Autor: Sekretär.ee • 15. september 2019

Eesti Juhi Abi Ühing - veerandsajandit tegevust kutseliiduna

Eesti Juhi Abi Ühingu eesmärk on olnud ja on edaspidi kaitsta töö- ja ametihuve, kuid ehk on mõnevõrra muutunud fookus. Praegu on kõige suurem eesmärk edendada juhiabide kutsetegevust ja olla aktiivne liige kutsesüsteemis. Sel aastal täitub Eesti Juhi Abi Ühingul 25. tegevusaasta - olnust ja tulevast räägib ühingu esimees Janne Kerdo.
Sel aastal täitub Eesti Juhi Abi Ühingul 25. tegevusaasta.

Sirje Orvet kirjutas 2013. aasta konverentsikogumikus „Enda üle uhked“, kui ühing alustas oma 20. tegevusaastat, järgmist: „ Sekretäritöö tegijate ühenduse algatajateks olid Eestimaa sekretärid ise. Aastaks 1994 kogunes neid, kes läbinud Eesti Majandusjuhtide Instituudi tippsekretäride kolmeosalise täiendõppekursuse, märkimisväärne hulk. Nende sooviks sai jätkata regulaarseid kooskäimisi. Innustunud alustajaid kogunes etteaimamatult ohtralt. Ühest ühiskonnakorrast teise tulekuga teisenesid ka suhted ülemuste-alluvate vahel ja nõudmised sekretäritööd tegevate spetsialistidele. Peataolek, tahtmine tublim olla ja kokku hoida – need sai määravaks, miks Eesti Juhi Abi Ühing peale kogunemist ei lagunenud ega jagunenud, vaid on monoliitne ja elav tänini“.

Eespool mainitu võtab tabavalt kokku ühingu asutamise. Niisiis, Eesti Juhi Abi Ühing alustas oma tegevust 8. augustil 1994. aastal. Ühingu põhikirjas on nimetatud, et ühingu põhieesmärk on ühendada sekretäritööd tegevaid spetsialiste ning esindada ja kaitsta ühingu liikmete töö- ja ametihuve. Usun, et nende aastatega oleme oma tegevusega saanud kaasa aidata sekretäriameti maine tõstmisele ja ameti tunnustamisele. Ei ole vist ametit/eriala, kellele korraldatakse nii mitmeid konverentse, vahel isegi ühel ajal.

Algusaastatel oli meid väga palju, liikmeid pea 100 või rohkemgi, eraldi klubid Raplas, Tartus, Jõhvis ja mujal. Osaliselt oli see ka loomulik, sest nagu ennist mainitud, innustas uus riigivorm tegutsema millegi parema nimel. Tänaseks on liikmeid üle 30, nende hulgas nii asutaja- kui auliikmed.

Mis saab edasi sekretäri ja juhiabi ametist?

Kui olime kaks-kolm aastat tegutsenud, siis esmaseks saavutuseks saab pidada meie kaasatust kvalifikatsioonisüsteemi, olles esimeste hulgas, kes alustasid valdkonna kutsestandardite loomisega ja sekretäritöö õppekava koostamist paralleelselt õppeasutustega. Enesekindlus kasvas, kui ühele suvekogunemisele sõites tõi REKK esindaja ekskursioonibussi üle vaatamiseks ühe kooli sekretäritöö eriala õppekava. Nii me siis olimegi võrdväärne koostööpartner ning oleme seda tänaseni ja ka edaspidi.

Viimasel ajal on küsitud, et mis saab edasi sekretäri ja juhiabi ametist. Need ametid ei kao, pigem muutuvad kompetentsid, ülesanded, mis on seotud ühiskonna arengutega, organisatsiooni tegevuste ja ootustega. Mistahes valdkonnas töötades on vaja häid teadmisi ja oskusi.

Veerandsajandit tegutsemist on olnud põnev aeg, oleme näinud valdkonna arengut ja kaasa löönud mitmes koostööprojektis. Kindlasti on huvitavamad ajad veel ees.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700