu me väärime.

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700