Autor: Heidi Vihma • 8. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Hõbelusikaga Ugandi kohvik

Viimasel Hõbelusika konkursil oli parima kohviku tiitli võitnud väike Ugandi kohvik teiste seas justkui mees metsast, kellest Tallinnas polnud keegi kuulnudki, ammugi veel oma silmaga näinud.
Kohvikule kohaselt on Ugandis au sees soojad ja külmad joogid, suupisted, saiakesed ja koogid.
Foto: Raul Mee

Esimesel võimalusel läksin ilmaimet vaatama ja võin kinnitada, et väike kohvik on tunnustust väärt, tegemist on külalislahke kohaga, mis näeb hea välja ja pakub eriliselt meeldival moel üpriski maitsvaid asju. Otepää kant on heade söögikohtadega silma paistnud varemgi.

Aastaid on oma vaiksel moel gurmeeliini ajanud Tammuri talu ja ka GMP Pühajärve restoran väärib külastamist. Suviti lisandusid neile Sangaste lossi Vidrik ja Otepää golfiklubi Mr Jakob.

Hinnang

Söök-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 10

Kokku: 26/30

Kooliajaloost on enam-vähem meeles, et Ugandi oli maakond Muinas-Eestis, mis laias laastus ulatus Emajõest Muinas-Lätini ja Peipsi järvest Võrtsjärveni. Vana nime kasutuselevõtmisega taaselustab kohvik Ugandi omal moel ka Otepää kunagist hiilgust – maakonna keskusena olid Otepää ja Tartu enam-vähem võrdsed, arvavad mõned ajaloolased.

Pilk on pööratud põhja poole

Piirkondlikku toitu Ugandist siiski ei saa, menüü orienteerub ikka veel üsnagi trendiharjal olevale Põhjala köögile, tehes kergeid kõrvalehüppeid Itaaliasse ja Belgiasse. Midagi kohalikku, st ugandilikku või vähemalt lõunaeestilist pole, aga see pole ka tegijate eesmärk olnud. Kodulehekülg lubab, et menüü vaheldub korra aastas ja on alati temaatiline, nii et võib-olla ükskord jõutakse ka selleni.

Kõik see, mida praegu pakutakse, on aga üpriski mõnus. Seda nii sisult kui ka vormilt – mitte ainult et toit ja jook on maitsvad, vaid kogu kohviku atmosfäär on hubane ja meeldivalt külalislahke. Menüü on kui omamoodi vastuvoolu ujuja – ei ühtegi rooga sealihast, eestlaste lemmikust. Sea asemel pakutakse veist, seda nii pearoa ja eelroana kui ka salati, pasta ja risoto lisandina. Lastemenüü pakub lisaks ka põdralihapalle. Kaladest on ainuvalitseja lõhe, mida Skageni toast’i kattes täiendavad krevetid. Tooraine selline piiramine väikeses söögikohas on julge, aga ilmselt ka ratsionaalne tegu.

Foto: Raul Mee

Menüüs olevad supid ja praed täidavad ka restoraniväärilise nälja, kuid sellele vaatamata jääb Ugandi klassikaliseks kohvikuks, kus korralikust kõhutäiest olulisemad on soojad ja külmad joogid, suupisted, saiakesed ja koogid. Magusas teevad ilma uhked Belgia stiilis vahvlid ja tõelised šokolaadijoogid. On veini ja kangeid napse, aga on ka korralik alkoholivabade jookide valik ja erakordselt suur teevalik, kusjuures on tegemist tõeliste ehk puru-, mitte pakiteedega.

Ugandi

Peakokk: Riho Lindström

Aadress: Tartu mnt 1a, Otepää

Telefon: 600 1413

Avatud: E–N 09–21, R–L 09–22, P 09–18

Põhiroogade hinnavahemik: 8–17 eurot

Omanik: Ugandi Toitlustus OÜ

ugandikohvik.ee

Lillkapsas üllatas

Parima elamuse pakkus seekord üllataval moel lillkapsa püreesupp, mis oli meeldivalt vahuse tekstuuriga ja intensiivse maitsega. Kahjuks ei saa selle järgi laiemat supiüldistust teha, sest teine maitstud leemeke, selge lõhesupp oli pigem igavalt tavaline. Muidugi olid efektsed ka Belgia vahvlid oma kohevate vahukooremütside ja rikkalike lisanditega.

Rohkemgi veel kui toit ja jook meeldis mulle aga see, kuidas menüü neid esitleb. Tea, mida sa jood, ütleb menüü ja näitab toredate joonistustega, millest koosnevad kohvi- ja kakaojoogid ning millised näevad välja puruteed. Joonise abil saab hetkega selgeks ka see, kuidas ja millega täiendada Belgia vahvleid – üks pilt ütleb tõepoolest rohkem kui sada sõna, eriti kui see on ilus.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700